Τα κουβανικά όπλα που κατασχέθηκαν από το βορειοκορεάτικο φορτηγό πλοίο στο λιμάνι του Παναμά τον περασμένο μήνα, αποτελούν «χωρίς αμφιβολία» παραβίαση των κυρώσεων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών κατά της μεταφοράς όπλων στην Πιονγκγιάνγκ, δήλωσε η κυβέρνηση του Παναμά, επικαλούμενη σχετική έκθεση του ΟΗΕ.

Οι αρχές του Παναμά δήλωσαν ότι τους παραδόθηκε μια προκαταρκτική έκθεση, η οποία παρουσιάστηκε από μια ομάδα εμπειρογνωμόνων από την Επιτροπή Κυρώσεων στο Συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ, αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε του υπουργείο Ασφαλείας του Παναμά.

«Σύμφωνα με την πρώτη έκθεση, την οποία παρουσίασε η ομάδα εμπειρογνωμόνων της Επιτροπής Κυρώσεων του ΟΗΕ, τα κουβανικά όπλα που βρέθηκαν στο βορειοκορεάτικο πλοίο, παραβιάζουν «χωρίς αμφιβολία» τις κυρώσεις που έχει επιβάλει ο Οργανισμός και επικυρώνει τη θέση του Παναμά σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο ενήργησε», αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.

Το πλοίο, το οποίο είχε αποπλεύσει από την Κούβα με προορισμό τη Βόρεια Κορέα, ακινητοποιήθηκε ενώ διερχόταν από τη διώρυγα του Παναμά στα μέσα Ιουλίου. Οι επιθεωρητές ανακάλυψαν αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα, εξαρτήματα πυραύλων και δύο μαχητικά αεροσκάφη τύπου MiG-21 κρυμμένα κάτω από τόνους ζάχαρης.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, τα ευρήματα των ερευνών οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το φορτίο όχι μόνο παραβιάζει τις κυρώσεις του ΟΗΕ, αλλά πιθανότατα προοριζόταν για χρήση από την Πιονγκγιάνγκ και όχι για επιστροφή στην Αβάνα της Κούβας, ισχυρίζονται κουβανοί αξιωματούχοι.

Μετά την ανακάλυψη του «κρυμμένου» φορτίου, η Κούβα παραδέχτηκε ότι είχε αποστείλει 240 τόνους όπλων σοβιετικής εποχής, για να επισκευαστούν στη Βόρεια Κορέα και να επιστραφούν αργότερα στην Κούβα.

Κουβανοί αξιωματούχοι είχαν δηλώσει στην κυβέρνηση του Παναμά ότι το φορτίο της ζάχαρης ήταν μια δωρεά για τον λαό της Βόρειας Κορέας, ανέφερε ανώτερος αξιωματούχος του Παναμά.