Αλίκη Χνάρη

Ψυχολογίας Αθήνας (19.042 μόρια)

Υψηλή αυτοπεποίθηση και λίγο άγχος

Υψηλή αυτοπεποίθηση και λίγο άγχος είναι δύο βασικά συστατικά που χρειάζονται οι μαθητές προκειμένου να καταφέρουν να μπουν στο πανεπιστήμιο. Αυτό τονίζει η Αλίκη Χνάρη, η οποία πέρασε τρίτη στην Ψυχολογία Αθήνας.

Η ίδια είχε βάλει αυστηρό πρόγραμμα.

Η ψυχολογία ήταν αυτό που ήθελε από μικρή –έχει και μητέρα κοινωνική λειτουργό. Ετσι, είναι απολύτως ικανοποιημένη που πέρασε στο Τμήμα Ψυχολογίας. Είναι επίσης χαρούμενη διότι τώρα θα μπορέσει να ασχοληθεί ξανά με το μπαλέτο.

Γεωργία Πολυμενέρη

Μουσικών Σπουδών ΑΠΘ (21.411 μόρια)

«Ηταν μια αρκετάδύσκολη χρονιά»

Η Γεωργία Πολυμενέρη ασχολείται από πολύ μικρή ηλικία με τη μουσική, αρχικά με το πιάνο και στη συνέχεια με τα κρουστά, και είχε από νωρίς αποφασίσει να ακολουθήσει μουσικές σπουδές. Και το όνειρό της έγινε πραγματικότητα αφού κατάφερε να περάσει – και μάλιστα πρώτη – στο αντίστοιχο τμήμα του ΑΠΘ. «Ηταν μια αρκετά δύσκολη χρονιά, όμως επειδή διάβαζα και τα προηγούμενα χρόνια δεν δυσκολεύτηκα πάρα πολύ», λέει. Οσο για τα μελλοντικά της σχέδια, μετά την αποφοίτηση ακολουθεί είτε η σύνθεση είτε η παιδαγωγική κατεύθυνση, την οποία αγαπά πολύ.

Ηλία Ζέρβας

Ηλεκτρολόγων Μηχανικών ΕΜΠ (19.235 μόρια)

«Θα φύγω στο εξωτερικόγια μεταπτυχιακό»

Κάθε χρόνο λάμβανε μέρος στους διαγωνισμούς της Μαθηματικής Εταιρείας και της Ενωσης Ελλήνων Φυσικών και μάλιστα είχε αρκετές διακρίσεις. Οι γνώσεις του στα Μαθηματικά και τη Φυσική – μαθήματα που δυσκόλεψαν ιδιαίτερα τους υποψηφίους – τον βοήθησαν να συγκεντρώσει 19.235 μόρια και να περάσει στη σχολή προτίμησής του. Αν και είχε πρόσκληση και από πανεπιστήμιο της Αμερικής, όπου είχε κάνει τα χαρτιά του και το οποίο του έδινε υποτροφία, εκείνος επέλεξε για το πρώτο πτυχίο το ΕΜΠ. «Θα φύγω στο εξωτερικό για μεταπτυχιακό».

Κώστας Αλεξίου

Ιατρική Σχολή ΣΣΑΣ Θεσσαλονίκης (19.207 μόρια)

«Πολλές ευκαιρίες γιαεργασιακή αποκατάσταση»

«Η Στρατιωτική Ιατρική ήταν ο πρώτος μου στόχος και είμαι πολύ ικανοποιημένος που κατάφερα να μπω», δηλώνει ο Κώστας Αλεξίου. Τα μόρια που συγκέντρωσε ο χανιώτης υποψήφιος έφτασαν τα 19.207 μόρια και γνώριζε εδώ και καιρό ότι θα εισαχθεί στη σχολή που επιθυμεί. Οι λόγοι που επέλεξε συγκεκριμένα τη Στρατιωτική Ιατρική ήταν πολλοί και διάφοροι: «Η Ιατρική είναι μια ξεχωριστή επιστήμη γιατί είναι πολύ σημαντικό να μπορείς να φροντίζεις την υγεία των ανθρώπων. Ως επάγγελμα σου δίνει ευκαιρίες για εργασιακή αποκατάσταση».

Βαγγέλης Τζώρας

Ιατρική Αθήνας (19.606 μόρια)

«Φέτος δεν βγήκα σχεδόν καθόλου»

Αυτές τις ημέρες βρίσκεται με τους γονείς του στην Αθήνα προκειμένου να βρει σπίτι. Αλλωστε, τα μόρια που είχε συγκεντρώσει ο Βαγγέλης Τζώρας – 19.606 – δεν άφηναν πολλά περιθώρια λάθους: ο νεαρός από την πόλη του Αγρινίου, με συστηματικό και πολύ διάβασμα αλλά και θυσίες, όπως τις εξόδους με φίλους, θα έμπαινε όπως και να είχε στην Ιατρική Σχολή της Αθήνας. «Χρειάστηκαν θυσίες. Φέτος για παράδειγμα δεν βγήκα σχεδόν καθόλου, έβγαινα κάποιες φορές για περπάτημα στο βουνό. Εξάλλου, αυτή η χρονιά ήταν ιδιαίτερα πιεστική για τους υποψηφίους», λέει.

