Οριακή νίκη του μεγάλου συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών και Χριστιανοδημοκρατών έδειξαν οι χθεσινές κάλπες στην Αυστρία. Αν και σαφώς αποδυναμωμένος, ο κυβερνών συνασπισμός κατάφερε να κερδίσει αρκετές ψήφους ώστε να εξασφαλίσει μία ακόμη πενταετία και να απομακρύνει την άμεση απειλή της ευρωσκεπτικιστικής Δεξιάς. Ο κίνδυνος ωστόσο του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων παραμένει ορατός, ειδικά μετά την τεράστια άνοδο που κατέγραψε χθες. Εως αργά χθες το βράδυ, τα αποτελέσματα της κάλπης ήθελαν το Κόμμα των Ελευθέρων να αναδεικνύεται τρίτη δύναμη στην Αυστρία με ποσοστό 22% (από 17,5% το 2008).

Σε αντίθεση με τη γειτονική Γερμανία, όπου η Ανγκελα Μέρκελ σημείωσε εντυπωσιακή νίκη την περασμένη Κυριακή, οι Αυστριακοί φαίνεται πως τιμώρησαν τον κυβερνητικό σχηματισμό τόσο για μια σειρά από σκάνδαλα διαφθοράς όσο και για την προκλητική του αδράνεια σε κρίσιμα ζητήματα εσωτερικής πολιτικής. Την ίδια ώρα, οι υποσχέσεις του Χάινς-Κρίστιαν Στράχε, του ηγέτη του αντιμεταναστευτικού Κόμματος των Ελευθέρων, ότι θα διακόψει κάθε οικονομική βοήθεια στο πλαίσιο στήριξης της ΕΕ, βρήκαν ευήκοα ώτα σε μια αρκετά μεγάλη μερίδα του αυστριακού λαού. Παρά τα χαμηλά ποσοστά ανεργίας στην Αυστρία –τα χαμηλότερα στην Ευρωπαϊκή Ενωση –και την οικονομική ανάπτυξη σαφώς πάνω από τον μέσο όρο της Ενωσης, οι Αυστριακοί αντιτίθενται σθεναρά στην οικονομική στήριξη τόσο της Ελλάδας όσο και άλλων χωρών του ευρωπαϊκού Νότου που δίνουν μάχη για να παραμείνουν στην ευρωζώνη.

Σε μια χώρα όπου το 19% του πληθυσμού αποτελείται από μετανάστες πρώτης ή δεύτερης γενιάς, το Κόμμα των Ελευθέρων πόνταρε κυρίως στην ξενοφοβία, ενώ έκανε σημαία της προεκλογικής του εκστρατείας τον τερματισμό των πακέτων βοήθειας, από τα οποία «κερδίζουν μόνο οι τράπεζες». Το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Βέρνερ Φάιμαν παρέμεινε πάντως πρώτη δύναμη με 27,1% έναντι 23,8% του κεντροδεξιού εταίρου του, του Λαϊκού Κόμματος του μέχρι τώρα αντικαγκελαρίου και υπουργού Εξωτερικών Μίχαελ Σπίντελεγκερ. Και τα δύο κόμματα σημείωσαν απώλεια μεγαλύτερη του 2% από τις προηγούμενες εκλογές του 2008.

Η λαϊκή Δεξιά της Αυστρίας στηρίζεται κυρίως από τους νέους. Ο Φάιμαν ωστόσο, γνωστός ως ο χαμογελαστός Καγκελάριος, συνεχίζει να απολαμβάνει τη στήριξη των Αυστριακών άνω των 50, οι οποίοι δεν ζητούν τίποτε άλλο πλην της εσωτερικής ηρεμίας. «Στόχος είναι να μπορείτε να περπατήσετε μέσα από ένα σμήνος από μέλισσες χωρίς να σας τσιμπήσουν», είναι ένα από τα πιο γνωστά σλόγκαν που χρησιμοποιεί στις δημόσιες εμφανίσεις του κερδίζοντας τον τίτλο του «αυστριακού Ομπάμα». Οι εποχές ωστόσο που οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Χριστιανοδημοκράτες ήταν σχεδόν η μοναδική επιλογή στη μεταπολεμική δημοκρατία της Αυστρίας φαίνεται ότι έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Οι δύο κυβερνητικοί σχηματισμοί έχουν χάσει περίπου τη μισή τους εκλογική δύναμη από τα μέσα της δεκαετίας του ’70 ενώ σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση βρέθηκαν υπό ακόμη μεγαλύτερη πίεση, καθώς τουλάχιστον έξι κόμματα διεκδίκησαν την ένταξή τους στο Κοινοβούλιο.

Ανάμεσά τους οι Πράσινοι της Αυστρίας, οι οποίοι σημείωσαν μικρή άνοδο λαμβάνοντας 11,2% έναντι του 10,4% που είχαν αποσπάσει πριν από πέντε χρόνια. Στην περίπτωση που ο μεγάλος συνασπισμός δεν θα κατάφερνε να εξασφαλίσει την πολυπόθητη πλειοψηφία, οι Πράσινοι, οι οποίοι είχαν στηρίξει τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, θεωρούνταν ο πιθανότερος τρίτος κυβερνητικός εταίρος.

Σημαντική νίκη πέτυχε και η πρωτοεμφανιζόμενη Ομάδα Στρόναχ. Το επίσης δεξιό κόμμα του αυστροκαναδού δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία Φρανκ Στρόναχ, ο οποίος πόζαρε ημίγυμνος κατά την προεκλογική του εκστρατεία και ενθάρρυνε τους υποστηρικτές του να τον αγγίξουν για να διαπιστώσουν και μόνοι τους σε πόσο καλή φυσική κατάσταση βρίσκεται στα 81 του χρόνια, φαίνεται πως μπαίνει στο αυστριακό Κοινοβούλιο με ποσοστό 6%.

Σύμφωνα με τις χθεσινοβραδινές προβλέψεις, στη νέα Βουλή θα εκπροσωπείται επίσης το νέο κόμμα ΝΕΟΣ, κατακτώντας ποσοστό 4,7%. Οριακά, λίγο πιο κάτω από το απαραίτητο 4%, βρισκόταν χθες το βράδυ ο Συνασπισμός Μέλλον της Αυστρίας, το ακροδεξιό κόμμα του εκλιπόντος Γερκ Χάιντερ, το οποίο στις εκλογές του 2008 είχε λάβει 10,7%.

15 ντιμπέιτ

Δεκαπέντε τηλεοπτικές αναμετρήσεις ανάμεσα στους αρχηγούς των εννέα υποψήφιων κομμάτων πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της σκληρής προεκλογικής εκστρατείας, η οποία διήρκεσε πέντε εβδομάδες.