Νιώθω μια συνεχόμενη ανάγκη να κοιμάμαι και μέσα στην ημέρα και με πιάνει ο ύπνος για λίγα λεπτά σε οποιοδήποτε μέρος χωρίς να το ελέγχω. Νιώθω μόνος και διαρκώς κουρασμένος.

Αφού αποκλείσετε ενδεχόμενες οργανικές παθήσεις (π.χ. ορμονικές) είναι σημαντικό να γίνει μια ψυχιατρική αξιολόγηση για τη διερεύνηση πιθανής κατάθλιψης η οποία χαρακτηρίζεται και από ψυχική κόπωση καθώς και από έντονη ανάγκη για ύπνο. Η ναρκοληψία (η οποία συχνά συνοδεύεται από κατάθλιψη), είναι μία διαταραχή του ύπνου που παρουσιάζεται με υπερβολική και παρατεταμένη υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας, αίσθημα υπερβολικής κόπωσης με το πρωινό ξύπνημα, ακαταμάχητες ολιγόλεπτες επιθέσεις ύπνου μέσα στην ημέρα που όμως αναζωογονούν ψυχικά και σωματικά (π.χ. όταν συζητάτε, διαβάζετε, οδηγείτε). Ο κατακερματισμένος ύπνος είναι επίσης χαρακτηριστικός και εμφανίζεται με συχνές αφυπνίσεις και έντονες δυσκολίες επιστροφής στον ύπνο. Η «καταπληξία» και η «υπνική παράλυση» συχνά συνοδεύουν τη ναρκοληψία. Η καταπληξία περιγράφει τα οξεία και μικρής διάρκειας επεισόδια αιφνίδιας απώλειας μυϊκού τόνου, ενώ στην υπνική παράλυση το άτομο είναι ξύπνιο χωρίς όμως να μπορεί να κινηθεί. Τα επεισόδια αυτά διαρκούν λίγα λεπτά αλλά προκαλούν έντονο άγχος, αίσθημα απειλής και φόβο. Οπτικές και ακουστικές ψευδαισθήσεις μπορεί να επίσης να εμφανιστούν. Οι παρενέργειες της ναρκοληψίας είναι έντονες: αίσθημα ντροπής, χαμηλή αυτοεκτίμηση, αποφυγή επαγγελματικής ανόδου ή καταξίωσης, ακόμη και παραίτηση από την εργασία, από βαθύ φόβο ότι το άτομο θα αποτύχει λόγω του προβλήματός του. Μπορεί επίσης να προσπαθείτε να παρεμποδίζετε τις επιθέσεις ύπνου με το να ασκείτε αυστηρό έλεγχο στα συναισθήματά σας. Αυτό δεν βοηθάει σε καμία περίπτωση γιατί σας εγκλωβίζει μέσα σε έναν φαύλο κύκλο εσωστρέφειας και αποφυγής αντιμετώπισης του προβλήματος. Πρέπει να παρακινήσετε τον εαυτό σας να αναζητήσει ιατρική βοήθεια, ιδανικά από ψυχίατρο που ειδικεύεται στη θεραπεία των διαταραχών του ύπνου. Προσπαθήστε επίσης να μην ταυτίζετε τον εαυτό σας και όλη σας την προσωπικότητα με το πρόβλημα του ύπνου. Αποφύγετε την εγγενή τάση για απομόνωση και χτίστε σταδιακά μια ποιοτική καθημερινότητα βασισμένη στις επιθυμίες σας.

Παιδί και ονυχοφαγία

Ο γιος μας είναι 7 ετών και από τότε που γεννήθηκε η νεογέννητη κόρη μας έχει ξεκινήσει και τρώει τα νύχια του, ειδικά όταν είμαστε όλοι μαζί στο σπίτι. Πώς να το αντιμετωπίσουμε;

Η ονυχοφαγία είναι μια στοματική έξη μέσα από την οποία το παιδί επιτυγχάνει την αποσυμφόρηση από το άγχος, τη διαχείριση της νευρικότητάς του, την εκτόνωση του ενθουσιασμού του, την αποφυγή της πλήξης του, τη μεταμφίεση της μοναξιάς του, την υποκατάσταση της έλλειψης άμεσης δραστηριότητας αλλά και την πρόκληση προσοχής από το οικογενειακό περιβάλλον. Η ονυχοφαγία συχνά εκφράζει μια ανάγκη του παιδιού να αποκτήσει τον έλεγχο της ζωής του συχνά έπειτα από σημαντικά ορόσημα και αλλαγές μέσα από τα οποία νιώθει ότι βάλλεται (π.χ. απώλειες, καβγάδες γονιών, γέννηση μωρού). Δεν είναι πάθηση, αλλά συμπεριφορά. Παρατηρήστε πότε εκδηλώνεται συχνότερα και αποσπάστε του την προσοχή με τον διάλογο. Παροτρύνετέ τον να νιώσει μια αίσθηση ελέγχου μιλώντας για τα συναισθήματά του. Ανταμείψτε τον όταν δεν τρώει τα νύχια του και αποφύγετε πάσης φύσεως τιμωρίες.

Προβληματικές σχέσεις

Είμαι δικηγόρος 40 ετών σε μακρόχρονη σχέση. Η σεξουαλική μας ζωή είναι άριστη αλλά νιώθω ότι η σχέση μας είναι εκ βαθέων προβληματική με αποτέλεσμα να είμαι πάντα ανικανοποίητος και θυμωμένος.

Η δυσαρμονία με τον εαυτό μας, η δυσκολία να ακούμε τον σύντροφό μας, η τάση μας να θεωρούμε ότι πάντα ο άλλος φταίει, το μόνιμο αίσθημα ανικανοποίητου, η ανάγκη να εξουσιάζουμε τη σχέση, η μη δυνατότητα ανάγνωσης των αληθινών μας αναγκών αλλά και του συντρόφου μας συχνά οδηγεί σε μη ικανοποιητικές σχέσεις. Η καλή σεξουαλική σας σχέση πιθανώς λειτουργεί ως μηχανισμός ενδυνάμωσης και επαναφοράς τής κατά τα άλλα χαμένης ισορροπίας σας και της μεταξύ σας εγγύτητας. Συχνά μένουμε σε μία σχέση γιατί δεν πιστεύουμε ότι μπορούμε να την αλλάξουμε ή γιατί θεωρούμε ότι δεν μας αξίζει κάτι καλύτερο. Ή μπορεί να νιώθουμε εξάρτηση από τον άλλον ή δυσπιστία απέναντι στην ιδέα της αλλαγής. Η δυσκολία με τους αποχωρισμούς, η συνήθεια αλλά και η αγάπη που έρχεται με τα χρόνια είναι δυνάμεις που λειτουργούν από μόνες τους έπειτα από ένα σημείο. Λύση υπάρχει. Η συμφιλίωση με την πραγματικότητα είναι το πιο δύσκολο στοίχημα όπως και η αλλαγή με την ενσωμάτωση της ιδέας μιας αναπόφευκτης απώλειας.

Δρ Κλινικής Ψυχολογίας –ψυχοθεραπεύτρια

myrsi@hol.gr

twitter: @myrsi1