Πλούσια σε βιταμίνες C, A και του συμπλέγματος Β, ιχνοστοιχεία και μέταλλα, όπως σίδηρος, ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο, σάκχαρα, φυτικές ίνες και χωρίς καθόλου λιπαρά, τα δαμάσκηνα προσφέρουν αμέσως ενέργεια στον οργανισμό και είναι από τα καλύτερα αντιοξειδωτικά της φύσης, ενώ διατηρούν τις θρεπτικές ουσίες τους ακόμη και αποξηραμένα. Οι ευεργετικές ιδιότητές τους ήταν γνωστές ήδη από την αρχαιότητα, έτσι από νωρίς αναπτύχθηκαν μέθοδοι αποξήρανσής τους.
Τα ευρωπαϊκά δαμάσκηνα, που συγγενεύουν με τα κορόμηλα, τις μπουρνέλες και τις βανίλιες, κατάγονται μάλλον από μια περιοχή του Καυκάσου κοντά στην Κασπία Θάλασσα.
Οι Γάλλοι λάτρεψαν τα δαμάσκηνα, που στη γλώσσα μας έχουν το όνομα μιας πόλης μεσογειακής –η πρωτεύουσα της Συρίας, Δαμασκός, φημίζεται τόσο για τα δαμάσκηνά της όσο και για το δαμάσκο, πολύχρωμο μεταξωτό ύφασμα με κλωστές από ασήμι και χρυσάφι. Η γαλλική ποικιλία, η οποία στη συνέχεια ταξίδεψε στο Κεμπέκ, θεωρείται μάλιστα η καλύτερη του κόσμου. Σήμερα πάντως καλλιεργούνται δεκάδες διαφορετικές ποικιλίες, μια από τις οποίες είναι και η ιδιαίτερα νόστιμη ελληνική της Σκοπέλου.
Γίνονται μαρμελάδα, μπαίνουν σε γλυκά και τάρτες –ταιριάζουν με τη σοκολάτα μουλιασμένα σε κονιάκ ή ρούμι –και σε αλμυρά πιάτα, όπως το χοιρινό με δαμάσκηνα. Στη Σκόπελο εκτός από το αυγάτο -γλυκό του κουταλιού –προσθέτουν ψιλοκομμένα δαμάσκηνα σε πολλά φαγητά, από τις φακές μέχρι το ψάρι πλακί, για να τους προσδώσουν την ιδιαίτερη ξινούτσικη γεύση τους.
TIPS
– Οταν αγοράζετε ξερά δαμάσκηνα, προτιμήστε τα αποξηραμένα στον ήλιο –χωρίς ζάχαρη και συντηρητικά – σε αεροστεγείς συσκευασίες ώστε να μην οξειδώνονται και να διατηρούνται υγρά. Αν τα βάλετε στην κατάψυξη, θα διατηρηθούν διπλάσιο χρόνο.
– Μπορείτε να αποξηράνετε φρέσκα δαμάσκηνα στον φούρνο (στον αέρα) στους 90 βαθμούς για περίπου {LF}1,5-2 ώρες μέχρι να στεγνώσουν.
–Μπορείτε επίσης να διατηρήσετε φρέσκα δαμάσκηνα (όπως επίσης ροδάκινα ή νεκταρίνια) στην κατάψυξη ως εξής: Ξεφλουδίζετε τα φρούτα αφού τα βάλετε σε νερό που βράζει και κατόπιν σε νερό με παγάκια. Τα κόβετε σε κομμάτια, πετάτε τους πυρήνες, τα βάζετε σε σακουλάκια τροφίμων που απογεμίζετε με ένα ελαφρύ σιρόπι ζάχαρης, το οποίο θα φτιάξετε βάζοντας στη φωτιά 2 μέρη ζάχαρης και 6 μέρη νερό μέχρι να λειώσει η ζάχαρη.