Το θέμα επιστροφής από τη Γερμανία του αναγκαστικού κατοχικού δανείου «έκλεισε» ο Μπερντ Ρίξινγκερ, επικεφαλής του Die Linke, προκαλώντας μάλιστα έντονο εκνευρισμό στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς επίκειται το ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα για την κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του κόμματος της γερμανικής Αριστεράς.

Ο Μπερντ Ρίξινγκερ σε δηλώσεις του στην ηλεκτρονική έκδοση της γερμανικής εφημερίδας Der Handelsblatt, απέρριψε ως κόμμα της γερμανικής Αριστεράς ένα τέτοιο αίτημα – που έχει διατυπωθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ – και απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφερε: «Κοιτάζουμε μαζί στο μέλλον και όχι το παρελθόν»

Συνέδεσε μάλιστα ευθέως το ζήτημα με το θέμα του χρέους, λέγοντας ότι αυτό που χρειάζεται είναι μία εντελώς διαφορετική πολιτική διάσωσης στην Ευρώπη και συμπλήρωσε: «Αυτό δεν είναι μία διαφορά μεταξύ Ελλήνων και Γερμανών, αλλά μεταξύ φτωχών και πλουσίων. Το μεγάλο σκάνδαλο είναι πως στην Ελλάδα πεινούν τα παιδιά, ενώ οι εκατομμυριούχοι και δισεκατομμυριούχοι δεν έχουν πληρώσει ούτε σεντ και ταξιδεύουν στα πολυτελή τους σκάφη, την ώρα που οι εργάτες και οι συνταξιούχοι ματώνουν».

Και ο ηγέτης του Die Linke προσέθεσε: «Προτού ματώσουν οι ευρωπαίοι φορολογούμενοι, πρέπει να παραδώσουν οι έλληνες κροίσοι έως και το 50% των περιουσιών τους, υπό μορφήν εισφοράς αλληλεγγύης. Αυτό μάλιστα θα πρέπει να ισχύσει και για τα όλα τα ποσά που βρίσκονται στο εξωτερικό και τα οποία θα πρέπει αμέσως να παγώσουν».

Οι δηλώσεις του, έρχονται λίγες μόλις ημέρες πριν από την προγραμματισμένη επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Γερμανία, όπου έχει προσκληθεί από το Die Linke ως ομιλητής στην κεντρική προεκλογική εκδήλωση του κόμματος (19-20 Σεπτεμβρίου, λίγες μόλις ώρες πριν τις εκλογές της επόμενης Κυριακής). Και καταγράφηκαν την ώρα που ο Αλ. Τσίπρας μιλώντας σε παραγωγικούς φορείς στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην 78η ΔΕΘ, αναδείκνυε το ζήτημα της επιστροφής από τη Γερμανία του αναγκαστικού κατοχικού δανείου, σε βασικό εργαλείο της πολιτικής του.

Αιφνιδιασμός Τσίπρα στη ΔΕΘ

Οταν ρωτήθηκε σχετικά από τον απεσταλμένο του Βήματος στη συνέντευξη Τύπου της Κυριακής στη Θεσσαλονίκη, ο αρχηγός τη Αξιωματικής Αντιπολίτευσης έδειξε να αιφνιδιάζεται: «Δεν έχω υπόψη μου τη συγκεκριμένη συνέντευξη, δεν μπορώ να ξέρω σε τι είδους ερώτημα απάντησε ο κ. Ριξινγκερ. Εγώ ξέρω τις επίσημες θέσεις του Die Linke» είπε ενώ συμπλήρωσε:

«Πριν από ένα χρόνο, τέλος Σεπτέμβρη ήμουν στο Αμβούργο σε εκδήλωση των γερμανικών Συνδικάτων και του Die Linke, ήταν χιλιάδες Γερμανοί οι οποίοι υποστήριζαν το αίτημα να σταματήσει η βάρβαρη λιτότητα απέναντι στον ελληνικό λαό και ότι η Κυβέρνησή τους, τους φορολογεί για να δίνει χρήματα στους τραπεζίτες και όχι στον ελληνικό λαό.

»Πιστεύω λοιπόν ότι και στο αίτημά μας για την ιστορική δικαίωση αυτού του αδικαίωτου αιτήματος, που είναι πρωτίστως ηθικό, αλλά και στο αίτημά μας να υπάρξει μια βιώσιμη λύση στο πρόβλημα του δημόσιου χρέους το ευρωπαϊκό πρόβλημα του χρέους, σε αυτή μας την προσπάθεια δεν θα είμαστε μόνοι».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο που είχε εκδοθεί το 1942 είχε ύψος 3,5 δισ. δολάρια, ποσό που σήμερα σύμφωνα με κάποιους υπολογισμούς ανέρχεται σε 40 δισ. ευρώ.