Τη σημερινή αντιπρόεδρο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (FED), Τζάνετ Γέλεν, προκρίνει ο Πρόεδρος Ομπάμα ως αντικαταστάτρια του Μπεν Μπερνάνκι του οποίου η θητεία στη FED λήγει τον προσεχή Ιανουάριο.

Οπως μεταδίδουν τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ αναμένεται να κάνει την επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητας σήμερα Τετάρτη στις 15.00 (τοπική ώρα) από τον Λευκό Οίκο, παρουσία του απερχόμενου προέδρου και της υποψηφίας για τη θέση του.

Εαν ο διορισμός εγκριθεί από το Κογκρέσο, η Γέλεν θα γίνει η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει τα ηνία της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ.

Ο Μπεν Μπερνάνκι αποχωρεί ύστερα από την ολοκλήρωση μιας επιτυχημένης οκταετούς θητείας, στη διάρκεια της οποίας κλήθηκε να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που προέκυψαν από την χειρότερη οικονομική κρίση (το 2008) που χτύπησε τις ΗΠΑ μετά το κραχ του ’30.

Η υποψηφιότητα της 67χρονης Τζάνετ Γέλεν αποτελεί τη δεύτερη επιλογή του Μπαράκ Ομπάμα.

Η προηγούμενη αφορούσε τον Λόρενς Σάμερς πρώην υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, ο οποίος παραιτήθηκε της υποψηφιότητας εξαιτίας των αντιδράσεων που υπήρξαν από το Κογκρέσο.

Οικονομικοί αναλυτές στις ΗΠΑ εκτιμούν ότι η Γέλεν αναμένεται να ακολουθήσει την πολιτική του Μπεν Μπερνάνκι.

Αλλωστε, όπως σημειώνουν, ήταν πιστή σύμμαχος του νυν προέδρου της FED και θεωρείται από το πρόσωπα κλειδιά στη χάραξη της πολιτικής των φτηνών επιτοκίων, τα οποία «χτύπησαν» ιστορικά χαμηλά, που ακολούθησε η τράπεζα για να ενισχύσει την οικονομία της χώρας.

Η Τζάνετ Γέλεν είναι οικονομολόγος και καθηγήτρια και, εκτός των άλλων, διετέλεσε πρόεδρος του οικονομικού συμβουλίου του Λευκού Οίκου όταν πρόεδρος των ΗΠΑ ήταν ο Μπιλ Κλίντον.