Μπορεί μια «κλειδαρότρυπα» να κοστίζει τρία εκατ. δολάρια; Εξαρτάται από το τι είδους μυστικά θα αποκαλύψει. Και στην προκειμένη περίπτωση η πανάκριβη κλειδαρότρυπα έχει να πει πολλά για έναν από τους σημαντικότερους και διασημότερους ζωγράφους: τον Πιερ Ογκίστ Ρενουάρ.

Ποιος θα πληρώσει τώρα τα τρία εκατ. δολάρια –όσο κοστίζουν τα 143 προσωπικά αντικείμενα του καλλιτέχνη –που βγαίνουν στο σφυρί στις 19 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη και συνθέτουν την ιδιόρρυθμη αυτή «κλειδαρότρυπα» είναι ένα άλλο ζήτημα. Το βέβαιο είναι ότι ακόμη κι ένα ξεφύλλισμα του καταλόγου είναι αρκετό για να δει κάποιος αθέατες στιγμές από τη ζωή του γάλλου καλλιτέχνη που θεωρείται από τους κορυφαίους εκπροσώπους του ιμπρεσιονισμού.

Το πιστοποιητικό γεννήσεως και θανάτου, η ληξιαρχική πράξη του γάμου του, το βιβλιάριο τραπέζης, το πουά κόκκινο φουλάρι που φορούσε καθημερινά, τα γυαλιά του, το κόκκινο σημειωματάριό του μέσα στο οποίο συγκέντρωνε τα αποκόμματα με τις κριτικές για τις εκθέσεις του, φωτογραφίες, τα μετάλλια με τα οποία είχε τιμηθεί τόσο στη Γαλλία όσο και στην Αμερική, οι επιστολές που αντάλλασσε με τους σύγχρονους συναδέλφους του Κλοντ Μονέ, Εντουάρ Μανέ και Ογκίστ Ροντέν μαζί με ένα μεταξωτό κιμονό και ένα πολύχρωμο μεταξωτό σάλι της συζύγου του, αλλά και η κοσμηματοθήκη του είναι μερικά μόνο από τα αντικείμενα που θα δημοπρατηθούν και θεωρούνται από τους ειδικούς ως το μεγαλύτερο μεμονωμένο προσωπικό αρχείο σχετικά με τον ζωγράφο –γνωστό για τα αισθησιακά γυμνά του –που βγαίνει στην αγορά.

«Πρόκειται για χρυσωρυχείο», υποστηρίζει η Βιρζινί Ζουρνιάκ, ιστορικός τέχνης και πρώην επιμελήτρια του Μουσείου Ρενουάρ στη Νότια Γαλλία, και ο Μπράιον Ρότον, διευθυντής του οίκου δημοπρασιών Χέριτατζ που θα πραγματοποιήσει τη δημοπρασία, συμπληρώνει: «Η συγκεκριμένη συλλογή είναι μουσειακού επιπέδου και φωτίζει την καριέρα, τη ζωή και το μέγεθος ενός πολύ ταπεινού ανθρώπου. Δείχνει το πόσο ανασφαλής ήταν τόσο σχετικά με τη ζωή του όσο και ως καλλιτέχνης και αναδεικνύεται ένας απίστευτα ευαίσθητος και τρυφερός άνθρωπος με την οικογένειά του».

«Και παράλληλα προσφέρει νέα στοιχεία γύρω από τη ζωή του και ειδικά γύρω από την τελευταία περίοδο που είναι εκείνη που έχει μελετηθεί λιγότερο», καταλήγει η Βιρζινί Ζουρνιάκ.

Κι αν τα προσωπικά αντικείμενα που Ρενουάρ φωτίζουν ιδιωτικές στιγμές της ζωής του, όπως τον γάμο του με την αγαπημένη του σύζυγο Αλίν ή στιγμές από τα ταξίδια του στην Αλγερία, από τη δημοπρασία που συνδέεται με τη ζωή ενός σπουδαίου ζωγράφου δεν θα μπορούσε να λείπει και η τέχνη, έστω και αν πρόκειται για έναν και μοναδικό πίνακα.

Μικρών διαστάσεων αλλά μεγάλης ιστορικής σημασίας, καθώς θεωρείται το τελευταίο έργο που φιλοτέχνησε ο Ρενουάρ πριν από τον θάνατό του, ο πίνακας φέρει τον τίτλο «Μπεκάτσες». Απεικονίζει δυο νεκρά πουλιά και θεωρείται πως ο καλλιτέχνης έβαλε τις τελευταίες πινελιές λίγες ώρες πριν από τον θάνατό του, ενώ εκτιμάται ότι θα πωληθεί μεταξύ 80.000 και 120.000 δολαρίων.