Τρία κτίρια του Γενικού Νοσοκομείου Χατζηκώστα στα Ιωάννινα που τελούσαν υπό κατάληψη εδώ και χρόνια είχαν σειρά χθες στο πρόγραμμα «επανακαταλήψεων» της ΕΛ.ΑΣ. που άρχισε πριν από οκτώ μήνες με τη βίλα Αμαλία, στο κέντρο της Αθήνας.

«Συνταγματικό καθήκον» αποτελεί για την ΕΛ.ΑΣ. η ανακατάληψη χώρων, δήλωσε χθες ο υπουργός Δημόσιας Τάξης για την αστυνομική επιχείρηση στα Ιωάννινα. Τα τρία κτίρια στην οδό Γεωργίου Παπανδρέου, μετά την επιχείρηση που έγινε χθες νωρίς το πρωί παρουσία εισαγγελέα, παραδόθηκαν στο νοσοκομείο.

Σε ένα από τα τρία κτίρια συνελήφθησαν οκτώ αλλοδαποί (έξι άνδρες και δύο γυναίκες), εκ των οποίων πέντε υπήκοοι Βουλγαρίας, δύο Ρουμανίας και ένας υπήκοος Σομαλίας που έμεναν στους υπό κατάληψη χώρους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ανάμεσα στα ευρήματα ήταν και δύο κλεμμένες ταμειακές μηχανές. Βρέθηκαν επίσης διακόσια πανό, έντεκα κοντάρια, σημαίες, τρεις αντιασφυξιογόνες μάσκες, ένα μαχαίρι, είδη ρουχισμού και έντυπο υλικό.

Σχηματίσθηκε δικογραφία εις βάρος των συλληφθέντων για τα κατά περίπτωση αδικήματα της διατάραξης οικιακής ειρήνης, διακεκριμένων περιπτώσεων φθοράς και παράνομης εισόδου στη χώρα, με την οποία θα αποσταλούν στον εισαγγελέα. Στις δηλώσεις του ο υπουργός επανέλαβε ακόμα μία φορά ότι οι επιχειρήσεις στα υπό κατάληψη δημόσια κτίρια θα συνεχιστούν.

«Η Ελληνική Αστυνομία απέδωσε στην ελληνική κοινωνία έναν ακόμη δημόσιο χώρο – και μάλιστα νοσοκομειακό – που τελούσε υπό κατάληψη, αυτή τη φορά στα Ιωάννινα. Τα ευρήματα αποδεικνύουν αυτό που όλοι γνωρίζουμε ότι συγκεκριμένες ομάδες έχουν καταπατήσει και καταλάβει δημόσιους χώρους και τους έχουν μετατρέψει σε εστίες ανομίας, το «νόμος και τάξη» δεν είναι κυβερνητική ατζέντα ούτε πολιτικό σύνθημα. Είναι συνταγματική υποχρέωση και δικαίωμα του κάθε έλληνα πολίτη».