Πριν από δύο ημέρες, το βασικό χάσμα στον αραβικό κόσμο μεταφέρθηκε στο Παρίσι. Κι είναι αυτό που φέρνει αντιμέτωπο το Κατάρ, βασικό υποστηρικτή των Αδελφών Μουσουλμάνων, με τη Σαουδική Αραβία, τον πιο αφοσιωμένο σύμμαχο των αιγύπτιων στρατηγών μετά την ανατροπή του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι στις 3 Ιουλίου. Την ώρα που ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς υποδεχόταν στη γαλλική πρωτεύουσα τον καταριανό ομόλογό του Χαλέντ μπεν Μοχάμεντ αλ Ατίγια, ο γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ συνομιλούσε με τον πρίγκιπα Σαούντ αλ Φαϊσάλ, επικεφαλής της σαουδαραβικής διπλωματίας. Στο Παρίσι διαπιστώθηκε ότι το χάσμα ανάμεσα στην Ντόχα και στο Ριάντ είναι αγεφύρωτο. Ο καταριανός υπουργός επέμενε να αφεθούν ελεύθεροι οι πολιτικοί κρατούμενοι (οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι), ενώ ο σαουδάραβας πρίγκιπας υπογράμμιζε τις «βιαιότητες» των ισλαμιστών διαδηλωτών. Χθες, το Ριάντ προχώρησε ακόμη ένα βήμα ανακοινώνοντας ότι θα αναπληρώσει οποιοδήποτε οικονομικό κενό αφήσει στην Αίγυπτο η διακοπή της χρηματοδότησης από τις δυτικές χώρες.

Είναι εμφανές ότι το πραξικόπημα της 3ης Ιουλίου και η βίαιη καταστολή των υποστηρικτών του Μόρσι έχουν προκαλέσει μια ευρεία διπλωματική αναταραχή στη Μέση Ανατολή. Ο πρώτος μεγάλος ηττημένος είναι το Κατάρ που έχει χρηματοδοτήσει τα διάφορα παρακλάδια της Μουσουλμανικής Αδελφότητας –από την Αίγυπτο έως την Τυνησία και από τη Λιβύη έως τη Συρία αλλά και τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας. Το εμιράτο φιλοδοξεί να γίνει ο νέος φάρος του αραβικού σουνιτικού κόσμου. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι ο άλλος. Ο τούρκος Πρωθυπουργός, που εμφανίστηκε ως ένα υπόδειγμα επιτυχίας του πολιτικού Ισλάμ, άσκησε την πλέον οξεία κριτική στους αιγύπτιους στρατηγούς φτάνοντας στο σημείο να ανακαλέσει τον πρεσβευτή του. Η παλαιστινιακή Χαμάς είναι ιδιαίτερα απομονωμένη σήμερα καθώς με την ανατροπή του Μόρσι έχασε έναν σύμμαχο. Τον ανατραπέντα πρόεδρο υποστηρίζει και η ισλαμική δικτατορία του Σουδάν.

Από την άλλη πλευρά, η Σαουδική Αραβία, που είδε να χάνεται η πρωτοκαθεδρία της στον σουνιτικό κόσμο με την ανάληψη της εξουσίας στην Αίγυπτο από τους Αδελφούς Μουσουλμάνους, έχει λόγους να αισθάνεται ικανοποιημένη από τις εξελίξεις. Το Ριάντ τα «έσπασε» με την Αδελφότητα όταν αυτή η τελευταία υποστήριξε την εισβολή του Ιράκ στο Κουβέιτ το 1990. Ο Βασιλιάς Αμπντάλα εξέφρασε την περασμένη Παρασκευή την υποστήριξή του στον αιγυπτιακό λαό και τον θαρραλέο αγώνα του εναντίον της τρομοκρατίας. Οπως και η Ιορδανία, εξάλλου, η Σαουδική Αραβία δεν είδε ποτέ με καλό μάτι τις επαναστάσεις υπέρ της δημοκρατίας στον αραβικό κόσμο. Στους κερδισμένους από μία άποψη είναι και το καθεστώς Ασαντ στη Συρία. Εχθρός τόσο της Σαουδικής Αραβίας όσο και του Κατάρ, ο Μπασάρ αλ Ασαντ άκουσε με ικανοποίηση την αιγυπτιακή κυβέρνηση να χρησιμοποιεί την ίδια ρητορική που χρησιμοποιεί και ο ίδιος κατά της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Ο σύρος Πρόεδρος δεν μπορεί να ξεχάσει ασφαλώς ότι ο Μοχάμεντ Μόρσι είχε καλέσει τους ισλαμιστές σε ιερό πόλεμο εναντίον του καθεστώτος του.

Νέα κατηγορία για Μόρσι

Ακόμη μία κατηγορία, αυτή της «συνέργειας σε δολοφονία», απαγγέλθηκε από τις εισαγγελικές Αρχές στον Μοχάμεντ Μόρσι, ενώ η κράτησή του παρατάθηκε για δεκαπέντε ημέρες