Πρωτοβουλίες για την περίφημη ανασύσταση του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού δρομολογούνται στην Αγίου Κωνσταντίνου. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσουν επιτελικά στελέχη της ΔΗΜΑΡ την προχθεσινή συνάντηση του Φώτη Κουβέλη με τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ Χάρη Καστανίδη.
Την ίδια στιγμή πίσω από τη συνάντηση με το κορυφαίο στέλεχος των κυβερνήσεων Γ. Παπανδρέου κρύβεται και η αγωνία της Δημοκρατικής Αριστεράς να ανακτήσει τη δυναμική των «μεταγραφών» και την ιδιότητα του κόμματος-υποδοχής στελεχών από τη λεγόμενη Κεντροαριστερά, ιδιαίτερα ενόψει της πολιτικής εκδήλωσης με αφορμή την 3η Σεπτεμβρίου από το ΠΑΣΟΚ. Εκδήλωση στην οποία υπενθυμίζεται ότι έχουν κληθεί και οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Σημίτης και Γιώργος Παπανδρέου.
Από την άλλη πλευρά, και ενώ στελέχη της ΔΗΜΑΡ αναγνωρίζουν απολύτως την ανάγκη να μπει ξανά σε θετική τροχιά το κόμμα μετά τους κλυδωνισμούς που προκάλεσε η αποχώρηση από την κυβέρνηση, δεν έλειψαν η γκρίνια και η μουρμούρα για την επιλογή του κ. Καστανίδη. Κάποιοι, μάλιστα, δήλωσαν αιφνιδιασμένοι από την πρωτοβουλία του κ. Κουβέλη την οποία είχε συζητήσει με ελάχιστα στελέχη του κόμματός του.
«Η αλήθεια είναι ότι ο κ. Καστανίδης είναι ισχυρό πρόσωπο στη Θεσσαλονίκη, έχει διατελέσει σε κορυφαίες κυβερνητικές θέσεις και έχει μεγάλη εμπειρία στην πολιτική, ενώ η διαδρομή του είναι κρυστάλλινη σε ό,τι αφορά ζητήματα διαφθοράς», ήταν το σχόλιο στελέχους της ΔΗΜΑΡ που βλέπει θετικά την προοπτική εισόδου του Χ. Καστανίδη στο κόμμα.
Ωστόσο η συνάντηση με τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος επί μακρό χρονικό διάστημα συνυπήρξε στην Κοινωνική Συμφωνία με τη Λούκα Κατσέλη, δεν προκάλεσε ιδιαίτερο ενθουσιασμό στην πτέρυγα της ΔΗΜΑΡ η οποία είχε ταχθεί κατά της εξόδου από την τρικομματική κυβέρνηση και υπέρ της δημιουργίας μια μεγάλης παράταξης της Κεντροαριστεράς με κορμό το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ.

Αρκετά στελέχη αυτής της ομάδας είδαν ως «κίνηση πανικού και αγωνίας» της ηγεσίας τη συνάντηση αυτή, εξαιτίας των πρωτοβουλιών της Χαριλάου Τρικούπη. Το σχόλιο του Νίκου Μπίστη, ο οποίος είχε αναλάβει πρωτοβουλίες για τη δημιουργία ενός φόρουμ για την Κεντροαριστερά τον περασμένο χειμώνα, για την προοπτική συνεργασίας με τον πρώην υπουργό ήταν αιχμηρό: «Ενός κακού μύρια έπονται», εννοώντας την έξοδο της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση και το πάγωμα των συζητήσεων με το ΠΑΣΟΚ.