Οι αιγυπτιακές αρχές ανακοίνωσαν την Παρασκευή ότι ματαιώνουν τα ναυτικά γυμνάσια που επρόκειτο να πραγματοποιήσουν από κοινού με την Τουρκία τον Οκτώβριο, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την «ανάμιξη» της Αγκυρας στις εσωτερικές υποθέσεις της Αιγύπτου.

Η Τουρκία καταδίκασε την αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων υπέρ του ανατραπέντος ισλαμιστή Προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι και ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στο Κάιρο. Ο τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε έκκληση για κατεπείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών προκειμένου να εξεταστεί η «σφαγή» στην Αίγυπτο, όπως την χαρακτήρισε.

Το Κάιρο ματαίωσε την κοινή ναυτική άσκηση «σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις απαράδεκτες δηλώσεις και ενέργειες της Τουρκίας που συνιστούν κατάφωρη παρέμβαση στις υποθέσεις της Αιγύπτου και οι οποίες χλευάζουν τη βούληση του αιγυπτιακού λαού» αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών.

Διαδηλώσεις σε Τουρκία, Παλαιστινιακά Εδάφη και Ιορδανία

Τουλάχιστον 2.000 διαδηλωτές που κρατούσαν ισλαμικές σημαίες και φώναζαν αντιαμερικανικά συνθήματα κατέβηκαν στους δρόμους των δύο μεγαλύτερων πόλεων της Τουρκίας την Παρασκευή, διαμαρτυρόμενοι για την αιματηρή καταστολή των κινητοποιήσεων στην Αίγυπτο.

Στην Αγκυρα, περίπου 1.000 άνθρωποι έκαναν πορεία μετά την προσευχή της Παρασκευής, από το μεγάλο τέμενος της πόλης μέχρι την αμερικανική πρεσβεία. Οι συγκεντρωμένοι, οργισμένοι από την άρνηση της Ουάσινγκτον να χαρακτηρίσει «πραξικόπημα» την ανατροπή του αιγύπτιου Προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, φώναζαν συνθήματα όπως «Φονιάδες Αμερικανοί, έξω από την Τουρκία»

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις παρακολουθούσαν την εξέλιξη της πορείας, χωρίς να παρέμβουν. Οι διαδηλωτές στη συνέχεια κινήθηκαν προς την πρεσβεία της Αιγύπτου, που βρίσκεται σε μικρή απόσταση.

Στο προάστιο Εγιούπ της Κωνσταντινούπολης, εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν φωνάζοντας συνθήματα υπέρ του Μόρσι. Πολλοί από τους διαδηλωτές κρατούσαν αιγυπτιακές, παλαιστινιακές και συριακές σημαίες.

Στην Ιερουσαλήμ, αρκετές εκατοντάδες υποστηρικτές της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς συγκεντρώθηκαν μετά την προσευχή της Παρασκευής στην Πλατεία των Τεμενών, εκφράζοντας την οργή τους ενάντια στον αρχηγό του αιγυπτιακού στρατού Αμπντελ Φάταχ αλ Σίσι.

Οι συγκεντρωμένοι κατηγόρησαν τον στρατηγό Σίσι ότι είναι «συνεργάτης των Αμερικάνων» στην υπηρεσία του Ισραήλ και τόνισαν ότι ο Μόρσι παραμένει πρόεδρος της Αιγύπτου. Κρατούσαν μάλιστα αφίσες με τα πρόσωπα του Σίσι και του Χίτλερ, που έφεραν λεζάντες όπως «Ο Χίτλερ σκότωνε τους Εβραίους για το λαό του» και «Ο Σίσι σκοτώνει το λαό του για τους Εβραίους». Η ισραηλινή αστυνομία δεν επενέβη στη διαδήλωση.

Στη Χεβρώνα, στη νότια Δυτική Οχθη, μερικές εκατοντάδες Παλαιστίνιοι εξέφρασαν επίσης την υποστήριξή τους στον Μόρσι και επιχείρησαν να κάνουν πορεία μέχρι το τέμενος Αλ Χουσέιν αλλά εμποδίστηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας της Παλαιστινιακής Αρχής. Στα μικροεπεισόδια που ακολούθησαν ένας διαδηλωτής τραυματίστηκε και άλλοι συνελήφθησαν.

Στο Αμάν της Ιορδανίας περίπου 1.000 άνθρωποι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των Αδελφών Μουσουλμάνων και διαδήλωσαν μετά την προσευχή της Παρασκευής φωνάζοντας συνθήματα κατά της «στρατιωτικής εξουσίας» και του «πραξικοπήματος» του στρατηγού αλ Σίσι. Ο Χαμάμ Σαΐντ, ηγετικό στέλεχος των Αδελφών Μουσουλμάνων, κάλεσε την ιορδανική κυβέρνηση να ανακαλέσει τον πρεσβευτή της στο Κάιρο και να διώξει τον Αιγύπτιο πρεσβευτή στο Αμάν, καταγγέλλοντας τη «σφαγή» της Τετάρτης. Μέχρι τώρα, δεν υπάρχει καμία επίσημη αντίδραση από τις αρχές της Ιορδανίας για τα τεκταινόμενα στην Αίγυπτο.