Πρόγραμμα 50.000 θέσεων για κοινωφελή εργασία με πεντάμηνες συμβάσεις, το οποίο έχει στόχο τη στήριξη των ανέργων, με προτεραιότητα τους ανέργους που διαβιούν σε οικογένειες χωρίς κανέναν εργαζόμενο, παρουσιάστηκε χθες από τους υπουργούς Εργασίας Ι. Βρούτση, Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη και Εσωτερικών Ι. Μιχελάκη.

Οι άνεργοι θα ενταχθούν σταδιακά έως το τέλος του χρόνου υπό την εποπτεία και τον έλεγχο του ΑΣΕΠ και θα απασχοληθούν για πέντε μήνες σε θέσεις κοινωφελούς εργασίας σε δήμους, περιφέρειες, σχολεία, δικαστήρια, ΚΕΠ, ασφαλιστικά ταμεία και άλλες δημόσιες υπηρεσίες. Η πρώτη δημόσια πρόσκληση αναμένεται στις 15 Σεπτεμβρίου και οι πρώτες προσλήψεις θα ξεκινήσουν το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου. Σύμφωνα με τα πρόγραμμα, «σε ειδικά αιτιολογημένες περιπτώσεις που εμπίπτουν στον τομέα αρμοδιότητας του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων το χρονικό διάστημα απασχόλησης των ωφελουμένων δύναται να ανέλθει κατά ανώτατο όριο έως εξίμισι μήνες».

Οι αιτήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ. Η αμοιβή των απασχολουμένων θα είναι 748 ευρώ για ανέργους άνω των 25 ετών, εκ των οποίων 490 ευρώ θα είναι η καθαρή αμοιβή και 258 ευρώ οι ασφαλιστικές εισφορές. Η συνολική αμοιβή του πενταμήνου θα είναι 3.740 ευρώ. Για τους ανέργους κάτω των 25 ετών η αμοιβή θα είναι 652 ευρώ τον μήνα, εκ των οποίων 427 ευρώ η καθαρή αμοιβή και 225 ευρώ οι ασφαλιστικές εισφορές. Η συνολική αμοιβή πενταμήνου θα ανέλθει σε 3.260 ευρώ. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του προγράμματος, οι προσκλήσεις ενδιαφέροντος υποψηφίων θα αφορούν περίπου 46.000 ανέργους, αλλά η απορρόφηση τελικά θα φθάσει στις 50.000.

Για παρέμβαση μεγάλης κλίμακας που θα δώσει εργασία με πλήρη ασφάλιση και εισόδημα σε περισσότερους από 50.000 ανέργους, έκανε λόγο ουπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης. Ο σκοπός του προγράμματος, όπως εξήγησε, το οποίο ξεκινά το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, είναι διπλός: αφενός, να προωθηθεί η βελτίωση της οικονομικής κατάστασης των ανέργων και η αποτελεσματική στήριξη των ανέργων, με προτεραιότητα στους ανέργους που διαβιούν σε οικογένειες χωρίς κανέναν εργαζόμενο· αφετέρου, να προωθηθεί η κάλυψη κοινωνικών αναγκών και παράλληλα να βελτιωθούν και να αναβαθμιστούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους πολίτες.

ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ. «Οι άνεργοι θα ενταχθούν στο πρόγραμμα σταδιακά έως το τέλος του χρόνου και σε πλαίσιο απόλυτης διαφάνειας, με την εποπτεία και τον έλεγχο του ΑΣΕΠ, θα απασχοληθούν σε θέσεις κοινωφελούς εργασίας στους δήμους και στις περιφέρειες της χώρας, σε νοσοκομεία, σχολεία, δικαστικές υπηρεσίες και στα ΚΕΠ. Ετσι, το πρόγραμμα και οι σημαντικοί πόροι που θα διατεθούν για αυτό θα πιάσουν τόπο», κατέληξε ο υπουργός Εργασίας.

«Δεν κομπάζουμε για το πρόγραμμα, δίνουμε μια ανάσα στους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη», τόνισε ουπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης σημειώνοντας ότι «στύψαμε το ΕΣΠΑ, για να εξασφαλίσουμε τη χρηματοδότηση».

«Μόνιμη έγνοια μας είναι η ανακούφιση των πιο ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων. Αυτόν τον στόχο υπηρετεί και το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας που μόλις ανακοινώσαμε», τόνισε στη δήλωσή του ουπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης,ο οποίος πρόσθεσε ότι το πρόγραμμα εκτός από τη στήριξη που παρέχει σε οικογένειες χωρίς εργαζόμενο, στηρίζει ταυτόχρονα κοινωφελείς δραστηριότητες των δήμων.«Δίνει μια βαθιά ανάσα σε 50.000 οικογένειες που δεν έχουν ούτε έναν εργαζόμενο. Στηρίζει ταυτόχρονα κοινωφελείς δραστηριότητες των δήμων αφού πολλές από τις θέσεις θα καλυφθούν από τους δήμους», τόνισε ο κ. Μιχελάκης.

Αιτήσεις για τις σχολές του υπουργείου Τουρισμού

Αρχίζει αύριο η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για την εισαγωγή μαθητών -καταρτιζομένων στις σχολές του υπουργείου Τουρισμού για το εκπαιδευτικό έτος 2013 – 2014.

Από τη σχετική προκήρυξη που εκδόθηκε χθες προβλέπεται η εισαγωγή 575 μαθητών στις Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑΣ) και 325 καταρτιζόμενων στα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ).

Για τους ενδιαφερομένους, η προκήρυξη βρίσκεται αναρτημένη στην ιστοσελίδα www.mintour.edu.gr. Οπως ανακοινώθηκε χθες, οι σχετικές αιτήσεις μπορούν να υποβληθούν από αύριο Πέμπτη 29 Αυγούστου έως και την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2013.