Με τους καθηγητές να απεργούν είναι πιθανό να χτυπήσει το πρώτο κουδούνι στα Γυμνάσια και τα Λύκεια της χώρας στις 11 Σεπτεμβρίου, καθώς η ΟΛΜΕ προσανατολίζεται σε απεργία διαρκείας, όπως προανήγγειλε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Θέμης Κοτσιφάκης, ανακοινώνοντας παράλληλα ότι την Πέμπτη έχει προγραμματιστεί συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλο.

Η μορφή των κινητοποιήσεων αναμένεται να καθοριστεί σε συνεδρίαση της ΟΛΜΕ στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, ενώ στις αρχές Σεπτεμβρίου προγραμματίζονται οι γενικές συνελεύσεις των τοπικών ενώσεων καθηγητών (ΕΛΜΕ), προκειμένου να εγκριθεί ή όχι η εισήγηση της Ομοσπονδίας.

Αν οι ΕΛΜΕ ανάψουν το πράσινο φως για κινητοποίηση θεωρείται βέβαιο ότι ο αγιασμός για τη νέα σχολική χρονιά θα πραγματοποιηθεί σε απεργιακό κλίμα.

«Η πολιτική της κυβέρνησης κλείνει τα σχολεία καθώς η νέα χρονιά θα ξεκινήσει με 16.000 λιγότερους εκπαιδευτικούς σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Οι ελλείψεις και τα κενά θα φανούν αμέσως» είπε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Θ. Κοτσιφάκης, επισημαίνοντας ότι «εμείς δεν κρατάμε όμηρους τα παιδιά, εμείς συνεργαζόμαστε μαζί τους και με τους γονείς τους».

Οι καθηγητές αντιδρούν στο μέτρο της κινητικότητας και των υποχρεωτικών μετατάξεων στην εκπαίδευση, ενώ την Τετάρτη έδωσαν μια πρόγευση των αγωνιστικών τους προθέσεων με παράσταση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν έξω από το υπουργείο Παιδείας.

«Θα γίνουν συνελεύσεις με την έναρξη της νέας χρονιάς για να αποφασίσουμε ακριβώς πώς και με ποιον τρόπο θα κινητοποιηθούμε απέναντι σε αυτήν τη λαίλαπα που έχει έρθει στον χώρο της εκπαίδευσης» είχε δηλώσει νωρίτερα ο Θ. Κοτσιφάκης στο Mega.

Ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «διαλύει το δημόσιο σχολείο και εξαθλιώνει τον εκπαιδευτικό» για να προσθέσει ότι «με τέτοιους όρους δεν μπορεί να ανοίξουν τα σχολεία τον Σεπτέμβριο».

Η ηγεσία της ΟΛΜΕ θα επιδιώξει μάλιστα τη συγκρότηση κοινού μετώπου με τους εκπαιδευτικούς των ιδιωτικών σχολείων, αλλά και με τους εργαζόμενους στην υγεία και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Θετικός απέναντι σε μια τέτοια προοπτική εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Ιδιωτικών Σχολείων Μιχάλης Κουρουτός, ο οποίος δήλωσε ότι «θα επιδιωχθεί συντονισμός με την ΟΛΜΕ».

Παρέμβαση Κεδίκογλου

Έκκληση «να μην γίνουν τα παιδιά όμηροι, να μην γίνουν τα σχολεία πεδία άσκησης πολιτικής» απηύθυνε, μιλώντας στο Mega, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, αναφερόμενος στην πρόθεση της ΟΛΜΕ για κινητοποιήσεις.

«Το δικαίωμα στην απεργία είναι σεβαστό. Δεν μπορεί όμως η άσκηση του δικού σου δικαιώματος να στερεί τα δικαιώματα των άλλων. Δεν μπορείς να στερείς το δικαίωμα στην Παιδεία, δεν μπορείς να κρατάς κλειστά τα σχολεία. Δεν είναι δικά σου τα σχολεία, δεν είναι τσιφλίκι σου. Νομίζω ότι η κοινωνία έχει δικαιώματα, τα οποία δεν δικαιούται κανένας να τα καταπατά. Από εκεί και πέρα, η συνδικαλιστική ηγεσία της ΟΛΜΕ είναι γνωστή για τις επιδόσεις της. Είμαι βέβαιος όμως ότι η συντριπτική πλειονότητα των καθηγητών δεν θα δεχθεί καταστάσεις ανάλογες, όπως αυτές που είχαμε τον περασμένο Μάιο, όταν η συνδικαλιστική ηγεσία της ΟΛΜΕ απέδειξε για άλλη μια φορά ότι είναι εκτός τόπου και χρόνου» είπε, σημειώνοντας:

«Θέλω να ελπίζω, θέλω να πιστεύω ότι η συντριπτική πλειονότητα των καθηγητών δεν θα δεχθεί μια απόπειρα καταστάσεων ομηρίας. Γιατί περί τούτου μιλάμε».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε, επίσης, λόγο για «συμπτώσεις» στις θέσεις της συνδικαλιστικής της ηγεσίας της ΟΛΜΕ και του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ αναφερόμενος στον πρόεδρο της ΟΛΜΕ επισήμανε:

«Είπε ότι θα συνεννοηθούν και με τα νοσοκομεία. Και να σας υπενθυμίσω τη χθεσινή ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ που μιλούσε για μια χώρα χωρίς σχολεία, χωρίς νοσοκομεία. Και να σας υπενθυμίσω ότι υπάρχει ένας σχεδιασμός που είναι πλέον τελείως ορατός από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ να προκαλέσει μια αναταραχή, σε μια καθοριστική καμπή για τη χώρα μας, για την οικονομία μας, για την κοινωνία μας» ανέφερε.