Η αύξηση της κατανάλωσης και των επενδύσεων στη Γερμανία και η βελτίωση της οικονομίας στη Γαλλία έβγαλαν την ευρωζώνη από την ύφεση το δεύτερο φετινό τρίμηνο, ύστερα από έξι συνεχή τρίμηνα ύφεσης. Η είδηση φαίνεται να ευνοεί ιδιαίτερα την Καγκελάριο της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ ενόψει των επερχόμενων εκλογών της 22ας Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η οικονομία της ευρωζώνης αναπτύχθηκε το δεύτερο τρίμηνο του 2013 σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του ίδιου έτους με ρυθμό 0,3%. Το ίδιο χρονικό διάστημα η ανάπτυξη στη Γερμανία διαμορφώθηκε σε 0,7% και στη Γαλλία σε 0,5%.

Πρόκειται για εξέλιξη που δημιουργεί ελπίδες ότι τα χειρότερα συνολικά για τη ζώνη του ευρώ μπορεί να έχουν περάσει, παρότι οι προκλήσεις που μένουν να αντιμετωπιστούν είναι πολλές. Τα μεγαλύτερα προβλήματα που εξακολουθούν να υφίστανται είναι η συνεχιζόμενη αύξηση των χρεών αρκετών χωρών της ευρωζώνης, η πολύ υψηλή ανεργία που αποτελεί τη μάστιγα της Νότιας Ευρώπης, οι προκλήσεις που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν οι τράπεζες, αλλά και η πολιτική αστάθεια που έχει προκληθεί ή απειλεί να προκληθεί σε χώρες που εφαρμόζουν σκληρά μέτρα λιτότητας.

Δεν είναι τυχαίο ότι όπως ανέφερε ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ, Ολι Ρεν, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των οικονομικών στοιχείων, η ευρωζώνη αρχίζει σταδιακά να ανακτά τη δυναμική της, αλλά οι χώρες που βρίσκονται στο ενιαίο νόμισμα έχουν ακόμη να υπερβούν σοβαρά εμπόδια. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε μάλιστα ο Ρεν στην Ελλάδα και στην Ισπανία, χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτη» την ανεργία σε αυτές τις δύο χώρες. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες της ΕΕ βοήθησαν να βγει από την ύφεση ολόκληρη η ευρωζώνη αφού το δεύτερο τρίμηνο του 2013 σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2012 η Γερμανία παρουσίασε ανάπτυξη 0,5% και η Γαλλία 0,3%. Ιδιαίτερα θετική έκπληξη αποτέλεσε επίσης η έξοδος της Πορτογαλίας από την ύφεση το δεύτερο τρίμηνο του 2013 σε σύγκριση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο. Η οικονομία της χώρας αναπτύχθηκε το διάστημα αυτό με ρυθμό 1,1%, ξεπερνώντας κάθε προσδοκία έπειτα από δέκα συνεχή τρίμηνα ύφεσης.