«Η εταιρεία που διαχειρίζεται τον κατεστραμμένο πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα (Tepco)δεν κατάφερε να παρακολουθήσει όπως έπρεπε τις δεξαμενές αποθήκευσης που περιέχουν επικίνδυνο μολυσμένο νερό, με αποτέλεσμα να υπάρξουν διαρροές και οι δεξαμενές αυτές να αποτελούν πλέον πηγή διεθνούς ανησυχίας», ανακοίνωσε σήμερα, Παρασκευή η ρυθμιστική αρχή του πυρηνικού τομέα της Ιαπωνίας.

Οι εμπειρογνώμονες που μετέβησαν σήμερα επιτόπου χαρακτήρισαν «απρόσεχτους» τους επιθεωρητές της εταιρείας που έπρεπε να ελέγχουν καλύτερα τις δεξαμενές αποθήκευσης μολυσμένου νερού από το κατεστραμμένο πυρηνικό εργοστάσιο.

«Η Tokyo Electroc Power Co. (Tepco) δεν τήρησε επίσης αρχεία των επιθεωρήσεων των δεξαμενών», δήλωσε το μέλος της ρυθμιστικής αρχής Τογιόσι Φουκέτα στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων στο χωριό Χιρόνο, έπειτα από επίσκεψη στο γειτονικό πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα Νταϊίτσι.

Αυτή την εβδομάδα η πυρηνική κρίση στην Ιαπωνία κλιμακώθηκε στο χειρότερο επίπεδό της μετά το σεισμό και το τσουνάμι που παρέλυσαν τον πυρηνικό σταθμό πριν από περισσότερο από δύο χρόνια, με την Tepco να ανακοινώνει πως 300 τόνοι υγρού διέρρευσαν από μια δεξαμενή που περιείχε πολύ μολυσμένο νερό.

Ήταν η πέμπτη και πιο σοβαρή διαρροή από τέτοιου είδους δεξαμενή.

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας του ΟΗΕ ανακοίνωσε, εξάλλου, την Τετάρτη ότι θεωρεί «σοβαρή» την κατάσταση στη Φουκουσίμα και είναι έτοιμη να βοηθήσει εφόσον κληθεί, ενώ η γειτονική Κίνα εξέφρασε κατάπληξη για την πληροφορία ότι μολυσμένο νερό εξακολουθεί να διαρρέει από το σταθμό και κάλεσε την Ιαπωνία να ενημερώνει «εγκαίρως, λεπτομερώς και με ακρίβεια».

Αντιπροσωπεία εκπροσώπων της Κανονιστικής Αρχής του πυρηνικού τομέα της Ιαπωνίας και εμπειρογνώμονες μετέβησαν σήμερα το πρωί στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα ώστε οι ειδικοί να διαπιστώσουν «ιδίοις όμμασι» τα προβλήματα των διαρροών ραδιενεργού ύδατος.

Μια ομάδα 15 προσώπων (ένα υψηλόβαθμο μέλος της Αρχής, ο Τογιόσι Φουκέτα, εννέα συνεργάτες του και πέντε ειδικοί στις ακτινοβολίες και τα υδάτινα ρεύματα) έφθασαν επιτόπου στις 11:00 (τοπική ώρα), 05:00 ώρα Ελλάδας και να παρέμειναν εκεί περίπου μιάμιση ώρα.

Η επίσκεψη αυτή είχε στόχο να δουν οι ειδικοί τις λακκούβες με το ραδιενεργό νερό και άλλες ανωμαλίες που δημιουργεί η διαρροή 300 τόνων πολύ μολυσμένου ύδατος από μια τεράστια δεξαμενή 1.000 τόνων, από την οποία διέρρευσε το ένα τρίτο του υγρού που περιείχε, πριν οι εργάτες το αντιληφθούν την περασμένη Δευτέρα.

Το νερό αυτό έχει απλωθεί πάνω και μέσα στο έδαφος και μπορεί μάλιστα να έχει εν μέρει κυλήσει μέχρι τον Ειρηνικό Ωκεανό, σε απόσταση άνω των 500 μέτρων.

Η εταιρεία Tepco που διαχειρίζεται το σταθμό λέει πως πραγματοποίησε ελέγχους σε περίπου 300 άλλες δεξαμενές του ίδιου τύπου που περιέχουν πολύ μολυσμένο νερό, αλλά δεν εντόπισε άλλη διαρροή.

Πάντως δύο σημεία με πολύ ισχυρή ραδιενέργεια, που μπορεί να είναι αποτέλεσμα προηγούμενων διαρροών, εντοπίσθηκαν κοντά σε δύο δεξαμενές.

Η αντιπροσωπεία της αρχής θα πρέπει να ερευνήσει όμως ένα άλλο πρόβλημα, αυτό μιας σημαντικής ποσότητας νερού που κατακλύζει εδώ και περισσότερο από δύο χρόνια το υπέδαφος ανάμεσα στα κτίρια των αντιδραστήρων και τη θάλασσα, στην οποία, επίσης, κυλάει εδώ και μήνες, κάτι που η Tepco κατέληξε πρόσφατα να παραδεχθεί.

Το νερό αυτό αντλείται, αλλά όχι χωρίς τεχνικές δυσκολίες.

Σήμερα το πρωί, τα 28 πηγάδια από τα οποία θα αντληθεί το νερό αυτό ήταν έτοιμα.

Στη συνέχεια το νερό θα φιλτραριστεί και θα ξαναχρησιμοποιηθεί για την ψύξη του πυρηνικού καυσίμου που έχει λιώσει σε τρεις από τους έξι αντιδραστήρες του σταθμού.

Παρόλο που πολλοί εμπειρογνώμονες εκτιμούν πως οι τελευταίες διαρροές έχουν πιθανόν περιθωριακές επιπτώσεις στη θαλάσσια μόλυνση σε σχέση με τις εκπομπές ραδιενέργειας που είχαν καταγραφεί τη στιγμή του ατυχήματος που προκλήθηκε από το σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου 2011, οι φόβοι μεταξύ του πληθυσμού έχουν αυξηθεί σημαντικά, καθώς μελέτες δείχνουν αύξηση του ρυθμού εμφάνισης καρκίνου στην περιοχή μετά το πυρηνικό δυστύχημα, το χειρότερο στον κόσμο μετά το Τσερνόμπιλ το 1986.