Οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών μελών της ΕΕ αποφάσισαν την αναστολή των αδειών εξαγωγής προς την Αίγυπτο εξοπλισμών για την ασφάλεια και όπλων.

Κατά την διάρκεια έκτακτης συνόδου τους στις Βρυξέλλες, η οποία ήταν αφιερωμένη στην αιγυπτιακή κρίση, οι υπουργοί Εξωτερικών αποφάσισαν επίσης να επανεξετάσουν την βοήθεια προς την Αίγυπτο, σε αντίδραση για την επιδείνωση της βίας στην χώρα, όπου αρκετές εκατοντάδες άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους εδώ και μια εβδομάδα, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της συνόδου τους.

Οι χώρες της ΕΕ «συμφώνησαν να αναστείλουν τις άδειες εξαγωγής για εξοπλισμούς που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στο πλαίσιο της εσωτερικής καταστολής», επισημαίνεται στο σχετικό κείμενο, όπου διευκρινίζεται επίσης ότι η βοήθεια στον τομέα της ασφάλειας «θα επανεξεταστεί».

Η πλειονότητα των χωρών μελών της ΕΕ είχε ήδη ανακοινώσει ότι θα αναστείλει την παράδοση όπλων στην Αίγυπτο λόγω της κρίσης.

Η επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Κάθριν Άστον δήλωσε εξάλλου ότι η ΕΕ θα επανεξετάσει την σημαντική βοήθεια που παρέχει στο Κάιρο, αλλά σημείωσε ότι «η βοήθεια σε αυτούς που έχουν την μεγαλύτερη ανάγκη θα συνεχιστεί».

«Εκφράσαμε την υποστήριξή μας στον λαό της Αιγύπτου (…) που είναι ένας σημαντικός εταίρος» της ΕΕ, υπογράμμισε η Άστον όταν ολοκληρώθηκε η σύνοδος. «Καταδικάζουμε σθεναρά όλες τις πράξεις βίας και αποτιμούμε ότι οι ενέργειες που έγιναν πρόσφατα από τους στρατιωτικούς ήταν δυσανάλογες. Καλούμε όλες τις πλευρές να δώσουν ένα τέλος στην βία», πρόσθεσε.

Βενιζέλος: «Ουσιαστική και κρίσιμη η συζήτηση για την Αίγυπτο»

Μετά το τέλος του σημερινού ΣΕΥ της ΕΕ για την Αίγυπτο, ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Β. Βενιζέλος απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων είπε τα εξής:

«Η σημερινή συζήτηση στο ΣΕΥ της ΕΕ ήταν ουσιαστική και κρίσιμη και τελικώς στο κείμενο των συμπερασμάτων αποτυπώθηκε μια ευρωπαϊκή θέση, δημιουργική και θετική, που μπορεί να συμβάλει στην υπέρβαση της κρίσης και στην ειρηνική εξέλιξη της κατάστασης στην Αίγυπτο που είναι μια χώρα-κλειδί για την ευρύτερη περιοχή και για πολλά μεγάλα ανοιχτά διεθνή θέματα.

Το κείμενο των συμπερασμάτων, ως σημείο σύνθεσης και ισορροπίας, επιτρέπει στην Ελλάδα να προωθήσει τις δικές της πρωτοβουλίες σε συνεργασία με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Για μας, όλα αυτά έχουν πρόσθετη σημασία, λόγω της παρουσίας στην Αίγυπτο των ελληνικών κοινοτήτων και του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας».