Την έκπτωση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι από το αξίωμα του γερουσιαστή έως τον Οκτώβριο αναμένει ο πρόεδρος της επιτροπής της Γερουσίας που κρίνει την αποπομπή μελών του Σώματος, Ντάριο Στεφάνο.

«Η Ολομέλεια της Γερουσίας θα εκφραστεί σχετικά με την αποπομπή του Σίλβιο Μπερλουσκόνι τον Οκτώβριο, δεν πρόκειται να φτάσουμε μέχρι τον Νοέμβριο» δήλωσε ο Στεφάνο, μέλος του κόμματος Αριστερά, Οικολογία, Ελευθερία (SEL), σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Radio Capital.

Παράλληλα, ερωτηθείς σχετικά, ο Στεφάνο πρόσθεσε ότι «όπως και να έχει, ακόμη και αν προκηρυχθούν πρόωρες βουλευτικές εκλογές το φθινόπωρο, ο Μπερλουσκόνι δεν θα πρέπει να έχει το δικαίωμα να θέσει υποψηφιότητα, διότι ο νόμος Σεβερίνο που εγκρίθηκε από την κυβέρνηση [του Μάριο] Μόντι στερεί το δικαίωμα του εκλέγεσθαι σε οποιονδήποτε έχει καταδικασθεί σε πάνω από δυο χρόνια φυλάκιση για αδικήματα που σχετίζονται με υποθέσεις διαφθοράς».

Μέρος της κεντροδεξιάς υποστηρίζει ότι ο νόμος αυτός δεν πρέπει να εφαρμοσθεί στην περίπτωση του μεγιστάνα του Τύπου και πρώην Πρωθυπουργού, από την στιγμή που το αδίκημα φορολογικής απάτης για το οποίο έχει καταδικασθεί, διαπράχθηκε οκτώ χρόνια πριν από την ορκωμοσία της κυβέρνησης τεχνοκρατών υπό τον Μόντι.

Οι περισσότεροι νομικοί πάντως επιμένουν ότι αυτό που μετράει δεν είναι το πότε διαπράχθηκε το αδίκημα, αλλά η ημερομηνία της οριστικής καταδίκης από το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της Ιταλίας.