Με την ονομαστική ψηφοφορία μετά από αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ και εν μέσω αντιδράσεων ολοκληρώνεται η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για το νέο λύκειο.

Πανελλαδική συγκέντρωση και πορεία στο Σύνταγμα οργανώνει το απόγευμα η ΟΛΜΕ, κάλεσμα για συλλαλητήριο μπροστά από την Βουλή απηύθυνε και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Οι τροπολογίες

Σε πλήθος νέων τροπολογιών (51 στο σύνολο) που κατατέθηκαν από το υπουργείο Παιδείας στο νομοσχέδιο για το νέο Λύκειο προβλεέπεται μεταξύ άλλων:

Αυξάνεται κατά δύο ώρες το ωράριο στους πανεπιστημιακούς καθηγητές και στους καθηγητές ΤΕΙ, από 6 ώρες την εβδομάδα 8 ώρες.

Το ωράριο διδασκαλίας των εκπαιδευτικών των ανωτάτων ιδρυμάτων βέβαια αυξάνεται κατά δύο ώρες μόνο εφόσον τα τμήματα το κρίνουν σκόπιμο.

Δίνεται η δυνατότητα στα δημοτικά, γυμνάσια η λύκεια να αυξήσουν σε εξαιρετικές περιπτώσεις τον αριθμό των μαθητών τους ανά τμήμα κατά 10%.

Επίσης δίνεται η δυνατότητα όταν εφαρμοσθεί το νέο εξεταστικό σύστημα της «τράπεζας θεμάτων», από την οποία θα αντλείται στο μέλλον το 50% των ζητημάτων προς εξέταση, να γίνεται η κλήρωση των θεμάτων ανά σχολείο και όχι κεντρικά.

Παράλληλα με τις τροπολογίες προβλέπεται η δυνατότητα για τους εκπαιδευτικούς των τεχνικών ειδικοτήτων που καταργήθηκαν να διατεθούν για παροχή έργου στα Επαγγελματικά Λύκεια εντός της ίδιας διεύθυνσης στην οποία έχουν μεταταχθεί για το έτος 2013-14.

Τέλος, προβλέπονται πολλές ανακατατάξεις στο νέο ωρολόγιο πρόγραμμα των μαθημάτων στο Λύκειο, στη Γ’ τάξη της βαθμίδας μειώνεται κατά μία ώρα η διδασκαλία των Αρχαίων Ελληνικών υπέρ των Λατινικών, η διδασκαλία των οποίων όμως περιορίζεται στη Β’ τάξη.