«Εδώ στην Αίγυπτο ζούμε μια καταστροφή. Ομως –κι εδώ θα σας εκπλήξω –δεν συμμερίζονται όλοι αυτήν την άποψη. Αντίθετα, το 80% των Αιγυπτίων είναι ικανοποιημένο από αυτήν την εξέλιξη. Ξέρετε ποια είναι η αλήθεια; Πολλοί περιμένουν ότι από αυτήν την «καταστροφή» θα γεννηθεί κάτι καλό για την επανάσταση, για τα αιτήματα της πραγματικής αξιοπρέπειας, της ελευθερίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης».

Ο Χαλέντ ελ Χαμίσι, συγγραφέας του μπεστ σέλερ «Ταξί στους δρόμους του Καΐρου» (στα ελληνικά από τις εκδόσεις Μεταίχμιο), δεν κρύβει την υποστήριξή του στον Στρατό και στη μεταβατική κυβέρνηση. «Θα σας πω ακόμη κι αυτό: κατά μία έννοια, η ανατροπή των Αδελφών Μουσουλμάνων συνιστά νίκη», δηλώνει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Λα Ρεπούμπλικα». «Πρέπει να τεντώσουμε τα αυτιά μας και να προσπαθήσουμε να ακούσουμε για να καταλάβουμε τι συμβαίνει.

Η Ευρώπη και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν καταλαβαίνουν τίποτε από την αιγυπτιακή ανθρωπολογία και αυτές τις ώρες κινδυνεύουν να διαπράξουν σοβαρά λάθη», προσθέτει. Σύμφωνα με τον αιγύπτιο συγγραφέα, η νίκη θα ολοκληρωθεί εάν έπειτα από αυτήν την τραγωδία η επανάσταση κάνει ένα νέο βήμα. «Είμαι αισιόδοξος.

Σε μερικές ημέρες ή εβδομάδες η βία θα σταματήσει, δεν θα υπάρξει κανένας εμφύλιος.

Οι υποστηρικτές της Αδελφότητας θα έχουν ηττηθεί και το κόμμα τους θα εξαφανιστεί μαζί με τον θρησκευτικό φασισμό. Θα φτιάξουμε ένα νέο Σύνταγμα και θα οικοδομήσουμε μια κοσμική κυβέρνηση που θα βασίζεται στη νομιμότητα», τονίζει.

Ο Χαλέντ ελ Χαμίσι έχει πάντως υπομονή. Οπως υποστηρίζει, ο δρόμος της επανάστασης θα έχει ανοίξει στην Αίγυπτο σε έξι-επτά χρόνια.