Η χρήση χημικών όπλων στη Συρία, εάν και εφόσον αποδειχθεί, συνιστά «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» που θα έχει «σοβαρές συνέπειες», δήλωσε σήμερα, Παρασκευή ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι-Μουν από τη Σεούλ, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη.

«Οποιαδήποτε χρήση χημικών όπλων, οπουδήποτε, από οποιονδήποτε, και ανεξάρτητα από τις συνθήκες, παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. Ένα τέτοιο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας θα έχει σοβαρές συνέπειες για αυτόν που το διέπραξε», είπε ο επικεφαλής του ανώτατου διεθνούς οργανισμού.

Ο ίδιος χαρακτήρισε τις πληροφορίες για επιθέσεις με χημικά όπλα στη Συρία «πολύ ανησυχητικές και σοκαριστικές».

«Είναι μια σοβαρή πρόκληση για τη διεθνή κοινότητα στο σύνολό της και για την ανθρωπότητα στην οποία από κοινού ανήκουμε, πολύ περισσότερο που αυτό συνέβη ενώ η αποστολή των εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ βρισκόταν στη χώρα», πρόσθεσε ο γενικός γραμματέας.

Μια ομάδα επιθεωρητών του ΟΗΕ βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη Συρία και ο Μπαν Κι-Μουν κάλεσε τις αρχές της χώρας να συνεργαστούν σε μια έρευνα για τις επιθέσεις αυτές, που φέρεται ότι πραγματοποιήθηκαν κοντά στη Δαμασκό.

«Δεν μπορώ να σκεφτώ κανένα καλό λόγο για τον οποίο οποιοδήποτε μέρος – η κυβέρνηση ή οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης – θα μπορούσε να αρνηθεί την ευκαιρία να αναζητηθεί η αλήθεια στην υπόθεση αυτή», δήλωσε.

«Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο», υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας, ο οποίος ζήτησε από την ύπατη εκπρόσωπό του για τον αφοπλισμό, την Άντζελα Κέιν, να μεταβεί αμέσως στη Δαμασκό.