«Η τελική απόφαση για επίθεση στη Συρία δεν έχει ληφθεί ακόμα, ωστόσο οποιαδήποτε επέμβαση θα είχε περιορισμένη διάρκεια και δεν θα περιλάμβανε χερσαίες δυνάμεις», δήλωσε το βράδυ της Παρασκευής ο Μπαράκ Ομπάμα.

«Η απόφαση», είπε, «θα προκύψει από τη συζήτηση στο Κογκρέσο».

Σημείωσε επίσης ότι «η χρήση χημικών όπλων είναι προσβολή για την ανθρωπότητα» ενώ συμπλήρωσε ότι «η ομάδα του εξετάζει πολλές λύσεις».

Διευκρύνησε επίσης ότι οι ΗΠΑ δεν θα αναλάβουν δράσεις που να αφορά επέμβαση χερσαίων στρατιωτικών δυνάμεων στη Συρία.

Μιλώντας από το Λευκό Οίκο πριν από τη συνάντησή του με τους προέδρους της Εσθονίας, της Λιθουανίας και της Λετονίας, ο Ομπάμα τόνισε ότι ο κόσμος δεν μπορεί να δεχτεί να ρίχνονται χημικά εναντίον γυναικών και παιδιών.

Η έκθεση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών για την υπόθεση αυτή που δόθηκε νωρίτερα σήμερα στη δημοσιότητα ανέφερε ότι οι νεκροί από την επίθεση φτάνουν τους 1.429 και σχεδόν το ένα τρίτο από αυτούς είναι παιδιά.

Επανέλαβε ότι δεν έχει λάβει την τελική του απόφαση όσον αφορά την απάντηση που θα πρέπει να δοθεί στη Συρία για το θέμα αυτό καθώς ακόμη διαβουλεύεται με το Κογκρέσο και τις συμμαχικές χώρες και έκανε λόγο για μια ενέργεια σε "περιορισμένη κλίμακα", αποκλείοντας την αποστολή χερσαίων δυνάμεων.

Ο Ομπάμα πρόσθεσε επίσης ότι θα προτιμούσε να υπάρξει μια αντίδραση από τη διεθνή κοινότητα και εξέφρασε τη λύπη του για την αδυναμία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να καταλήξει σε μια απόφαση παρά τη σαφή παραβίαση των διεθνών κανόνων από την πλευρά της Δαμασκού.

Υποστήριξε επίσης ότι η ανυπαρξία αντίδρασης στέλνει το μήνυμα ότι οι διεθνείς κανόνες δεν έχουν κανένα νόημα και τόνισε ότι πολλοί άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πιστεύουν ότι κάτι πρέπει να γίνει για την κατάσταση στη Συρία αλλά «κανείς δεν θέλει να το κάνει».

Κέρι: «Ο Ασαντ χρησιμοποίησε χημικά όπλα»

«Ξέρουμε ότι το καθεστώς (σ.σ. του Ασαντ) χρησιμοποίησε πολλές φορές χημικά όπλα» δήλωσε την Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «είναι σημαντικό να πάρουμε απαντήσεις προτού αναλάβουμε δράση».

«Γνωρίζουμε ότι ο Ασαντ διαθέτει μεγάλο οπλοστάσιο χημικών όπλων και τα έχει χρησιμοποιήσει πολλές φορές», είπε ο κ. Κέρι, συμπληρώνοντας όμως ότι «δεν πρέπει να έχουμε επανάληψη της "εμπειρίας του Ιράκ" στη Συρία».

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι 1.429 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στις επιθέσεις με χημικά όπλα στη Συρία, εκ των οποίων τουλάχιστον 426 ήταν παιδιά.

Ο Ασαντ διαθέτει το μεγαλύτερο οπλοστάσιο χημικών όπλων στη Μέση Ανατολή, είπε ο Κέρι, διευκρινίζονας ότι οι ΗΠΑ «έχουν υπόψη τους την εμπειρία στο Ιράκ», όπου οι αρχικές αναφορές για χημικά όπλα ουδέποτε επιβεβαιώθηκαν.

