Σάκοι με τσιμέντο ήταν στην πραγματικότητα οι «βόμβες» που «εντοπίστηκαν» από τις αιγυπτιακές αρχές την Πέμπτη στο μετρό του Καΐρου, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της Αιγύπτου.

«Επρόκειτο για σάκους με τσιμέντο από τους οποίους έβγαιναν ηλεκτρικά καλώδια, για να θεωρηθεί ότι πρόκειται για βόμβες. Στην πραγματικότητα δεν περιείχαν τίποτα που να μπορούσε να προκαλέσει έκρηξη», εξήγησε ο εκπρόσωπος.

Οι αιγυπτιακές αρχές είχαν διακόψει την κυκλοφορία σε πολλές γραμμές του μετρό του Καΐρου μετά την ανακάλυψη των σάκων στις σιδηρογραμμές ενός σταθμού στο νότιο τμήμα της πρωτεύουσας, σύμφωνα με αξιωματούχους των δυνάμεων ασφαλείας.

Τουλάχιστον τρία εκατομμύρια επιβάτες χρησιμοποιούν καθημερινά το μετρό του Καΐρου.

Εξάλλου ο στρατός και η αστυνομία της Αιγύπτου επιτέθηκαν σήμερα στην περιοχή του Κερντάσεχ, κοντά στο Κάιρο, για να εκδιώξουν από εκεί τους ισλαμιστές, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί κατά την επιχείρηση ένας υψηλόβαθμος αξιωματικός, μετέδωσε το επίσημο αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων MENA.

«Σημειώνονται ανταλλαγές πυρών ανάμεσα στις δυνάμεις ασφαλείας και τους τρομοκράτες που έχουν πάρει τον έλεγχο του χωριού Κερντάσεχ», δήλωσε προς το Γαλλικό Πρακτορείο ένας αξιωματούχος της ασφάλειας.

Η επιχείρηση αυτή, η οποία «έχει στόχο την εκκαθάριση του χωριού από τρομοκρατικά στοιχεία», πρόσθεσε, αποφασίσθηκε σε έκτακτη συνεδρίαση των υπευθύνων του υπουργείου Εσωτερικών που πραγματοποιήθηκε στη διάρκεια της νύκτας.

Ο στόχος είναι να συλληφθούν «140 πρόσωπα που καταζητούνται» και να βρεθούν οι δράστες της «σφαγής» του Κερντάσαχ, όπου 11 αστυνομικοί είχαν σκοτωθεί στις 14 Αυγούστου, δήλωσε ο ίδιος.

Ο αξιωματούχος έκανε επίσης λόγο για ανάπτυξη στρατιωτών και ελικοπτέρων που υπερίπτανται του χωριού αυτού.

Στις 14 Αυγούστου, ακριβώς μετά την έναρξη της διάλυσης στο Κάιρο των καταυλισμών των οπαδών του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι που καθαιρέθηκε από το στρατό, το αστυνομικό τμήμα του Κερντάσεχ είχε δεχθεί επίθεση και είχαν σκοτωθεί εκεί ένδεκα αστυνομικοί. Οι εικόνες των πτωμάτων τους είχαν μεταδοθεί μαζικά από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία καταγγέλλουν τακτικά την «τρομοκρατία» των οπαδών του Μόρσι εν γένει και ιδιαίτερα των Αδελφών Μουσουλμάνων, στους οποίους ανήκει ο Μόρσι.

Η διάλυση των καταυλισμών των οπαδών του Μόρσι είχε στοιχίσει τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους και η αιματηρή διάλυση διαδηλωτών που ζητούσαν την επιστροφή του ανατραπέντος προέδρου είχε συνεχιστεί επί πολλές ημέρες. Τα θύματα ήταν στην τεράστια πλειονότητά τους οπαδοί του Μόρσι.

Τη Δευτέρα ο στρατός ανέκτησε χωρίς θύματα τον έλεγχο της Ντέλγκα, μιας πόλης της κεντρικής Αιγύπτου την οποία κρατούσαν εδώ και ένα μήνα οι οπαδοί του Μόρσι τους οποίους οι αρχές κατηγορούν ότι έκαψαν εκκλησίες.