Τα στελέχη του Κομμουνιστικού Κόμματος γέμισαν τις αίθουσες συναντήσεων σε όλη την Κίνα για να ακούσουν μια ζοφερή, μυστική προειδοποίηση από τους ηγέτες του. Θα μπορούσαν να χάσουν την εξουσία, τους είπαν, εάν το Κόμμα δεν καταφέρει να εξαλείψει επτά ρεύματα που απειλούν την κινεζική κοινωνία.
Οι επτά αυτές πληγές τονίστηκαν σε ειδικό σημείο, γνωστό ως Εγγραφο Νο 9, το οποίο φέρει την επίσημη έγκριση του Σι Τζινπίνγκ, του νέου ηγέτη της Κίνας.
Η πρώτη είναι η «δυτική συνταγματική δημοκρατία». Αλλες περιλαμβάνουν την προώθηση «παγκόσμιων αξιών», των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δυτικές αντιλήψεις περί ανεξαρτησίας των μέσων ενημέρωσης και της κοινωνίας των πολιτών, την προώθηση του «νεοφιλελευθερισμού» υπέρ των αγορών και «μηδενιστικές» κριτικές του τραυματικού παρελθόντος του Κόμματος.
Καθώς ο Σι προσπαθούσε να ετοιμάσει κάποιες μεταρρυθμίσεις για να εκθέσει την κινεζική οικονομία στις ισχυρότερες δυνάμεις των αγορών, πραγματοποιούσε παράλληλα μια μαζική εκστρατεία για να επιβάλει την εξουσία του Κόμματος. Η εκστρατεία αυτή ξεπερνά τις περιοδικές εκκλήσεις του Κόμματος για πειθαρχία.
Οι προειδοποιήσεις στα μέλη δείχνουν ότι, παρά το ατσαλάκωτο πρόσωπο που παρουσιάζει ο Σι δημοσίως, υπάρχουν φόβοι ότι το Κόμμα είναι ευάλωτο στην οικονομική επιβράδυνση, στον θυμό του κοινού για περιπτώσεις διαφθοράς και στις προκλήσεις φιλελευθέρων, οι οποίοι δεν μπορούν να περιμένουν άλλο να συντελεστούν πολιτικές αλλαγές.
«Δυτικές δυνάμεις εχθρικές προς την Κίνα και αντιφρονούντες μέσα στη χώρα εξακολουθούν να διεισδύουν διαρκώς στην ιδεολογική σφαίρα», λέει το Εγγραφο Νο 9, το οποίο πήρε τον αριθμό του από το κεντρικό γραφείο του Κόμματος που συνέταξε το έγγραφο τον Απρίλιο. Αυτό δεν δημοσιοποιήθηκε ανοικτά, αλλά έκδοσή του είδε δημοσιογράφος των «Τάιμς της Νέας Υόρκης» και η ύπαρξή του επιβεβαιώθηκε από τέσσερις πηγές που πρόσκεινται σε υψηλόβαθμους αξιωματούχους, στις οποίες περιλαμβάνεται και αρχισυντάκτης εφημερίδας του Κόμματος.
ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ. Πολέμιοι της εξουσίας του ενός κόμματος, λέει το έγγραφο, «έχουν δημιουργήσει προβλήματα σχετικά με τη δημοσιοποίηση περιουσιακών στοιχείων αξιωματούχων, τη χρήση του Διαδικτύου για την καταπολέμηση της διαφθοράς, τον έλεγχο μέσων ενημέρωσης και άλλα ευαίσθητα θέματα, με στόχο να προκληθεί δυσαρέσκεια στους κόλπους του Κόμματος και της κυβέρνησης».
Οι προειδοποιήσεις δεν έμειναν χωρίς αντίκρισμα. Από τότε που κυκλοφόρησε το Εγγραφο, εκδόσεις και ιστότοποι του Κόμματος έχουν προχωρήσει σε απάρνηση της κοινωνίας των πολιτών και αμφισβήτηση της συνταγματικότητας. Οι αξιωματούχοι έχουν επίσης αυξήσει τις προσπάθειες να μπλοκάρουν την πρόσβαση στο Διαδίκτυο σε όσους ασκούν κριτική.
Σχετικά φιλελεύθεροι αξιωματούχοι και διανοούμενοι ήλπιζαν ότι η περσινή πτώση του Μπο Σιλάι, ενός χαρισματικού πολιτικού που τασσόταν υπέρ αριστερών πολιτικών, θα βοηθούσε τον σκοπό τους. Ομως έχουν απογοητευτεί. Ο Σι Τζινπίνγκ θα κληθεί να αντιμετωπίσει ένα ακόμη ιδεολογικό τεστ φέτος, αφού το Κομμουνιστικό Κόμμα γιορτάζει την 120ή επέτειο από τη γέννηση του Μάο.

Οι απειλές 

(όπως προκύπτουν από πηγές που είδαν το έγγραφο)
1. Η δυτική δημοκρατία
2. Τα ανθρώπινα δικαιώματα
3. Η ελευθερία των μέσων ενημέρωσης
4. Ο νεοφιλελευθερισμός
5. Η κριτική του παρελθόντος
6. Η κοινωνία των πολιτών
7. Η μείωση της ισχύος του Κόμματος

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από