Συμβολική ανθρώπινη αλυσίδα για την προστασία του μνημείου (βυζαντινό σταυροδρόμι) που αποκάλυψαν οι ανασκαφές για τη διάνοιξη του σταθμού Βενιζέλου του Μετρό, σχημάτισαν τη Δευτέρα εκατοντάδες πολίτες της Θεσσαλονίκης.

«Και αρχαία και Μετρό» ήταν το σύνθημα που φώναζαν οι συγκεντρωμένοι-κρίκοι της ανθρώπινης αλυσίδας υπό τους ήχους τυμπάνων, ενώ το πανό που κρατούσαν οι διοργανωτές έγραφε «Η αρχαιολογία δεν είναι εργολαβία, ο πολιτισμός δεν είναι επιχείρηση».

Αρχαιολόγοι, πανεπιστημιακοί αλλά και εκατοντάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν μετά από κάλεσμα της τοπικής επιτροπής του Συλλόγου Ελλήνων αρχαιολόγων στη διασταύρωση των οδών Εγνατία και Βενιζέλου και σχημάτισαν αλυσίδα διεκδικώντας από την ελληνική πολιτεία να αναπέμψει το θέμα στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

Η συγκέντρωση διοργανώθηκε με αφορμή την επικείμενη (την 8η Οκτωβρίου 2013) συζήτηση της προσφυγής του Δήμου Θεσσαλονίκης στο Συμβούλιο της Επικρατείας με την οποία ζητείται να μην αρθεί η απόφαση για την παραμονή και μη απόσπαση των αρχαίων έως τον Ιανουάριο του 2014 οπότε και θα εκδικασθεί τελικά το ζήτημα.

Η υπόθεση ταλανίζει το δήμο της πόλης, την ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού και εσχάτως τα νομικά όργανα της πολιτείας επί εννέα και πλέον μήνες (από την αποκάλυψη του μνημειώδους βυζαντινού δρόμου και των δημοσίων κτιρίων που τον περιέβαλαν) και την αρχική απόφαση του ΚΑΣ για απόσπαση των αρχαίων και επανατοποθέτηση τους με την ολοκλήρωση των εργασιών του μετρό (η αρχική απόφαση του ΚΑΣ «μιλούσε» για απόσπαση, μεταφορά και έκθεση τους σε άλλο σημείο της πόλης).

Στην ανακοίνωση – κάλεσμα του συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων συμπαρίσταται και το τμήμα Τέχνης και Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης.