Προφυλακιστέος κρίθηκε με τη σύμφωνη γνώμη ανακριτών και εισαγγελέων και ο υπαρχηγός της Χρυσής Αυγής Χρήστος Παππάς, κατηγορούμενος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, μετά την επτάωρη σχεδόν απολογία του στα Δικαστήρια της Ευελπίδων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην απόφαση για την προφυλάκισή του έπαιξε ρόλο και το γεγονός ότι δεν εμφανίστηκε εγκαίρως ενώπιον των διωκτικών αρχών.

Νωρίτερα, το ιδρυτικό στέλεχος και βουλευτής Επικρατείας της Χρυσής Αυγής, είχε δηλώσει στους δημοσιογράφους ότι «Η Χρυσή Αυγή θα κατέβει στις εκλογές όποτε και αν γίνουν».

Στη φυλακή ο αρχηγός της οργάνωσης

Λίγο μετά τις 5 το απόγευμα, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, οδηγήθηκαν στις φυλακές Κορυδαλλού ο αρχηγός της οργάνωσης Νίκος Μιχαλολιάκος και ο βουλευτής Β΄Πειραιά της ΧΑ Γιάννης Λαγός.

Ο επικεφαλής της Τοπικής Οργάνωσης της Νίκαιας Γιώργος Πατέλης θα μεταχθεί στο Μαλανδρίνο, όπου έχει μεταφερθεί ήδη ο δράστης της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, Γιώργος Ρουπακιάς.

Αντιδράσεις υπήρξαν για την ενδεχόμενη μεταγωγή της προφυλακισμένης ανθυπαστυνόμου Βενετίας Πόπορη στις γυναικείες φυλακές του Κορυδαλλού και έτσι επιλέχθηκε η μεταγωγή της στη Θήβα.

Ο γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής κρίθηκε λίγο πριν από τις 4 τα ξημερώματα της Πέμπτης προφυλακιστέος με τη σύμφωνη γνώμη ανακριτών και εισαγγελέων, κατηγορούμενος για ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

Βγαίνοντας από το κτίριο της Ευελπίδων για να οδηγηθεί πίσω στη ΓΑΔΑ, τον Νίκο Μιχαλολιάκο -που φώναξε τον ναζιστικό χαιρετισμό «Ζήτω η νίκη»- περίμεναν ελάχιστοι οπαδοί της Χρυσής Αυγής, μαζί με τρεις βουλευτές καθώς και τη σύζυγό του Ελένη Ζαρούλια και η κόρη τους Ουρανία που φώναξαν συνθήματα.

Αντιφάσεις στις καταθέσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες από δικαστικές πηγές, οι ισχυρισμοί των Μοχαλολιάκου και Πατέλη εμφανίζουν σημεία είτε αντιφατικά μεταξύ τους είτε αδύναμα «στην κοινή λογική», όπως ο ισχυρισμός Μιχαλολιάκου ότι το επίμαχο βράδυ που έπεσε νεκρός ο 34χρονος μουσικός «κοιμήθηκε νωρίς και ξύπνησε αργά».

Χαρακτηριστική είναι η φράση του Γ. Πατέλη ο οποίος φέρεται να υποστηρίζει: «Ενα τέταρτο μετά τη δολοφονία μού τηλεφώνησε ο Ρουπακιάς και μου είπε «σκότωσα άνθρωπο». Εγώ ενημέρωσα αμέσως τον Λαγό. Δεν υπήρχε σχέδιο δολοφονίας ούτε κανείς στη ΧΑ ήξερε κάτι».

Κορυφαία αντίφαση αποτελεί ο ισχυρισμός του Μιχαλολιάκου ότι δεν γνωρίζει τον Πατέλη, τη στιγμή που ο ίδιος ο συγκατηγορούμενός του αναφέρει ότι εργάζεται ως προσωπικό ασφαλείας στα κεντρικά γραφεία του κόμματος στη Λεωφόρο Μεσογείων.

Ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής, στην πεντάωρη απολογία του που είχε αρχίσει μετά τις 7.30 το απόγευμα της Τετάρτης, αρνήθηκε την κατηγορία και ισχυρίστηκε ότι η δίωξή του είναι πολιτική.

«Δεν είμαι ναζιστής, δεν γνωρίζω αν μέλη της Χρυσής Αυγής είχαν παραβατική συμπεριφορά. Η Χρυσή Αυγή είχε μόνο κοινοβουλευτική δράση» φέρεται να υποστήριξε ο Νίκος Μιχαλολιάκος, απαντώντας στους ανακριτές.

Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι εις βάρος του Νίκου Μιχαλολιάκου υπάρχουν στοιχεία (τηλεφωνικές κλήσεις) σε σχέση με τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, τα οποία ανακριτής και εισαγγελέας έκριναν επαρκή για την προφυλάκισή του.

Αυτήν την εκτίμηση ενισχύει το γεγονός ότι μετά την απολογία Μιχαλολιάκου δεν πραγματοποιήθηκε άμεσα σύσκεψη για να αποφασιστεί η προφυλάκισή του ή όχι, αλλά ακολούθησε η απολογία του «πυρηνάρχη» της Νίκαιας, προκειμένου να διασταυρωθούν οι ισχυρισμοί των κατηγορουμένων.

Τα επιχειρήματα των δύο δεν φαίνεται να έπεισαν και τελικά κρίθηκαν προφυλακιστέοι, όπως είχε συμβεί και με τον έτερο εμπλεκόμενο στην υπόθεση της δολοφονίας Φύσσα, Γιάννη Λαγό.

Η μεταγωγή στα δικαστήρια

Ο Νίκος Μιχαλολιάκος μετήχθη από τη ΓΑΔΑ στα δικαστήρια της Ευελπίδων λίγο πριν τις 7:30 το απόγευμα της Τετάρτης, μαζί με άλλους πέντε κατηγορούμενους για την ίδια υπόθεση. Πρόκειται για τις τρεις γυναίκες που έχουν συλληφθεί, καθώς και ακόμα δύο από τα μέλη της Χρυσής Αυγής.

Υπενθυμίζεται ότι το πρωί της Τετάρτης, έπειτα από τις μαραθώνιες απολογίες τους, οι Ηλίας Κασιδιάρης, Ηλίας Παναγιώταρος και Νίκος Μίχος αφέθηκαν ελεύθεροι με τη σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα.

Και στους τρεις επιβλήθηκε ο περιοριστικός όρος της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, ενώ στον Ηλ. Κασιδιάρη επιβλήθηκε επιπλέον ο όρος της καταβολής εγγύησης 50.000 ευρώ.

Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, υπάρχουν επιβαρυντικά στοιχεία για τους τρεις βουλευτές, ωστόσο κρίθηκε ότι προσωρινά δεν μπορούν να κρατηθούν.

Προφυλακιστέος, για διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, κρίθηκε μόνον ο Γιάννης Λαγός που θα οδηγηθεί στον Κορυδαλλό το πρωί της Πέμπτης. Τα εις βάρος του στοιχεία, από καταγραφές τηλεφωνικών συνομιλιών και κλήσεων που σχετίζονται με το περιστατικό της δολοφονίας στο Κερατσίνι, φέρονται να είναι συντριπτικά.

Νωρίτερα, κρίθηκε προφυλακιστέα η ανθυπαστυνόμος Βενετία Πόπορη που υπηρετούσε στον Πειραιά και κατηγορείται για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, μετά την απολογία της στον ανακριτή της υπόθεσης της Χρυσής Αυγής.

Ελεύθερος αφέθηκε ο συνοδηγός του Ρουπακιά!

Το απόγευμα, ελεύθεροι αφέθηκαν μετά τις απολογίες τους στον ανακριτή της υπόθεσης για τη Χρυσή Αυγή άλλοι τέσσερις κατηγορούμενοι για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση. Σε τρεις εξ αυτών επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι, ενώ η σύντροφος του προφυλακισμένου βουλευτή, Γιάννη Λαγού, αφέθηκε ελεύθερη χωρίς κανέναν περιοριστικό όρο.

Το μεσημέρι, ακόμη τέσσερις κατηγορούμενοι είχαν αφεθεί ελεύθεροι μετά τις απολογίες τους. Και στους τέσσερις επιβλήθηκαν οι όροι της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της υποχρεωτικής εμφάνισης ανά τακτά διαστήματα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους.

Μεταξύ των κατηγορουμένων αυτών είναι και πρόσωπο που, σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, το κινητό του τηλέφωνο βρέθηκε στο αυτοκίνητο του Γιώργου Ρουπακιά, όταν συνελήφθη για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Σύμφωνα με μαρτυρίες, ο άνδρας αυτός ήταν στο αυτοκίνητο του Ρουπακιά το μοιραίο βράδυ της δολοφονίας.