Για το ενδεχόμενο επέμβασης στη Συρία, ο Κέρι δήλωσε ότι ο κόσμος περιμένει να δει αν ο Ασαντ θα μείνει ατιμώρητος και ότι οι ΗΠΑ «δεν είναι μόνες τους» στην επιθυμία τους να αντιδράσουν - το σχόλιο του Κέρι για την αιφνιδιαστική άρνηση της Βρετανίας να συμμετάσχει σε μια τέτοια επέμβαση.

Δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις και οποιαδήποτε επιχείρηση δεν θα περιλαμβάνει χερσαίες δυνάμεις. Τόνισε εξάλλου ότι η ενδεχόμενη επέμβαση δεν θα είχε καμία σχέση με του πολέμους στο Αφγανιστάν και το Ιράκ ή τις παρεμβάσεις για την ανατροφή του Καντάφι στη Λιβύη.

«Γνωρίζουμε πού και πότε»

Το συριακό καθεστώς χρησιμοποίησε χημικά όπλα όχι μόνο στην επίθεση της 21ης Αυγούστου, στην οποία σκοτώθηκαν 1.429 άνθρωποι, αλλά και σε προηγούμενες επιθέσεις κοντά στην ίδια περιοχή, ανέφερε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.

«Ξέρουμε πού και πότε χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα» είπε. Δήλωσε μάλιστα ότι, λίγο πριν από την επίθεση της 21ης Αυγούστου, μονάδα του Ασαντ στην περιοχή έλαβε οδηγίες για χρήση αντιασφυξιογόνων μασκών.

Ο Κέρι διευκρίνισε πάντως ότι οι διαβαθμισμένες πληροφορίες για τα χημικά του Ασαντ θα παρουσιαστούν μόνο στα μέλη του Κογκρέσου.

Υποστήριξε επίσης η έκθεση των εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ μπορεί να δείξει μόνο το εάν χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα και όχι από ποιον.

Η Συρία απορρίπτει την προκαταρκτική έκθεση του ΟΗΕ

Η συριακή κυβέρνηση απορρίπτει οποιαδήποτε «αποσπασματική έκθεση» για τη χρήση χημικών όπλων, η οποία θα μπορούσε να συνταχθεί αμέσως μετά την ολοκλήρωση της αποστολής των ειδικών του ΟΗΕ, μετέδωσε την Παρασκευή η επίσημη συριακή τηλεόραση.

Σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας Ουάλιντ Μουάλεμ τον ενημέρωσε ότι η χώρα του «απορρίπτει οποιαδήποτε αποσπασματική έκθεση δημοσιοποιηθεί από την Γενική Γραμματεία του ΟΗΕ προτού η αποστολή (των Ηνωμένων Εθνών) ολοκληρώσει την εργασία της και γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα των αναλύσεων από τα δείγματα που έχουν συλλεχθεί από την αποστολή».

Οι αναλύσεις αυτές, οι οποίες θα γίνουν σε ευρωπαϊκά εργαστήρια, θα χρειαστούν εβδομάδες εργασίας, έχει διευκρινίσει ο ΟΗΕ.

Ο Μουάλεμ ζήτησε επίσης «η αποστολή να ερευνήσει επίσης σε τοποθεσίες στις οποίες Σύροι στρατιώτες εκτέθηκαν σε νευροπαραλυτικά αέρια» τα οποία χρησιμοποίησαν οι Σύροι αντάρτες, σύμφωνα με την Δαμασκό.

Οι ειδικοί του ΟΗΕ μετέβησαν στην Μουανταμίγιατ αλ Σαμ στα δυτικά της Δαμασκού και στην ανατολική Γούτα, στα ανατολικά της πρωτεύουσας, όπου φέρεται ότι έγινε η επίθεση με χημικά όπλα την 21η Αυγούστου, για την οποία η αντιπολίτευση και οι δυτικές χώρες κατηγορούν το συριακό καθεστώς.

Η Δαμασκός κατηγορεί από την πλευρά της τους αντάρτες ότι έκαναν χρήση νευροπαραλυτικών αερίων στις 24 Αυγούστου στην Τζόμπαρ, στα προάστια της Δαμασκού, για να απωθήσουν επίθεση του Στρατού.

Ακολουθήστε τα ΝΕΑ στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στα ΝΕΑ