Κύμα παραιτήσεων υψηλόβαθμων στελεχών βρίσκεται σε εξέλιξη στον ΟΠΑΠ και μάλιστα με… αποζημιώσεις που φθάνουν τα 400.000 ευρώ.

Ενόψει της έλευσης της Emma Delta, πολλά υψηλόβαθμα στελέχη του Οργανισμού επιλέγουν τον δρόμο της παραίτησης, καθώς θεωρείται σίγουρο πως ο νέος μέτοχος θα προχωρήσει σε ριζική αναδιάρθρωση και αξιολόγηση του προσωπικού.

Θέλουν να προλάβουν τη λήξη της συλλογικής σύμβασης (31/12/2013), η οποία προβλέπει μεγάλες αποζημιώσεις ανεξάρτητα αν πρόκειται για παραίτηση στελέχους ή συνταξιοδότηση. Η σύμβαση αυτή που είχε συμφωνηθεί το 2000, όταν ο Οργανισμός έγινε Ανώνυμη Εταιρεία, προβλέπει αποζημιώσεις που μπορούν να φτάσουν και τα… 400.000 ευρώ στις περιπτώσεις ανώτερων στελεχών του ΟΠΑΠ και κυρίως των επικεφαλής των διευθύνσεών του. Θα πρέπει να επισημανθεί ότι οι μόνιμοι υπάλληλοι του ΟΠΑΠ λαμβάνουν πάνω από 17 μισθούς τον χρόνο. Ετσι, πολλοί προτιμούν να κάνουν χρήση της διάταξης, να λάβουν την παχυλή αποζημίωση και να μη «συναντηθούν» καθόλου με τον νέο μέτοχο. Ηδη περίπου 10 στελέχη έχουν υποβάλει τις παραιτήσεις τους και εκτιμάται ότι θα ακολουθήσουν και άλλοι.

Και ενώ αυτά συμβαίνουν στον Οργανισμό, έγινε γνωστό ότι η εταιρεία επενδυτικών κεφαλαίων Blackrock ύστερα από αγορές μετοχών του ΟΠΑΠ στις 19 Σεπτεμβρίου ενίσχυσε τη συμμετοχή της στο 5,16% του μετοχικού κεφαλαίου.

Ηδη μέτοχοι του ΟΠΑΠ είναι μεγάλα επενδυτικά funds, μεταξύ των οποίων η Fidelity με 5%, η Baupost με 5,19% και η Silchester με 5,010%.

Παράλληλα, δύο ομόλογα συνολικής αξίας 400 εκατ. ευρώ θα εκδώσει η Emma Delta για να χρηματοδοτήσει την εξαγορά του 33% του ΟΠΑΠ. Το συνολικό τίμημα, ως γνωστόν, ανέρχεται στα 652 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 622 εκατ. ευρώ εφάπαξ και τα υπόλοιπα 30 εκατ. ευρώ σε βάθος 10ετίας.

Η μεταβίβαση του πακέτου των μετοχών εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί έως τις 11 Οκτωβρίου.

Τα δύο ομόλογα λήγουν το 2017, θα εκδοθούν από τη θυγατρική Emma Delta Finance και θα περιορίσουν τη συμμετοχή στην εξαγορά με ίδια κεφάλαια των βασικών μετόχων της Emma Delta (τσέχοι, ρώσοι, σλοβάκοι και έλληνες επιχειρηματίες, μεταξύ των οποίων οι κ. Μελισσανίδης και Κοπελούζος) στα 222 εκατ. ευρώ.