Η «περιορισμένη» στρατιωτική επιδρομή εναντίον της Συρίας θα γίνει, και μάλιστα σύντομα. Το επιβεβαίωσε χθες ο ίδιος ο αμερικανός Πρόεδρος. «Η χημική επίθεση στη Συρία είναι πρόκληση για τον κόσμο και απειλεί συμμάχους των ΗΠΑ, όπως το Ισραήλ και την Ιορδανία», τόνισε ο Μπαράκ Ομπάμα στο πλαίσιο συνάντησης με τους ηγέτες της Βαλτικής, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση για την απάντηση στη Συρία. Βασικός εταίρος των ΗΠΑ θα είναι η Γαλλία, όχι η Βρετανία. Αυτά είναι τα συμπεράσματα των εξελίξεων που σημειώθηκαν τις τελευταίες ώρες στις δυτικές πρωτεύουσες. Παράλληλα, όλοι περιμένουν την έκθεση των επιθεωρητών των Ηνωμένων Εθνών για την επίθεση με χημικά όπλα που σημειώθηκε στις 21 Αυγούστου σε προάστια της Δαμασκού.

ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΣ Ο ΟΛΑΝΤ. «Η χημική σφαγή στη Δαμασκό δεν μπορεί να μείνει ατιμώρητη», δήλωσε ο γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ σε συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε στη χθεσινή «Μοντ». «Γιατί τότε θα υπήρχε κίνδυνος να επεκταθεί η χρήση αυτών των όπλων και να απειληθούν άλλες χώρες». Λίγες ώρες νωρίτερα, το βρετανικό Κοινοβούλιο είχε καταψηφίσει τη συμμετοχή της χώρας σε μια στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της Δαμασκού. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας αιφνιδίασε το Παρίσι, που έχει συνηθίσει σε αποφασιστικές απαντήσεις του Λονδίνου στις διεθνείς κρίσεις. Ο Πρόεδρος Ολάντ όμως ξεκαθάρισε ότι η Γαλλία θα συμμετάσχει σε μια στρατιωτική επιχείρηση και χωρίς τη Βρετανία. «Κάθε χώρα αποφασίζει με κυρίαρχο τρόπο αν θα λάβει μέρος ή όχι σε μια επιχείρηση», τόνισε, τασσόμενος υπέρ μιας αναλογικής και αποφασιστικής δράσης εναντίον του καθεστώτος της Δαμασκού.

Το «όχι» της βρετανικής Βουλής δυσαρέστησε ασφαλώς και την Ουάσιγκτον, η οποία βλέπει έτσι τα σχέδιά της για τη συγκρότηση ευρείας συμμαχίας κατά της Συρίας να αδυνατίζουν. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι δήλωσαν πάντως στους «Νιου Γιορκ Τάιμς» ότι ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είναι αποφασισμένος σε κάθε περίπτωση να διατάξει μια «περιορισμένη» στρατιωτική επιδρομή μετά την αποχώρηση των επιθεωρητών του ΟΗΕ από τη Δαμασκό. Αυτό αναμένεται να γίνει σήμερα. Ο αμερικανός Πρόεδρος πιστεύει ότι μια επιχείρηση είναι απαραίτητη τόσο για να καταστεί σαφές πως η χρήση χημικών όπλων δεν είναι αποδεκτή όσο και για να διαφυλαχθούν τα εθνικά συμφέροντα της χώρας του.

Αρκετοί αμερικανοί ειδικοί, πάντως, εκφράζουν επιφυλάξεις για τη σκοπιμότητα μιας επίθεσης χωρίς τη βρετανική συμμετοχή. «Κάτι τέτοιο θα ήταν τρέλα», δήλωσε ο απόστρατος στρατηγός Μπάρι ΜακΚάφρι, που στον πρώτο πόλεμο του Κόλπου ήταν διοικητής της 24ης Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού. Αλλά και ο Κεν Πόλακ, πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Μπιλ Κλίντον, επισημαίνει ότι «έχει ιδιαίτερη σημασία το γεγονός πως ένας από τους πιο παλιούς και πιο καλούς μας φίλους, αυτή τη φορά δεν θα μας υποστηρίξει».

Ο Πρωθυπουργός αυτών των τελευταίων, ο Ντέιβιντ Κάμερον, είναι εκείνος που έχει υποστεί μέχρι στιγμής τον μεγαλύτερο εξευτελισμό. Η πρόταση που υπέβαλε στο Κοινοβούλιο απορρίφθηκε τα μεσάνυχτα της Πέμπτης με 285 ψήφους έναντι 272, παρότι η διατύπωσή της είχε μετριαστεί ύστερα από απαίτηση των Εργατικών και δεν αναφερόταν παρά στην ανάγκη «νόμιμης και αναλογικής» απάντησης στη χημική επίθεση της 21ης Αυγούστου. Τριάντα συντηρητικοί βουλευτές τάχθηκαν με το μέρος της αντιπολίτευσης, προκαλώντας την οργή του υπουργού Παιδείας Μάικλ Γκόουβ, ο οποίος τους φώναζε: «Ντροπή σας!». Σύμφωνα με τον υπουργό Αμυνας Φίλιπ Χάμοντ, αυτό το απροσδόκητο αποτέλεσμα οφείλεται στη μεγάλη δυσπιστία που υπάρχει απέναντι σε οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείρηση μετά το φιάσκο του Ιράκ.

ΟΙ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ. Μένει να προσδιοριστεί ο χρόνος της επίθεσης. Οι επιθεωρητές του ΟΗΕ θα παραδώσουν σήμερα την έκθεσή τους στον γενικό γραμματέα του Οργανισμού. Ο Μπαράκ Ομπάμα αναχωρεί την Τρίτη για τη Σουηδία και στη συνέχεια για την Αγία Πετρούπολη, όπου θα συνεδριάσει το G20. Δεδομένου ότι οι στρατιωτικοί αρνούνται να αναλάβουν δράση όσο ο Πρόεδρος λείπει στο εξωτερικό, οι επιδρομές θα γίνουν είτε πριν από την αναχώρησή του είτε μετά την 6η Σεπτεμβρίου.