Η επιλογή των συγκεκριμένων σπουδών δεν ήταν τυχαία: από πολύ νωρίς είχε ανάλογα ερεθίσματα, καθώς ο πατέρας του είναι οδοντίατρος και η μητέρα του μαία. «Πάντα ήθελα να γίνω γιατρός, ο χώρος του νοσοκομείου ήταν για μένα μια πρόκληση. Οσο για την ειδικότητα, ακόμη είναι νωρίς να αποφασίσω, το σίγουρο είναι ότι θέλω να εξαντλήσω όλα τα περιθώρια για να κάνω την ειδικότητά μου στην Ελλάδα. Δεν είμαι από τα παιδιά που θέλουν την εύκολη λύση του εξωτερικού – αν και πλέον τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα κι εκεί».

Ηλίας Μυλωνάς

Ηλεκτρονικών Υπολογιστών ΕΜΠ (19.478 μόρια)

«Ενα είναι μόνοτο μυστικό: το διάβασμα»

Ο Ηλίας Μυλωνάς όχι μόνο πέτυχε τον στόχο του, να εισαχθεί στη Σχολή Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του ΕΜΠ – «ήταν η σχολή που ήθελα», σημειώνει –, αλλά μπήκε και από τους πρώτους. Συγκεκριμένα 10ος. Για το πώς τα κατάφερε λέει «ότι μυστικά και τιπς δεν υπάρχουν. Ούτε κάποια ιδιαίτερη τεχνική. Παρά μόνο ένα πράγμα. Το πολύ διάβασμα. Αυτό συμβουλεύω. Οσο πιο πολύ διαβάσει κανείς τόσο περισσότερο αυξάνονται οι πιθανότητες να γράψει καλά. Αυτό συνέβη και με αρκετούς συμμαθητές μου. Οσοι διάβασαν πέρασαν εκεί που ήθελαν. Το πολύ διάβασμα εξαλείφει όλες τις ατυχίες».

Φώτης Σιουτάρης

Ηλεκτρολόγων Μηχανικών ΕΜΠ (19.642 μόρια)

«Πιστεύω ότι έχει καλύτερη επαγγελματική αποκατάσταση»

Δεν χρειάστηκαν υπερβολές στο διάβασμα στην περίπτωσή του. Κι αυτή η τακτική τον δικαίωσε, αφού ο Φώτης Σιουτάρης συγκέντρωσε 19.642 μόρια και πλέον περνά δεύτερος στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων του Πολυτεχνείου. «Επέλεξα αυτή τη σχολή και όχι εκείνη των Μηχανολόγων Μηχανικών καθώς πιστεύω ότι έχει καλύτερη επαγγελματική αποκατάσταση», λέει στα «ΝΕΑ». Με την ολοκλήρωση των σπουδών του, το ιδανικό για τον φοιτητή πια είναι να κάνει μεταπτυχιακό, προκειμένου να πάρει επιπλέον εξειδίκευση στους υπολογιστές.

Μαριλέτα Κανάκη

Νομική Αθήνας (19.162 μόρια)

«Τα όνειρά μου σιγά σιγάγίνονται πραγματικότητα»

Πέρασε στην πρώτη σχολή που είχε βάλει στο Mηχανογραφικό της. Η Νομική για τη Μαριλέτα Κανάκη δεν είναι απλώς μια σχολή – «κάστρο», αλλά το αντικείμενο των σπουδών και η φιλοσοφία του δικαίου ήταν αυτά που την ενδιέφεραν περισσότερο. «Οι κόποι μου δικαιώθηκαν και πλέον τα όνειρά μου σιγά σιγά γίνονται πραγματικότητα», δηλώνει. Και παρότι θα κάνει φοιτητική ζωή στην Αθήνα, όπου μένει με την οικογένειά της, «αυτό μου δίνει τη δυνατότητα να συνεχίσω το πιάνο και το μπαλέτο αλλά και τις ξένες γλώσσες – αγγλικά και γερμανικά – που είχα αφήσει στη μέση».

Γιάννης Φαρμάκης

Ιατρική Θεσσαλονίκης (19.522 μόρια)

«Για να τα καταφέρεις πρέπεινα πιστέψεις ότι μπορείς»

«Προσήλωση, πολύ διάβασμα και καλή ψυχολογία» είναι το μυστικό της επιτυχίας για τον Γιάννη Φαρμάκη, ο οποίος πέρασε πέμπτος στην Ιατρική Θεσσαλονίκης, κάτι που, όπως λέει, το περίμενε. «Αν δεν αισθάνεσαι καλά με τον εαυτό σου γι’ αυτό που κάνεις, δεν μπορείς να τα καταφέρεις», τονίζει. Παρότι η Ιατρική είναι πολύ απαιτητική σχολή, δεν προτίθεται να εγκαταλείψει την άλλη μεγάλη του αγάπη, το πιάνο. Μάλιστα, ήδη προετοιμάζεται για την εισαγωγή στο Κρατικό Ωδείο και ελπίζει ότι θα καταφέρει να συνδυάσει και τις δύο κλίσεις του και να μη χρειαστεί να εγκαταλείψει κάποια.

