Ο πρεσβευτής της Αιγύπτου στη Βρετανία δήλωσε την Πέμπτη ότι η καταστολή των διαδηλωτών οι οποίοι υποστηρίζουν τον ανατραπέντα ισλαμιστή πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι δεν συμπεριέλαβε τη χρήση «υπερβολικής» βίας κι υποστήριξε ότι οι διαδηλωτές αυτοπροβάλλονται ως θύματα αλλά άνοιξαν πυρ ο ένας εναντίον του άλλου σε ορισμένες περιπτώσεις.

Ο πρεσβευτής Άσραφ Ελ Χόλι είπε ότι πολλά δημοσιεύματα σχετικά με την επιχείρηση των υπηρεσιών ασφαλείας είναι ψευδή, ότι ορισμένοι διαδηλωτές ήταν οπλισμένοι και ότι οι δυνάμεις ασφαλείας είχαν κάθε δικαίωμα να αντιδράσουν με τον τρόπο που το έκαναν.

«Εκείνοι (οι διαδηλωτές) πήραν αυτό που ήθελαν, έδειξαν ότι είναι τα θύματα», δήλωσε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Ερωτηθείς εάν υπονοεί ότι οι διαδηλωτές αλληλοπυροβολήθηκαν, απάντησε: «ναι».

Ο Ελ Χόλι κλήθηκε από το Φόρεϊν Όφις για να του εκφραστεί η «βαθιά ανησυχία» της κυβέρνησης της Βρετανίας για τη βία. Το Λονδίνο καταδίκασε τη χρήση βίας εναντίον των διαδηλωτών.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο πρεσβευτής επέδειξε πλάνα από τις συγκρούσεις που όπως είπε τεκμηριώνουν τον ισχυρισμό του πως οι διαδηλωτές ήταν ένοπλοι. «Δείχνει ότι δεν είναι τόσο απλό, ούτε αθώο», ανέφερε.

Οι δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποίησαν αρχικά δακρυγόνα και αντλίες νερού και προέβησαν σε επανειλημμένες προειδοποιήσεις, πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι απάντησαν με πραγματικά πυρά αμυνόμενες, όταν οι διαδηλωτές άνοιξαν πυρ εναντίον τους.

Η αντίδραση των δυνάμεων ασφαλείας υπήρξε «ανθρώπινη» και «καλά οργανωμένη», υποστήριξε.

Ο Ελ Χόλι εξέφρασε τα συλλυπητήριά του σε όσους έχασαν οικείους τους. Ο αριθμός των θυμάτων δεν αφήνει περιθώρια για παρερμηνείες, είπε. «Είναι σε όλη την Αίγυπτο. Ορισμένοι έχασαν τη ζωή τους πολύ μακριά από τις περιοχές όπου γίνονταν διαδηλώσεις, ορισμένοι είναι πολίτες, ορισμένοι είναι δημόσιοι λειτουργοί. Αυτός ο αριθμός δεν σημαίνει ότι όλοι είναι θύματα όσων έγιναν στις διαδηλώσεις. Είναι θύματα της τρομοκρατίας την οποία ασκεί η Μουσουλμανική Αδελφότητα», ανέφερε.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από