Σε κέντρο παραγωγής ανταλλακτικών ψυγείων για τα εργοστάσιά της στην Ευρώπη μετατρέπει η Frigoglass τη μονάδα που διατηρεί στην Κάτω Αχαΐα. Το εργοστάσιο υπολειτουργούσε αλλά η οικογένεια Δαυίδ, στην οποία ανήκει η εταιρεία, αποφάσισε να το «προικοδοτήσει» ώστε να διατηρηθούν οι 80 θέσεις εργασίας σε μία περιοχή που εξακολουθεί να πλήττεται από την ανεργία.

«Ηταν το πρώτο και ιστορικό για την εταιρεία εργοστάσιο αυτό στην Κάτω Αχαΐα.

Υπήρχε συναισθηματικός δεσμός αλλά σημαντικό ρόλο στη διατήρησή του έπαιξε και το βιώσιμο πλάνο αναδιάρθρωσης», υποστηρίζουν από τη Frigoglass.

Κάποιοι βέβαια επισημαίνουν ότι ενδεχομένως ένα λουκέτο στο εργοστάσιο θα έπληττε ανεπανόρθωτα το προφίλ της οικογένειας Δαυίδ, η οποία τελευταία συνέδεσε το όνομά της με την πτώχευση της Κατσέλης και τη διακοπή παραγωγής σε δύο εργοστάσια της Coca-Cola (Θεσσαλονίκη, Πάτρα). Ισως μάλιστα με την πρωτοβουλία αυτή οι βασικοί μέτοχοι της Coca-Cola, η οποία μετέφερε πρόσφατα την έδρα της στην Ελβετία, επιδιώκουν να θέσουν σε νέες βάσεις τη σχέση τους με την κυβέρνηση.

Οπως έγινε γνωστό, η Frigoglass, θα μετατρέψει το εργοστάσιο στην Ελλάδα σε κέντρο παραγωγής ανταλλακτικών ψυγείων του ομίλου για την Ευρώπη, μεταφέροντας γραμμές παραγωγής από τη Ρουμανία και την Τουρκία. Παράλληλα, θα επικεντρωθεί και στην αγορά εξειδικευμένων προϊόντων.

Το εργοστάσιο σήμερα είναι ζημιογόνο και συνεισφέρει μόλις το 1,5% στις συνολικές πωλήσεις του ομίλου, ο οποίος δραστηριοποιείται στην επαγγελματική ψύξη και στην υαλουργία με 12 παραγωγικές μονάδες σε όλο τον κόσμο. Το 2009 είχαν αποχωρήσει από το εργοστάσιο 120 εργαζόμενοι με πρόγραμμα εθελουσίας και οι περίπου 80 εναπομείναντες εργαζόμενοι έχουν υποχρεωθεί σε εκ περιτροπής εργασία (τρεις ημέρες την εβδομάδα), λόγω περιορισμένων παραγγελιών από την εγχώρια αγορά αλλά και από τις όμορες χώρες. Τώρα οι θέσεις εργασίας θα διατηρηθούν και πλέον διασφαλίζεται και η πενθήμερη εργασία.

Η διοίκηση όμως υποστηρίζει ότι για να είναι ανταγωνιστικό το εργοστάσιο θα πρέπει να υπάρξουν μειώσεις μισθών έως και 30%.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο μέσος μεικτός μισθός με την τριήμερη εργασία ανέρχεται σε 1.090 ευρώ το μήνα.

Με την πενθήμερη εργασία θα προσεγγίσει τα 1.830 ευρώ και πρόθεση της διοίκησης είναι να υποχωρήσει στα 1.300 ευρώ.

«Προκειμένου να μειωθεί το λειτουργικό κόστος, το οποίο θα συμβάλει στη διασφάλιση της μακρόχρονης βιωσιμότητας του εργοστασίου, η εταιρεία βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με το σωματείο των εργαζομένων για την από κοινού κατάρτιση νέου μισθολογικού πλάνου, ανταγωνιστικού των επιπέδων της αγοράς», επισημαίνει η διοίκηση.