Χάρης Ρισβάς

Ψυχολογία Αθήνας (19.594 μόρια)

«Εκανα φροντιστήριομέσω skype»

Τα μόρια που συγκέντρωσε (19.594) του δίνουν τη δυνατότητα να περάσει πρώτος την πόρτα της Ψυχολογίας στην Αθήνα. Σε λίγες ημέρες θα ταξιδέψει από το νησί του, τη Σαντορίνη, για να εγκατασταθεί μόνιμα στην πρωτεύουσα.

Ο νεαρός Χάρης Ρισβάς είχε μια επιπλέον δυσκολία να αντιμετωπίσει: Παρακολουθούσε τα μαθήματα του φροντιστηρίου μέσω skype, ενώ τουλάχιστον ένα Σαββατοκύριακο κάθε δίμηνο ερχόταν στην Αθήνα για να παρακολουθήσει μαθήματα και να δώσει κάποια τεστ. «Ημουν συνεχώς σε επικοινωνία με τους καθηγητές μου στην Αθήνα, ενώ οφείλω πολλά στους γονείς μου, οι οποίοι είναι φιλόλογοι και με στήριζαν και με βοήθησαν πολύ στην προετοιμασία αλλά και στο σχολείο μου στο νησί».

Ειρήνη Μοσχούλα

Χημικών Μηχανικών ΑΠΘ (18.294 μόρια)

Η τελευταία απότα οκτώ παιδιά της οικογένειας

Η Ειρήνη είναι η τελευταία από τα οκτώ παιδιά της οικογένειας, που όλα τους έχουν περάσει στο πανεπιστήμιο. Είναι όμως η μόνη που κατάφερε να περάσει πρώτη στη σχολή της επιλογής της, το Τμήμα Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ. «Πραγματικά… πετάω», λέει στα «ΝΕΑ». «Αυτός ήταν ο στόχος μου από την αρχή και τώρα που το κατάφερα είναι η δικαίωση των κόπων μιας χρονιάς που ήταν δύσκολη και απαιτητική, με πολύ διάβασμα και κούραση». Η Ειρήνη αναγκάστηκε να θυσιάσει τις εξόδους αλλά δεν το μετάνιωσε, αφού, όπως λέει, «αξίζει να προσπαθήσεις για κάτι που έχεις στο μυαλό σου».

Στέλιος Αδαμίδης

Σχολή Μηχανικών Αεροσκαφών (19.421 μόρια)

«Η στρατιωτική ζωήθα είναι λίγο δύσκολη»

«Τον μισό βαθμό τον χρωστάω στους γονείς μου», τονίζει ο Στέλιος Αδαμίδης που πέρασε 2ος στη Σχολή Μηχανικών Αεροσκαφών. Οπως εξηγεί, η στήριξη που του πρόσφεραν τη χρονιά που πέρασε έπαιξε βασικό ρόλο στην επιτυχία του. «Μου έδιναν κουράγιο να μην τα εγκαταλείπω όταν κάτι δεν πήγαινε καλά».Ο δεύτερος παράγοντας που τον βοήθησε να τα πάει καλά στις Εξετάσεις ήταν το «διάβασμα και η αφοσίωση στη μελέτη», ενώ δηλώνει χαρούμενος για το νέο ξεκίνημα που θα κάνει, «αν και η στρατιωτική ζωή θα είναι λίγο δύσκολη στην αρχή», αλλά και γιατί επέστρεψε στις πισίνες. Λόγω του διαβάσματος είχε διακόψει την κολύμβηση και τώρα κάνει ξανά πρωταθλητισμό.

Αλ. Μπογάς Μανουσέλης

Ιατρική Αθήνας (19.134 μόρια)

«Χρειάζεται ψυχραιμίακαθ’ όλη τη χρονιά»

Ο στόχος του Αλέξανδρου Μπογά Μανουσέλη ήταν να ασχοληθεί με «μια επιστήμη που είναι κοντά στον άνθρωπο, που είναι λειτούργημα». Συνεπώς η είσοδός του στην Ιατρική Αθήνας τον γέμισε ικανοποίηση. Η χρονιά που πέρασε, λέει, είχε δυσκολίες, άγχος και πίεση κυρίως προς το τέλος. Ομως όλα αυτά κατάφερε να τα διαχειριστεί σωστά. Η συμβουλή του σε όσα παιδιά δώσουν του χρόνου Πανελλαδικές είναι «προφανώς το πολύ διάβασμα. Χρειάζεται επίσης να είναι ψύχραιμα όλη τη χρονιά. Να μην απογοητεύονται». Οσο για τη χρονιά που ξεκινάει, χαίρεται που θα σπουδάσει Ιατρική, αλλά και για τον ελεύθερο χρόνο που θα έχει να χαρεί το σινεμά και το θέατρο.