Πτώση που ξεπερνά το 40% έχουν υποστεί οι τιμές των ακινήτων από την αρχή της κρίσης, ενώ η συνεχής επιβάρυνσή τους με φόρους και το ενδεχόμενο να αρθεί η απαγόρευση των πλειστηριασμών καθιστούν την εικόνα της κτηματαγοράς ακόμη πιο απαισιόδοξη.

Οπως αναφέρουν κτηματομεσίτες και στελέχη εταιρειών real estate, η πολλαπλή φορολογική επιβάρυνση της ακίνητης περιουσίας έχει προκαλέσει ισχυρότατες πιέσεις στην κτηματαγορά τους τελευταίους μήνες. Καθώς μάλιστα το τέλος ακινήτων θα επιβληθεί και στα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, οι πιέσεις στις τιμές θα ενταθούν, ενώ πολλοί είναι εκείνοι που επιλέγουν να πωλήσουν, παρά τα επιβαρυνθούν με τους δυσβάστακτους φόρους.

Πλέον, αν συνυπολογιστεί το τέλος ακινήτων, ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας και κάποια υποτυπώδη κοινόχρηστα, ένα μέσο διαμέρισμα μπορεί να κοστίζει στον ιδιοκτήτη του ακόμα και περισσότερα από 100 ευρώ τον μήνα. Αυτό σημαίνει ότι αν δεν κατοικείται ή δεν αξιοποιείται, μετατρέπεται σε βάρος για τον κάτοχό του.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ. Την εικόνα της πτώσης στην κτηματαγορά –και μάλιστα με αμείωτη ένταση –επιβεβαιώνουν γλαφυρά και τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος. Για το δεύτερο τρίμηνο του έτους, η πτώση των τιμών σε ετήσια βάση ήταν 11,6% κατά μέσο όρο. Αν σε αυτό το ποσοστό προστεθεί και η βουτιά 30% που υπέστησαν οι τιμές των ακινήτων από την αρχή της κρίσης, τότε συνολικά η πτώση φτάνει ή και ξεπερνά σε κάποιες περιπτώσεις το 40%. Ειδικά στις λεγόμενες ακριβές περιοχές της Αθήνας, κυρίως στα βόρεια προάστια, όπου λίγο πριν από την αρχή της κρίσης υπήρχε οικοδομικός οργασμός, σήμερα υπάρχουν εκατοντάδες απούλητα διαμερίσματα κυρίως από κατασκευαστές, οι οποίοι μειώνουν τις απαιτήσεις τους ακόμη και στο μισό σε σχέση με τα υψηλά του 2006 ή του 2007.

Παράλληλα, αναιμική έως ανύπαρκτη είναι και η ζήτηση για ακίνητα, με αποτέλεσμα να αυξάνεται το στοκ των απούλητων διαμερισμάτων, κυρίως στην Αθήνα. Η απροθυμία των υποψήφιων αγοραστών να δεσμεύσουν χρήματα, αλλά και το γεγονός ότι οι τράπεζες εκταμιεύουν –τουλάχιστον μέχρι στιγμής –στεγαστικά δάνεια με το σταγονόμετρο έχουν προκαλέσει έμφραγμα στις αγοραπωλησίες. Σύμφωνα με τους κτηματομεσίτες, οι όποιες πράξεις γίνονται αφορούν πραγματικές ευκαιρίες, στις οποίες ο πωλητής έχει μεγάλη ανάγκη τα χρήματα και είναι διατεθειμένος να ρίξει πολύ τις απαιτήσεις του.

Εξαιρέσεις στον κανόνα της κάθετης πτώσης τιμών των ακινήτων αποτελούν πάντως τα λίγα, εξαιρετικής ποιότητας ακίνητα που διατίθενται προς πώληση, τόσο στην Αθήνα όσο και σε δημοφιλείς τουριστικές περιοχές της Ελλάδας. Στην περίπτωση αυτή, αγοραστές είναι ως επί το πλείστον ξένοι που διαθέτουν το απαραίτητο (υψηλό) βαλάντιο.

Οι πλειστηριασμοί

Στελέχη της κτηματαγοράς θεωρούν ότι αν προχωρήσει η άρση των πλειστηριασμών και βγουν στο σφυρί μερικές χιλιάδες ακίνητα, δεν αποκλείεται να υπάρξει περαιτέρω πτώση τουλάχιστον 10%