Ο εισαγγελέας του δικαστηρίου της πόλης Τζινάν ενώπιον του οποίου προσήχθη ο Μπο Σιλάι απήγγειλε σήμερα, Πέμπτη το κατηγορητήριο κατά του κινέζου πολιτικού που έπεσε σε δυσμένεια, κατηγορούμενος για διαφθορά, στην οποία περιλαμβάνονται εκτεταμένες υπεξαιρέσεις δημοσίων πόρων προς όφελός του ή προς όφελος της οικογενείας του.

Οι κατηγορίες αφορούν την χρονική περίοδο από το 1999 έως το 2012.

Ο πρώην υπουργός Εμπορίου και πρώην άρχων των πόλεων Νταλιάν και Τσονγκτσίνγκ της Κίνας κατηγορείται για δωροληψία, μαζί με τη σύζυγό του Γκου Καϊλάι και τον γιο τους Μπο Γκουαγκουά, ύψους 21,79 εκατομμυρίων γιουάν (2,67 εκατομμυρίων ευρώ).

Στο επίκεντρο του σκανδάλου δύο κινέζοι επιχειρηματίες, ο Τανγκ Σιαολίν και ο Σου Μινγκ.

Κατηγορούμενος για διαφθορά ο Σου, ο οποίος βρίσκεται εδώ και έναν χρόνο στη φυλακή, διηύθυνε τον όμιλο Shide και ήταν ιδιοκτήτης ποδοσφαιρικής ομάδας, με έδρα το Νταλιάν, από όπου ο Μπο Σιλάι ξεκίνησε την πολιτική του σταδιοδρομία ως δήμαρχος και ηγέτης του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Σύμφωνα με τον Τύπο του Χονγκ Κονγκ, ο Σου Μινγκ χρηματοδότησε τις σπουδές του Μπο Γκουαγκουά στα πανεπιστήμια της Οξφόρδης και του Χάροου στη Βρετανία.

Ο Μπο Σιλάι κατηγορείται ότι υπεξαίρεσε ποσό 5 εκατομμυρίων γιουάν (612.00 ευρώ) από δημόσιους πόρους κυβερνητικής υπηρεσίας μεταβιβάζοντάς τα σε τραπεζικούς λογαριασμούς της δικηγόρου συζύγου του.

Κατηγορείται επίσης για κατάχρηση εξουσίας την εποχή που ήταν ο απόλυτος άρχων του Τσονγκτσίνγκ, μεγαλούπολης της νοτιοδυτικής Κίνας, με στόχο την παρεμπόδιση των ερευνών κατά της συζύγου του, η οποία καταδικάσθηκε τον Αύγουστο 2012 για τη δολοφονία του βρετανού επιχειρηματία Νιλ Χέιγουντ.