Τέσσερις αστυνομικοί τραυματίστηκαν όταν εξερράγη ένα παγιδευμένο αυτοκίνητο σε ένα σιιτικό χωριό του Μπαχρέιν, που συνταράσσεται εδώ και δυόμισι χρόνια από ταραχές, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εσωτερικών.

Η επίθεση σημειώθηκε χθες Πέμπτη βράδυ στη Σάχλα, ένα σιιτικό χωριό κοντά στην πρωτεύουσα Μανάμα, πρόσθεσε το υπουργείο διευκρινίζοντας ότι τα εκρηκτικά που βρίσκονταν στο αυτοκίνητο «πυροδοτήθηκαν από απόσταση την ώρα που περνούσε μια περίπολος της αστυνομίας».

«Τέσσερις αστυνομικοί τραυματίστηκαν ελαφρά» από την έκρηξη, πρόσθεσε το υπουργείο, προσθέτοντας ότι έχει ξεκινήσει έρευνα για να εντοπιστούν «οι δράστες αυτής της τρομοκρατικής ενέργειας» με σκοπό να παραπεμφθούν στη δικαιοσύνη.

Συγκρούσεις ξέσπασαν χθες βράδυ σε πολλά σιιτικά χωριά γύρω από τη Μανάμα όταν οι δυνάμεις αντιμετώπισης ταραχών της αστυνομίας επενέβησαν για να εμποδίσουν τη διεξαγωγή διαδηλώσεων έπειτα από έκκληση του Κινήματος της 14ης Φεβρουαρίου, μιας ομάδας που οργανώνει αντικυβερνητικές διαδηλώσεις μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Οι διαδηλωτές, σύμφωνα με την ίδια πηγή, έριξαν βόμβες μολότοφ και πέτρες εναντίον των αστυνομικών, που απάντησαν κάνοντας χρήση δακρυγόνων και βομβίδων κρότου-λάμψης.

Σήμερα το απόγευμα χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στο Τζαντ Χαφς, ένα άλλο σιιτικό χωριό, έπειτα από έκκληση της σιιτικής αντιπολίτευσης με αίτημα μια «δημοκρατική αλλαγή» στο Μπαχρέιν.

«Κάτω η δικτατορία», «Όχι στην τυραννία», φώναζαν οι διαδηλωτές κρατώντας τη σημαία της χώρας.

Οι διαδηλώσεις αυτές πραγματοποιήθηκαν μία ημέρα μετά την επανάληψη, έπειτα από διάλειμμα δύο μηνών, του εθνικού διαλόγου μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, ο οποίος ξεκίνησε τον Μάρτιο με στόχο να βγει το Μπαχρέιν από το παρατεταμένο πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει από τον Φεβρουάριο του 2011, οπότε ξεκίνησε το κίνημα αμφισβήτησης με αίτημα την εγκαθίδρυση συνταγματικής μοναρχίας.

Οι αρχές του Μπαχρέιν, μοναδική μοναρχία του Κόλπου όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι σιίτες και κυβερνάται εδώ και τρεις δεκαετίες από μια σουνιτική δυναστεία, καταγγέλλουν την ενίσχυση των βιαιοτήτων εναντίον της αστυνομίας στα σιιτικά χωριά γύρω από τη Μανάμα, προπύργιο του κινήματος αμφισβήτησης της δυναστείας των αλ Χαλίφα.

Στις 17 Αυγούστου, πέντε αστυνομικοί τραυματίστηκαν από την έκρηξη αυτοσχέδιο μηχανισμού στη διάρκεια συγκρούσεων με διαδηλωτές.

Τρεις ημέρες νωρίτερα, η αστυνομία είχε εμποδίσει τους διαδηλωτές να συγκεντρωθούν κοντά στην αμερικανική πρεσβεία στη Μανάμα, έπειτα από έκκληση ενός σιιτικού κινήματος της αντιπολίτευσης, του Ταμαρόντ, που έχει εμπνευστεί από το αιγυπτιακό κίνημα με το ίδιο όνομα.

Παρά την αιματηρή καταστολή των μαζικών διαδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν στη Μανάμα από τα μέσα Φεβρουαρίου του 2011 ως τα μέσα Μαρτίου του ίδιου έτους, οι σιίτες εξακολουθούν να διαδηλώνουν τακτικά σε χωριά γύρω από την πρωτεύουσα.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Ομοσπονδία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τουλάχιστον 80 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από την έναρξη του κινήματος αμφισβήτησης