Κυνήγι σε 150.000 οφειλέτες με ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο άνω των 10.000 ευρώ ξεκινούν τις επόμενες ημέρες οι Εφορίες. Η εντολή του υπουργείου Οικονομικών για τους οφειλέτες αυτούς είναι: υπαγωγή στη ρύθμιση οφειλών ή κατάσχεση καταθέσεων, ακινήτων και άλλων περιουσιακών τους στοιχείων.

Με επιστολή που έχει αποστείλει στις ΔΟΥ ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης δίνει εντολές να προχωρήσουν άμεσα στη λήψη εκ μέρους του ελληνικού Δημοσίου των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης, όπως κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων και δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών, εάν οι συγκεκριμένο οφειλέτες δεν τακτοποιήσουν τις οφειλές τους ή δεν υπαχθούν στη ρύθμιση που έχει ανακοινώσει το υπουργείο Οικονομικών.

Ο γ.γ. Δημοσίων Εσόδων Θεοχάρης έχει αποστείλει προς τις αρμόδιες υπηρεσίες των ΔΟΥ λίστα με στοιχεία φορολογουμένων που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές μεγαλύτερες των 10.000 ευρώ ζητώντας να προχωρήσουν στη διασταύρωση των στοιχείων αυτών. Μάλιστα έχει δοθεί προθεσμία ώς τα τέλη Αυγούστου να ολοκληρώσουν τη διασταύρωση των στοιχείων από τις λίστες αυτές και να ξεκινήσουν, όπου απαιτούνται, οι διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης (με κατασχέσεις, δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών κ.τ.λ.) τόσο εις βάρος των οφειλετών του Δημοσίου όσο και εις βάρος συνυπεύθυνων των χρεών τους. Θα πρέπει εξάλλου να σημειωθεί ότι από τη λήψη αναγκαστικών μέτρων κινδυνεύουν όχι μόνο όσοι δεν έχουν τακτοποιήσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους αλλά και εκείνοι που δεν είναι συνεπείς στις δόσεις ρυθμίσεων χρεών που έχουν ήδη κάνει με την Εφορία.

Το έγγραφο, που απεστάλη στις ΔΟΥ από τη Γενική Διεύθυνση Δημοσίων Εσόδων και έχει ημερομηνία 17 Ιουλίου 2013, αναφέρει μεταξύ άλλων: «Σας αποστέλλουμε ηλεκτρονικά πίνακα φορολογουμένων με ληξιπρόθεσμη βασική οφειλή τουλάχιστον 10.000 ευρώ, με στοιχεία εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, κινητής και ακίνητης περιουσίας, στοιχεία δικαστικού (λήψη αναγκαστικών μέτρων), συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών – προμηθευτικών κ.λπ., προκειμένου για τις άνω οφειλές, και εφόσον συντρέχει περίπτωση, να προβείτε άμεσα στην κίνηση της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης εις βάρος των οφειλετών που δεν έχουν τακτοποιήσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους ή δεν είναι ενήμεροι στις δόσεις ρυθμίσεων».

Την ίδια ώρα πάντως που το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να στήσει δόκανο στους φοροφυγάδες, τα νέα χρέη από ληξιπρόθεσμες προς το Δημόσιο που δημιουργήθηκαν από την αρχή του έτους έφτασαν ήδη στα 4,2 δισ. ευρώ. Αν μάλιστα προστεθούν και οι παλαιές οφειλές (προ του 2013), συνολικά οι φόροι που δεν έχουν εισπραχθεί από το Δημόσιο ανέρχονται στα 59,7 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, στο διάστημα Μαΐου – Ιουνίου 2013 οι ληξιπρόθεσμες οφειλές αυξήθηκαν κατά 600 εκατ. και από τα 3,6 δισ. τον Μάιο σκαρφάλωσαν στα 4,2 δισ. στα τέλη Ιουνίου. Ομως και οι εισπράξεις από παλαιές οφειλές, δηλαδή χρέη των φορολογουμένων προ του 2013, τα οποία ανέρχονται σε 53,8 δισ. (στα 55,6 αν υπολογιστούν και μη φορολογικά έσοδα), δεν κινήθηκαν ικανοποιητικά. Στο εξάμηνο Ιανουαρίου – Ιουνίου εισπράχθηκαν μόλις 847 εκατ. από αυτές τις οφειλές ενώ ώς τον Ιούλιο είχαν εισπραχθεί 950 εκατ.