Παράταση για το δεύτερο κύμα της διαθεσιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων είναι διατεθειμένος να ζητήσει από την τρόικα ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης. Στο τραπέζι των επικείμενων διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των δανειστών θα επικαλεστεί τη λίστα των πρώτων 12.500 διαθεσίμων, ευελπιστώντας ότι μπορεί να κερδίσει χρόνο. Ο κ. Μητσοτάκης σε δηλώσεις του χθες στο Mega αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο παράτασης για τη δεύτερη λίστα των διαθεσίμων. «Θα το δούμε», είπε χαρακτηριστικά, ενώ κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας έδειξε ως «δεξαμενές» τόσο τον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όσο και το διοικητικό προσωπικό των ΑΕΙ και των ΤΕΙ. Ταυτόχρονα τάχθηκε υπέρ της ύπαρξης «ενός μόνιμου μηχανισμού κινητικότητας στο Δημόσιο με διαφάνεια και  κανόνες», που θα μπορεί να έχει ακόμα και εθελοντικό χαρακτήρα.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης αναφερόμενος στο σημερινό καθεστώς της κινητικότητας, που εφαρμόζεται με  μετατάξεις και αποσπάσεις, το χαρακτήρισε «παντελώς αδιαφανές και βαθύτατα γραφειοκρατικό».

Σε ό,τι αφορά το θέμα των απολύσεων, που αποτελούν μέρος των μνημονιακών δεσμεύσεων της χώρας μας, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι πράγματι ένα μέρος αυτών θα προέλθει  από τους υπαλλήλους που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα.