Ντεμπούτο έκανε χθες το πρωί η πρώτη ενημερωτική εκπομπή της Δημόσιας Τηλεόρασης. Λίγα λεπτά μετά τις 08.00 βγήκε στον αέρα από το στούντιο της πρώην ΕΡΤ στην Κατεχάκη η «Πρωινή Ενημέρωση», όπως ονομάστηκε, με παρουσιαστές τον Γιάννη Τρουπή και την Οντίν Λιναρδάτου. Μαζί με ολιγομελή δημοσιογραφική ομάδα συζήτησαν έως τις 10.00, οπότε έπεσαν οι τίτλοι τέλους, για τις ταραχές στην Αίγυπτο και τις εξελίξεις με την ελληνική οικονομία.

Το ζωντανό πρόγραμμα της Δημόσιας Τηλεόρασης συνεχίστηκε το βράδυ με τη μετάδοση αγώνων για τα προκριματικά του Champions League και την περιγραφή του αγώνα Σάλκε – ΠΑΟΚ. Οι αθλητικές μεταδόσεις θα συνεχιστούν την Κυριακή με το βελγικό Γκραν Πρι της Φόρμουλα 1. Επίσης, από τις 27 μέχρι και τις 29 Αυγούστου θα καλυφθεί και το τουρνουά μπάσκετ Ακρόπολις από το κλειστό του ΟΑΚΑ.

Πάντως, ο υφυπουργός Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης Παντελής Καψής αναφέρθηκε, από τον Bήμα FM, σε «τεχνικές δυσκολίες που δεν φαίνονται προς τα έξω, αλλά κατέστησαν πάρα πολύ δύσκολο το να βγει ζωντανό πρόγραμμα». Οπως επισήμανε, γίνεται προσπάθεια το πρωινό πρόγραμμα να επεκταθεί χρονικά και από την επόμενη εβδομάδα να έχει τετράωρη διάρκεια. Επίσης, στόχος είναι να αρχίσουν σύντομα να βγαίνουν και δελτία ειδήσεων, εφόσον στο μεταξύ έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες πρόσληψης των δημοσιογράφων.

Ως προς τις διεργασίες που γίνονται για τη σύσταση της ΝΕΡΙΤ, ο υφυπουργός ανέφερε ότι «μέσα στον μήνα, σύμφωνα με τον νόμο, το υπάρχον Εποπτικό Συμβούλιο θα εκλέξει τον διευθύνοντα σύμβουλο, ενώ τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου θα επιλεγούν με πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος».

Στη χθεσινή πρώτη συνεδρίαση, το Εποπτικό Συμβούλιο συγκροτήθηκε σε σώμα και εξέλεξε ομόφωνα πρόεδρο τον Θεόδωρο Φορτσάκη με αναπληρωτή του τον Ανδρέα Ζούλα. Επιθυμία της κυβέρνησης είναι η νέα κρατική τηλεόραση να αρχίσει να εκπέμπει μέχρι τα τέλη του χρόνου.

Και ενώ η νέα Δημόσια Τηλεόραση κάνει τα πρώτα της βήματα, οι απολυμένοι της ΕΡΤ εξακολουθούν να είναι κλεισμένοι στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής και να παράγουν το δικό τους πρόγραμμα. Ωστόσο, πλέον το κάνουν χωρίς την υποστήριξη της ΕΒU που από χθες το πρωί διέκοψε τις αναμεταδόσεις των εκπομπών τους.

Σε απαντητική ανοικτή επιστολή που απέστειλε η γενική διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Ραδιοτηλεοπτικής Ενωσης Ινγκριντ Ντέλτενρε στις 16 Αυγούστου στους εκπροσώπους των εργαζομένων («ΤΑ ΝΕΑ» την έχουν στη διάθεσή τους), κατέστησε σαφές πως ο φορέας αποσύρει οριστικά την υποστήριξή του προς αυτούς. Η απόφαση αυτή επιβάλλεται διότι «φαίνεται να έχουν μπει τα θεμέλια για μια πραγματικά δημόσια τηλεόραση μετά την ψήφιση του νέου νόμου».

«Νόμιμο το λουκέτο»

Ο νόμος που έφερε το κλείσιμο της ΕΡΤ και μετέφερε όλη την ακίνητη περιουσία και τις υποχρεώσεις της στο ελληνικό Δημόσιο ώστε να επιτραπεί η αναδιάρθρωση των κρατικών ΜΜΕ στην Ελλάδα, πέρασε νόμιμα από τη Βουλή και άρα ο διάδοχος οργανισμός είναι νομίμως εξουσιοδοτημένος να εκπέμψει.

Ινγκριντ Ντέλτενρε, γενική διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Ραδιοτηλεοπτικής Ενωσης