Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Συρίας Φάισαλ Μέκνταντ κατηγόρησε τη Δύση ότι ενθάρρυνε σε πολλές περιπτώσεις του αντάρτες να χρησιμοποιήσουν το νευροτοξικό αέριο σαρίν.

«Οι "τρομοκρατικές οργανώσεις" χρησιμοποίησαν αέριο σαρίν σε πολλές περιοχές της χώρας με την ενθάρρυνση των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Γαλλίας», είπε, μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο σύρος αξιωματούχος, ο οποίος χρησιμοποίησε για τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης τον χαρακτηρισμό που τους έχει δώσει η Δαμασκός. 

Απευθυνόμενος στους εκπροσώπους του Τύπου μετά τη συνάντηση που είχε στο ξενοδοχείο Four Seasons της Δαμασκού με την Υπατη Αρμοστή του ΟΗΕ για τον Αφοπλισμό Αγγελα Κάνε, ο Μέκνταντ προειδοποίησε τις χώρες της Δύσης: «Πρέπει να σταματήσει αυτή η ενθάρρυνση των δυτικών χωρών γιατί, αν υπερασπίζονται τους τρομοκράτες και υιοθετούν τις θέσεις τους, οι ομάδες αυτές θα στρέψουν αργότερα τα χημικά όπλα εναντίον των λαών της Ευρώπης».

Η Κάνε βρίσκεται στη Δαμασκό στο πλαίσιο της αποστολής των επιθεωρητών του ΟΗΕ που ερευνούν την ενδεχόμενη χρήση χημικών όπλων στη Συρία.

Νωρίτερα, ο πρεσβευτής της Συρίας στον ΟΗΕ Μπασάρ αλ Τζααφάρι είχε δηλώσει σε συνέντευξή του που αναμεταδόθηκε από το πρακτορείο Sana ότι «πολλά στοιχεία αποδεικνύουν την αθωότητα της συριακής κυβέρνησης» και ότι «οι ένοπλες οργανώσεις χρησιμοποίησαν χημικά όπλα με σκοπό να υποκινήσουν μια ξένη στρατιωτική επέμβαση και μια επίθεση εναντίον της Συρίας».