Σε πολιτική παρέμβαση με «ισχυρή αντιμνημονιακή δοσολογία», όπως αναφέρουν στενοί συνεργάτες του, αναμένεται να προχωρήσει αύριο ο Αντώνης Σαμαράς, εγκαινιάζοντας την 78η Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης.

Κεντρικός στόχος του Πρωθυπουργού, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι να μεταφέρει το μήνυμα στην ελληνική κοινωνία ότι ο ορίζοντας απεγκλωβισμού από τα Μνημόνια είναι πλέον ορατός.

Προς την κατεύθυνση αυτή, θα προβάλει ιδιαίτερα το κυβερνητικό σχέδιο εξόδου στις αγορές κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2014, το οποίο αποτελεί ουσιαστικά το πρώτο βήμα απεξάρτησης της χώρας από την τρόικα. Παράλληλα, θα δώσει έμφαση στην προοπτική επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος το τέλος του 2013, μέσω του οποίου μπορεί η κυβέρνηση να διαμορφώσει μια νέα «κοινωνική ατζέντα» και να προχωρήσει σε στοχευμένα μέτρα στήριξης των ευπαθών ομάδων και των ανέργων.

Στο πρωθυπουργικό επιτελείο, ωστόσο, θεωρούν επιβεβλημένο να εκπέμψει ο κ. Σαμαράς από το βήμα της ΔΕΘ και ένα ευδιάκριτο αντιμνημονιακό στίγμα, όπως χαρακτηριστικά λένε, βάζοντας σαφή όρια ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους δανειστές. Κατά τις ίδιες πηγές, η παρέμβαση αυτή κρίνεται απαραίτητη, καθώς αναγνωρίζεται ότι μια σειρά από ζητήματα που ανέκυψαν τις τελευταίες ημέρες δημιουργούν βαρύ κλίμα και τροφοδοτούν τις επιθέσεις της αντιπολίτευσης, που υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση καθοδηγείται από την τρόικα και ο ζωτικός χώρος της έχει περιοριστεί.

Είναι προφανές ότι στην κορυφή αυτής της ατζέντας, που λειτουργεί πιεστικά για την κυβέρνηση, βρίσκεται η τύχη των αμυντικών βιομηχανιών –με τον Πρωθυπουργό να αποκρούει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο ενός άμεσου, γενικού λουκέτου σε ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ που βάζει στο τραπέζι η τρόικα.

Αλλά δεν είναι το μόνο ζήτημα που ενεργοποιεί τα αντιμνημονιακά ανακλαστικά στο Μέγαρο Μαξίμου: «Το ΤΑΙΠΕΔ θα παραμείνει σε ελληνικά χέρια. Τελεία και παύλα», είναι ακόμη ένα από τα πρωθυπουργικά μηνύματα –που φανερώνουν και την ενόχληση του κ. Σαμαρά από τα πρόσφατα σενάρια περί μεταφοράς της έδρας του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων στο Λουξεμβούργο.

Στο πλαίσιο των σχέσεων με την τρόικα, εξάλλου, εντάσσεται και η μείωση του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης, η οποία πηγές του Μαξίμου επιμένουν ότι θα συζητηθεί έστω και ατύπως κατά τον νέο κύκλο της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος από τους δανειστές. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η απόφαση για κυβερνητική παρέμβαση στο ζήτημα αυτό θεωρείται ειλημμένη –και από το βήμα της ΔΕΘ εξετάζεται ο Πρωθυπουργός να εξαγγείλει αύξηση των εισοδηματικών ορίων για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης, ώστε το συγκεκριμένο μέτρο να στηρίξει τον προσεχή χειμώνα περισσότερα νοικοκυριά.

Την ίδια ώρα, επιτελικά στελέχη της ΝΔ θεωρούν ότι σε έναν αντιμνημονιακό σχεδιασμό εντάσσονται και οι καταγγελίες για το πρώτο Μνημόνιο, τις οποίες επανέφερε στο προσκήνιο ο κ. Σαμαράς, με την επισήμανση ότι «δικαιώθηκε για τις θέσεις του».

Ανεξάρτητα από αυτόν τον σχεδιασμό, πάντως, η εντολή του Πρωθυπουργού προς τους υπουργούς είναι να μην υπάρξουν κατά τον έλεγχο του Σεπτεμβρίου εκκρεμότητες με την τρόικα, έτσι ώστε η κυβέρνηση με «ενισχυμένη αξιοπιστία», όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, να δώσει μετά τις γερμανικές εκλογές τη μάχη για μια οριστική λύση στο ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.