Ενα ταξίδι χωρίς επιστροφή στον Αρη είναι κάτι σαν εξορία ή μια νέα αρχή; Είναι η απελπισία που μπορεί να σε στείλει τόσο μακριά και για πάντα ή η περιέργεια; Τι κάνει έναν πλανήτη που μοιάζει με νεκρή έρημο πιο συναρπαστικό από έναν πλανήτη γεμάτο νερό και ζωή; Την ώρα που ξεκινάς, σκέφτεσαι τι αφήνεις πίσω σου ή τι θα βρεις εκεί; Πώς υπερνικά το πάθος της εξερεύνησης τον εφιάλτη της ρουτίνας σε έναν διαστημικό καταυλισμό, την ανία του καθημερινού συγχρωτισμού με τους ίδιους ανθρώπους; Πότε χορταίνει κανείς μια ζωή εδώ για να θέλει να ζήσει τόσο πολύ μια άλλη αλλού;
Η αποστολή λέγεται Mars One και αν πιστέψει κανείς τους εμπνευστές της θα στοιχίσει 5 δισεκατομμύρια ευρώ και θα στελεχωθεί από δύο άνδρες και δύο γυναίκες που θα πατήσουν το πόδι τους στον Αρη το 2022. Η εκπαίδευση των τεσσάρων θα αρχίσει το 2015, το 2018 θα γίνει η επιλογή του μέρους για την εγκατάσταση της πρώτης αποικίας, το 2021 θα έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή. Και οι τέσσερις έποικοι θα γίνουν οκτώ το 2025, όταν θα φτάσει στον Κόκκινο Πλανήτη η δεύτερη αποστολή. Μοιάζει περισσότερο με σενάριο επιστημονικής φαντασίας παρά με ένα φιλόδοξο σχέδιο εποικισμού του Αρη που αφορά κυρίως την πραγματική ζωή και καθόλου τον κινηματογράφο. Ακόμη κι έτσι, όμως, δεν θα είχε καμία σημασία εάν από τις αρχές Αυγούστου δεν είχαν καταθέσει αίτηση στην ιστοσελίδα 165.000 άνθρωποι.
Ο αριθμός φαίνεται μικρός αν παρασυρθεί κανείς από τη στατιστική - σε σχέση με τον παγκόσμιο πληθυσμό δεν είναι ούτε τρεις στα δέκα εκατομμύρια. Αλλά οι 165.000 προέρχονται από 140 χώρες. Περίπου ο ένας στους τέσσερις είναι Αμερικανοί και ακολουθούν οι Κινέζοι, οι Βραζιλιάνοι, οι Ινδοί και οι Ρώσοι. Μια ολόκληρη πόλη, ή μάλλον μια μικρή Γη θέλει να μεταναστεύσει στον Αρη. Η εφημερίδα Independent, που αφιέρωσε στο θέμα την τρίτη της σελίδα και ένα από τα κύρια άρθρα της, βρήκε κάποιον Μαρκ στην ιστοσελίδα που συγκεντρώνει τις αιτήσεις να δηλώνει «λογικός» - σαν να θέλει να ξορκίσει την υποψία ότι κάτι δεν πηγαίνει καλά με τον εαυτό του, ότι τίποτε δεν έχει διαταράξει την επαφή του με την πραγματικότητα. Οτι δεν είναι «τρελός».
Κάθε ενδιαφερόμενος συνοδεύει την αίτησή του με μια μικρή περιγραφή της προσωπικότητάς του και των ενδιαφερόντων του. Κανένας όμως δεν μπαίνει στον κόπο να απαντήσει στα πιο κρίσιμα ερωτήματα, να προσπαθήσει να μας εξηγήσει ότι υπηρετεί το πνεύμα της ανθρώπινης περιπέτειας, να επιχειρήσει να μας πείσει ότι θέλει να ζήσει τη ζωή όπως τη φανταζόταν ο Ιούλιος Βερν.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από