Ολοκληρώθηκε την Παρασκευή η αποκρατικοποίηση της ΟΠΑΠ ΑΕ, με τη μεταβίβαση του 33% του μετοχικού της κεφαλαίου στην Emma Delta Hellenic Holdings Ltd και την είσπραξη από το ΤΑΙΠΕΔ του προβλεπόμενου από τη σύμβαση ποσού των 622 εκατ. ευρώ.

Βάσει της σύμβασης με το ελληνο-τσεχικό fund, το ΤΑΙΠΕΔ θα εισπράξει άλλα 30 εκατ. ευρώ σε 10 ισόποσες ετήσιες δόσεις. Το συνολικό ποσό που εισπράττει το ελληνικό δημόσιο ανέρχεται σε 712 εκατ. ευρώ και αποτελείται από τα προαναφερθέντα 652 εκατ. ευρώ πλέον των μερισμάτων της χρήσης του 2012, ύψους 60 εκατ. ευρώ, που έχουν ήδη καταβληθεί.

«Η μεταβίβαση αυτή σηματοδοτεί την ολοκλήρωση της μεγαλύτερης αποκρατικοποίησης από την έναρξη του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων», επισημαίνει στην ανακοίνωσή του το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου.

Χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι του ΤΑΙΠΕΔ στην αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ ήταν οι Deutsche Bank AG London Branch και NBG Securities, ενώ νομικοί σύμβουλοι οι δικηγορικές εταιρίες Καρατζά & Συνεργάτες και Freshfields Bruckhaus Deringer.