Το ενδεχόμενο συριακών αντιποίνων εναντίον των βρετανικών βάσεων στην Κύπρο εξετάζουν οι Βρετανοί, ωστόσο η Λευκωσία ανησυχεί περισσότερο για το κύμα εξόδου προσφύγων από τη Συρία.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσίευσε η «Γκάρντιαν», ο αρχηγός των βρετανικών Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγός Νικ Χάουτον, φέρεται να προειδοποίησε για την πιθανότητα αντιποίνων από τη συριακή κυβέρνηση. Mεταξύ αυτών είναι και το ενδεχόμενο να χτυπηθούν οι βρετανικές βάσεις στην Κύπρο με πυραύλους Scud. Τις βρετανικές ανησυχίες φαίνεται να πυροδότησαν δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Συρίας, σύμφωνα με τις οποίες οι αμυντικές δυνατότητες της χώρας περιλαμβάνουν «πολλές εκπλήξεις».

Χθες πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών Ι. Κασουλίδη, του υπουργού Εσωτερικών Σωκρ. Χάσικου και του υπουργού Αμυνας Φώτη Φωτίου. Ο Ι. Κασουλίδης δήλωσε ότι «δεν υπάρχει οποιοσδήποτε ορατός κίνδυνος για την ασφάλεια της Κύπρου, του πληθυσμού και του τουρισμού της ενόψει ενδεχόμενων εξελίξεων στη Συρία».

Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, η Βρετανία θα χρησιμοποιήσει κατά πάσα πιθανότητα τη βάση του Ακρωτηρίου ως σημείο ανεφοδιασμού και ανάπαυσης των πληρωμάτων.