Ο προπονητής του Εργοτέλη Γιάννης Πετράκης θεωρεί ότι έχει κουλτούρα και φιλοσοφία. Εμείς θα προσθέσουμε ότι είναι και η οικονομική κρίση που οδηγεί κάποιους συλλόγους στη Σούπερ Λίγκα στη λύση των νέων παιδιών και της στελέχωσης του ρόστερ με ταλέντα από τα τμήματα υποδομής. Σε τέτοιο σημείο, που φτάσαμε να δούμε στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος επτά ποδοσφαιριστές από τα τμήματα υποδομής στη 18άδα της ομάδας του Ηρακλείου, αλλά και του Παναθηναϊκού!

Ο Πετράκης ένιωθε υπερήφανος βλέποντας την ομάδα του, όχι μόνο να φεύγει με την ισοπαλία από το Περιστέρι, αλλά να μετράει… κεφάλια από τα τμήματα υποδομών του Εργοτέλη (Κοζορώνης, Σαρρής, Μπουρσελής, Τζανακάκης, Μπουχαλάκης, Καβασάκης, Δωματάς). Οι πέντε πρώτοι μάλιστα πήραν χρόνο συμμετοχής. Και ο κόσμος του Παναθηναϊκού στη Λεωφόρο είδε ένα καλό σύνολο με πολλούς νέους. Οι Μαρινάκης, Καπίνο, Λαγός και Μουζακίτης αγωνίστηκαν εναντίον του Παναιτωλικού, ενώ στη 18άδα ήταν οι Χουχούμης, Τριανταφυλλόπουλος, Δώνης.

Και τα προηγούμενα χρόνια υπήρχαν ταλέντα στα τμήματα υποδομών, ωστόσο πολύ δύσκολα προωθούνταν στη μεγάλη ομάδα. Ενας, δύο, με το σταγονόμετρο. Πλέον όμως δίνονται περισσότερες ευκαιρίες και εκτός από πίστη στα νέα παιδιά, υπάρχει πλάνο προώθησής τους. Ομάδες όπως ο Παναθηναϊκός, για παράδειγμα, δουλεύουν πάνω στα ίδια συστήματα και όταν τα παιδιά αυτά μεταπηδήσουν στην ανδρική ομάδα θα γνωρίζουν καλά τη θέση. Δεν προωθούνται απλώς για να γεμίσουν το ρόστερ, αλλά τους δίνεται η ευκαιρία να γίνουν βασικοί. Δείτε π.χ. τι συνέβη με τον Νίκο Μαρινάκη. Εφυγε ο Γιούρκας Σεϊταρίδης και δόθηκε η ευκαιρία στον 19χρονο δεξιό μπακ! Φτιάχνοντας καλούς ποδοσφαιριστές, όχι μόνο μπορούν να αποκομίσουν αγωνιστικά κέρδη, αλλά και χρήματα πουλώντας τους παίκτες. Ο ΠΑΟ στο εξωτερικό (ανοιχτό του Μαυρία στη Σάντερλαντ), ενώ ο Εργοτέλης έδωσε δύο παίκτες (Μπουχαλάκη, Τζανακάκη) στον Ολυμπιακό, οι οποίοι έμειναν στην κρητική ομάδα για να βελτιωθούν παίρνοντας χρόνο συμμετοχής.