Ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft Στιβ Μπάλμερ, ο οποίος πριν από 13 χρόνια ανέλαβε τα ηνία της μεγαλύτερης εταιρείας λογισμικού στον κόσμο από τον Μπιλ Γκέιτς, θα αποχωρήσει από το τιμόνι του τεχνολογικού κολοσσού εντός των επόμενων 12 μηνών.

Ο διάδοχός του δεν έχει ακόμη βρεθεί. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι συγκροτεί μια «επιτροπή αναζήτησης» στην οποία μετέχει και ο Γκέιτς. Ο Μπάλμερ θα παραμείνει στη θέση του μέχρι να βρεθεί ο αντικαταστάτης του.

Μετά τη γνωστοποίηση της είδησης, η μετοχή της εταιρείας στη Γουολ Στριτ σημείωσε άνοδο 7,1%, ένδειξη ότι οι επενδυτές επιθυμούσαν αλλαγή στην κορυφή της εταιρείας, κυρίως λόγω της έως τώρα αδυναμίας της Microsoft να ηγηθεί της «εποχής της φορητότητας» (ταμπλέτες, έξυπνα κινητά τηλέφωνα κ.λπ.).

Ωστόσο, το παράδοξο είναι ότι ο ίδιος ο Στιβ Μπάλμερ ηγείται της προσπάθειας μετατροπής της Microsoft σε εταιρεία παραγωγής συσκευών (hardware) και παροχής υπηρεσιών, από εταιρεία λογισμικού (software) που ήταν έως τώρα. Το σχέδιο για αυτή τη μετάβαση ανακοινώθηκε μόλις τον περασμένο μήνα.

«Δεν υπάρχει ποτέ ιδανική στιγμή για αυτό το είδος της μετάβασης, αλλά τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή. Χρειαζόμαστε έναν διευθύνοντα σύμβουλο που θα βρίσκεται εδώ μακροπρόθεσμα για αυτή τη νέα κατεύθυνση» αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο ίδιος.

Ο 57χρονος Μπάλμερ συνάντησε για πρώτη φορά τον ιδρυτή της Microsoft Μπιλ Γκέιτς το 1973, ενώ αμφότεροι έμεναν στη φοιτητική εστία του Χάρβαρντ.

Αρχισε να εργάζεται στην Microsoft το 1980. Το 2000 διαδέχθηκε τον Γκέιτς στη θέση του διευθύνοντα συμβούλου.

Το στοίχημα της φορητότητας

Η Microsoft είναι εδώ και αρκετές δεκαετίες ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης στον τομέα του λογισμικού για ηλεκτρονικούς υπολογιστές και έγινε η μεγαλύτερη εταιρεία στον κόσμο από πλευράς χρηματιστηριακής αξίας.

Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα αρκετοί επενδυτές επικρίνουν την εταιρεία υποστηρίζοντας ότι δεν προσαρμόστηκε γρήγορα στα νέα δεδομένα της τεχνολογίας που διαμόρφωσαν κυρίως η Apple και η Google: στη νέα εποχή κυριαρχούν οι φορητές συσκευές, τομέας στον οποίο η Microsoft υπολείπεται των ανταγωνιστών της.

Ολο και περισσότερο οι καταναλωτές εγκαταλείπουν τους επιτραπέζιους υπολογιστές και στρέφονται στις ταμπλέτες και στα έξυπνα κινητά τηλέφωνα. Η Microsoft επιχειρεί στροφή προς αυτή την αγορά την οποία έως τώρα έδειχνε να αγνοεί.

Η εταιρεία ανταποκρίθηκε σε αυτή τη μετατόπιση των καταναλωτών και των επιχειρήσεων κατασκευάζοντας τη δική της ταμπλέτα, το Surface (στη ουσία πρόκειται κάτι μεταξύ λάπτοπ και υπολογιστή tablet), και αναπτύσσοντας λογισμικό για φορητές συσκευές.

Τον Οκτώβριο, η εταιρεία θα διαθέσει τα Windows 8.1, την ενημερωμένη έκδοση του λειτουργικού συστήματος Windows, η οποία έχει σχεδιαστεί για να λειτουργεί, πέραν των παραδοσιακών υπολογιστών, σε ταμπλέτες και smartphones.

Σε εσωτερικό του σημείωμα προς το προσωπικό της εταιρείας, ο Μπάλμερ αποκάλεσε την Microsoft ένα «υπέροχο μέρος» στο οποίο «αφοσιώθηκε συναισθηματικά 100% καθ’ όλη τη διάρκεια της πορείας του».

Πρόσθεσε ότι η Microsoft έχει αναπτυχθεί από μια επιχείρηση 7,5 εκατ. δολαρίων σε μια εταιρεία 78 δισ. δολαρίων από τότε που ο ίδιος εντάχθηκε σε αυτή, και σήμερα απασχολεί περίπου 100.000 υπαλλήλους, από 30 που τη στελέχωναν εκείνη την εποχή.