Σε κινητοποιήσεις με την έναρξη της σχολικής χρονιάς προσανατολίζονται και οι δάσκαλοι, μετά τους καθηγητές που σήμερα σε νέα συνεδρίασή τους αναμένεται να οριστικοποιήσουν την έναρξη και τη διάρκεια των απεργιών τους.

Χθες, η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΔΟΕ) είχε συνάντηση με τον υπουργό και τον υφυπουργό Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλο και Σ. Κεδίκογλου, αντίστοιχα, και τους παρουσίασαν τα μεγάλα προβλήματα του κλάδου. Εντούτοις, οι εκπρόσωποι των δασκάλων δεν έμειναν ικανοποιημένοι από τη δέσμευση του υπουργείου ότι θα προχωρήσει σε επίλυση των προβλημάτων.

Ενδεικτική του κλίματος είναι η ανακοίνωση της ΔΟΕ μετά τη συνάντηση. Σε αυτήν, οι εκπαιδευτικοί τονίζουν ότι «ο τρόπος με τον οποίο τοποθετήθηκε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας απέναντι στα ζητήματα που τέθηκαν δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας για την ομαλή έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς» και καλούν τον κλάδο «σε συσπείρωση και επαγρύπνηση» για αγωνιστικές δράσεις.

Οπως είπε στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Χαράλαμπος Κόκκινος θα περιμένουν έως αύριο μήπως τελικά το υπουργείο ανακοινώσει τις αποσπάσεις. Ολο αυτό το διάστημα η ΔΟΕ θα βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την ΟΛΜΕ και την ΑΔΕΔΥ –προκειμένου οι κλάδοι να συντονίσουν τις κινητοποιήσεις τους -, ενώ ενδέχεται να συνεδριάσει εκ νέου για να αποφασίσει τη στάση της.

«Φέτος θα είναι η πρώτη φορά στα χρονικά της Εκπαίδευσης που δεν θα γίνει ούτε ένας μόνιμος διορισμός στην Πρωτοβάθμια», τόνισε ο κ. Κόκκινος. Πρόσθεσε δε ότι μειωμένοι κατά 10.000 θα είναι φέτος οι αναπληρωτές. «Αυτό σημαίνει ότι οι μαθητές τη νέα σχολική χρονιά θα βρίσκονται στην τάξη αλλά δεν θα έχουν εκπαιδευτικούς».

Η ΔΟΕ τόνισε στον υπουργό και τον υφυπουργό ότι έχουν καθυστερήσει πάρα πολύ οι αποσπάσεις των εκπαιδευτικών από τα υπηρεσιακά συμβούλια. Το αποτέλεσμα είναι, όπως είπαν, στις 2 Σεπτεμβρίου να πρέπει να παρουσιαστούν στις οργανικές τους θέσεις και μετά, κάνοντας επιπλέον έξοδα, θα πρέπει να επιστρέψουν στις θέσεις όπου ζήτησαν απόσπαση.

Επίσης, οι εκπαιδευτικοί διατύπωσαν την αντίθεσή τους στις μετατάξεις. Είπαν ότι «προκάλεσαν αναστάτωση στους συναδέλφους της Δευτεροβάθμιας που μετατάσσονται και αδικία στους συναδέλφους της Πρωτοβάθμιας (Φυσικής Αγωγής, Αγγλικών) που είδαν ξαφνικά να δημιουργούνται «οργανικές θέσεις» που μέχρι χθες δεν υπήρχαν, κάνοντας αδύνατο το να τοποθετηθούν οργανικά στον τόπο που επιθυμούσαν».

Αναφέρουν μάλιστα ότι καθυστερήσεις παρατηρούνται στο θέμα προσλήψεων σχολικών φυλάκων, αλλά και στο ζήτημα της καθαριότητας και των μετακινήσεων των μαθητών.

Προσανατολίζονται σε απεργίες

Διαδικασίες γενικών συνελεύσεων «με σκοπό περί το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου μια γενικευμένη απεργιακή κινητοποίηση σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα για την ανατροπή της πολιτικής κυβέρνησης – τρόικας» αποφάσισαν χθες οι ομοσπονδίες εργαζομένων από διάφορους κλάδους (εκπαιδευτικοί, γιατροί, εργαζόμενοι δήμων), που συμμετείχαν σε σύσκεψη στα γραφεία της ΟΛΜΕ.