Ικανοποιημένος από την συνάντηση που είχε με τον αντιπρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, στον Λευκό Οίκο, εμφανίστηκε ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τον κ. Μπάιντεν για όλο το φάσμα των οικονομικών προβλημάτων, υπογράμμισε τις θυσίες που έχει κάνει ο ελληνικός λαός αλλά και τα επιτεύγματα όπως το αναμενόμενο πρωτογενές πλεόνασμα αλλά και οι διαρθρωτικές αλλαγές και η εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος.

Στο πλαίσιο της ενίσχυσης της ελληνικής προσπάθειας στην κατεύθυνση της ανάπτυξης της οικονομίας συμφωνήθηκε πως μέσα στο προσεχές διάστημα αναμένεται να έλθει στην χώρα μας η υπουργός Εμπορίου των Ηνωμένων Πολιτειών μαζί με ομάδα επιχειρηματιών που θέλουν να επενδύσουν στην χώρα μας.

Με τον κ. Μπάιντεν ο Πρωθυπουργός συζήτησε και τα θέματα της ευρύτερης περιοχής επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα είναι πια το σημείο σταθερότητας σε έναν ασταθές περιβάλλον.

«Η Ελλάδα είναι προπύργιο σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή» του είπε.

Αναφέρθηκαν όμως και στα θέματα της λαθρομετανάστευσης. «Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει καλέσει μία ομάδα υψηλόβαθμων ελλήνων αξιωματικών που ασχολούνται με θέματα ελέγχου των συνόρων και της λαθρομετανάστευσης για εκπαίδευση και για εξοπλισμό».

Ο κ. Σαμαράς επισήμανε ότι «το πρόβλημα έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις καθώς οι λαθρομετανάστες είναι περίπου όσοι και οι άνεργοι στην χώρα».

Ενημέρωσε δε ότι καλώς ή κακώς η ΕΕ δεν έχει ενιαία φωνή στο συγκεκριμένο θέμα.

Παρέδωσε μάλιστα τον κ. Μπάιντεν φάκελο που έχει επιμεληθεί ο αρμόδιος υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας.

Συζήτηση έγινε και για τα ενεργειακά θέματα και τις δυνατότητες αξιοποίησης των αποθεμάτων φυσικού αερίου στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Μίλησαν ακόμη για το ταξίδι που θα πραγματοποιήσει την επόμενη εβδομάδα ο Πρωθυπουργός στο Ισραήλ.

Μίλησαν και για τα θέματα εμπορίου και για την επιθυμία της αμερικανικής κυβέρνησης να προωθηθεί η συμφωνία διαντλαντικού εμπορίου μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ που αφορά και την προεδρία της χώρας μας το πρώτο εξάμηνο του 2014.

Τέλος οι κ.κ. Σαμαράς και Μπάιντεν αναφέρθηκαν και στο κυπριακό και στην πρωτοβουλία του κ. Νίκου Αναστασιάδη για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο στο θέμα της Κύπρου.

Το πρόγραμμα του Αντώνη Σαμαρά περιλαμβάνει αργότερα συνάντηση με την επικεφαλής των Δημοκρατικών Νάνσι Πελόζι και μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων, ενώ ακολούθως θα δεθχεί μέλη της Hellenic Caucus – πρόκειται για ομάδα βουλευτών που προωθούν τα ελληνικά θέματα στο Κογκρέσο.

Για αργά το βράδυ της Τετάρτης (ώρα Ελλάδας) προγραμματίστηκε συνάντηση με την ηγεσία της Γερουσίας στο Καπιτώλιο.

Πάντως λόγω του κλεισίματος του ομοσπονδιακού κράτους ακυρώθηκαν τα εγκαίνια της έκθεση βυζαντινής τέχνης στην Εθνική Πινακοθήκη της Ουάσινγκτον.

Η επενδυτική εκστρατεία του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ θα ολοκληρωθεί αύριο στη Νέα Υόρκη, όπου έχουν προγραμματισθεί συναντήσεις με τους εκπροσώπους μεγάλων εταιρειών όπως οι Dow Chemical, IBM, Johnson and Johnson, AT&T, ADM, Honeywell, Mαstercard και MacGrow Hill.

Το απόγευμα θα απευθύνει χαιρετισμό σε εκδήλωση του Hellenic Initiative, στην οποία αναμένεται να παρευρεθούν ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον και ο Τζορτζ Στεφανόπουλος.