Σημαντικές επιπτώσεις, κυρίως στις αερομεταφορές, μπορεί να έχει για την Ελλάδα και τις άλλες χώρες της Ευρώπης πιθανή στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ και των δυτικών δυνάμεων στη Συρία.

Σύμφωνα με μελέτη της Διεθνούς Ενωσης Μεταφορών-IRU για τις επιπτώσεις της αύξησης των καυσίμων στις μεταφορές, για κάθε ποσοστιαία μονάδα αύξησης στις τιμές καυσίμου το κόστος μεταφοράς αυξάνεται από 0,2% έως 0,34%. Ηδη, η τιμή του πετρελαίου κατέγραφε χθες άνοδο μεγαλύτερη των 2 δολαρίων το βαρέλι, με το μπρεντ να ξεπερνά και τα 117 δολάρια και το αμερικανικό αργό να κινείται σε υψηλό διετίας.

Οπως αναφέρει η IRU, η αύξηση στις τιμές των καυσίμων αναμένεται να αυξήσει το κόστος των μεταφορών και κατ’ επέκταση να επιβαρύνει τους τελικούς καταναλωτές. Στο μεταξύ, εν αναμονή της επέμβασης στη Συρία, αναμένεται η λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση των αμεσότερων προβλημάτων, κυρίως στις αεροπορικές μεταφορές. Οι επιπτώσεις αναμένεται να εκδηλωθούν σε τουλάχιστον τρία επίπεδα:

– Κλείσιμο του εναέριου χώρου στην ευρύτερη περιοχή της Συρίας, που θα περιλαμβάνει και την Κύπρο και εκτροπή της εναέριας κυκλοφορίας.

– Συμφόρηση του εναέριου χώρου πάνω από την Ευρώπη, εξαιτίας των προτεραιοτήτων των στρατιωτικών επιχειρήσεων έναντι των άλλων πτήσεων.

– Πτώση της ζήτησης για ταξίδια. Η μείωση των πτήσεων προς την Εγγύς και τη Μέση Ανατολή δεν θα γενικευθεί κατ’ ανάγκη στο σύνολο των πτήσεων. Ωστόσο, αυτό θα εξαρτηθεί από την παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση και τον ψυχολογικό παράγοντα, ο οποίος κατά κανόνα δεν ευνοεί τα ταξίδια σε περιόδους συγκρούσεων.

Σημειώνεται ότι σε αντίστοιχες περιπτώσεις, όπως ο πόλεμος στο Ιράκ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε πάρει μέτρα για την υποστήριξη του κλάδου των αερομεταφορών.