Ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι θα προσαχθεί σε δίκη στις 19 Σεπτεμβρίου, κατηγορούμενος ότι «πρόδωσε την εθνική εμπιστοσύνη» επειδή παραιτήθηκε από την θέση του αντιπροέδρου της Αιγύπτου μετά την αιματηρή καταστολή των υποστηρικτών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα της η κρατική αιγυπτιακή εφημερίδα Al Ahram, η προσφυγή εναντίον του έγινε από τον επικεφαλής του ποινικού δικαίου στο Πανεπιστήμιο Χελουάν, ο οποίος επιχειρηματολογεί ότι ο Ελ Μπαραντέι είχε διοριστεί αντιπρόεδρος ως εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης και όφειλε ως εκ τούτου να υποβάλει την παραίτησή του σε αυτήν.

Ο Ελ Μπαραντέι έφυγε από το Κάιρο για την Βιέννη την Κυριακή, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Την ίδια ώρα εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα δήλωσε από την Γενεύη ότι η Ύπατη Αρμοστεία θέλει να αποστείλει παρατηρητές στην Αίγυπτο για να κάνουν μια αποτίμηση της κατάστασης στην χώρα.

«Ζητούμε από τις αιγυπτιακές αρχές να μας επιτρέψουν να αναπτύξουμε παρατηρητές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έτσι ώστε να μπορέσουμε να αποτιμήσουμε την κατάσταση εκεί» δήλωσε η εκπρόσωπος.

Η Ύπατη Αρμοστεία θέλει να συλλέξει πληροφορίες που θα στηρίζονται σε μαρτυρίες μη κυβερνητικών οργανώσεων και σε άλλες πηγές, εξήγησε η εκπρόσωπος.

«Εξακολουθούμε να ανησυχούμε για την συνέχιση της βίας στην Αίγυπτο» πρόσθεσε. «Οι θάνατοι την νύχτα της Κυριακής 36 κρατουμένων που βρίσκονταν στα χέρια της αστυνομίας είναι κάτι το πολύ ανησυχητικό και θα πρέπει να αποτελέσουν το αντικείμενο μιας πλήρους έρευνας» πρόσθεσε.

Αναφερόμενη στην σύλληψη εκατοντάδων μελών των Αδελφών Μουσουλμάνων τις τελευταίες ημέρες, η εκπρόσωπος υπενθύμισε ότι οποιοσδήποτε άνθρωπος στερείται της ελευθερίας του θα πρέπει να χαίρει ανθρώπινης μεταχείρισης και να επωφελείται από όλες τις νομικές εγγυήσεις που προβλέπει το διεθνές δίκαιο.

Την περασμένη Πέμπτη, η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νάβι Πιλάι ζήτησε την διεξαγωγή μιας αμερόληπτης και ανεξάρτητης έρευνας για τα γεγονότα της προηγούμενης ημέρας, κατά την οποία εκατοντάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις ανάμεσα στο στρατόπεδο των υποστηρικτών του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, που ανατράπηκε από τον στρατό, και αυτό των αιγυπτιακών αρχών.

Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι υπολογίζουν ότι οι νεκροί στο δικό τους στρατόπεδο ξεπερνούν τους 2.000.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από