Υποστηρικτές του Μπράντλι Μάνινγκ, του αμερικανού στρατιώτη που κρίθηκε ένοχος για τη διαρροή στον ιστότοπο WikiLeaks απόρρητων στρατιωτικών και διπλωματικών εγγράφων, κατέθεσαν τη Δευτέρα στο Ινστιτούτο Νόμπελ του Οσλο αίτηση για να του απονεμηθεί το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.

Σύμφωνα με τους ίδιους, το βραβείο αυτό θα επιτρέψει επίσης να διαλυθεί «το σύννεφο που πλανάται πάνω από την νορβηγική Επιτροπή των Νόμπελ» μετά την απονομή του βραβείου αυτού στον αμερικανό Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα το 2009, ενώ είχε μόλις αναλάβει καθήκοντα και είχε μόλις αποφασίσει να εντατικοποιηθούν οι επιχειρήσεις στον πόλεμο του Αφγανιστάν.

«Κανείς δεν έχει κάνει περισσότερα για την καταπολέμηση αυτού που ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ Τζούνιορ χαρακτήριζε "παραφροσύνη του μιλιταρισμού" από τον Μπράντλι Μάνινγκ» διευκρινίζεται στην αίτηση, η οποία φέρει περισσότερες από 103.000 υπογραφές.

«Και σήμερα καθώς εξακολουθεί να βρίσκεται στην φυλακή και να αντιμετωπίζει τις ακατάπαυστες δικαστικές διώξεις της αμερικανικής κυβέρνησης, κανένας δεν έχει τόση ανάγκη το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης» σημειώνουν οι υποστηρικτές του.

Ο Μάνινγκ, ο οποίος δικάστηκε από στρατοδικείο για την διαρροή διπλωματικών και στρατιωτικών εγγράφων στον ιστότοπο WikiLeaks, κρίθηκε ένοχος για 20 κατηγορίες, κυρίως πέντε παραβιάσεις του νόμου περί κατασκοπείας, για τις οποίες μπορεί να του επιβληθεί ποινή κάθειρξης έως και 90 ετών. Το στρατοδικείο αναμένεται σύντομα να καθορίσει την ποινή του.

Σύμφωνα με τον αμερικανό δημοσιογράφο Νόρμαν Σόλομον, έναν από τους πρωτεργάτες αυτής της αίτησης, η απονομή του Νόμπελ Ειρήνης στον 25χρονο στρατιώτη θα υπογράμμιζε την σημασία αυτών που καταγγέλλουν δυσλειτουργίες στην υπεράσπιση της ειρήνης και της δημοκρατίας.

«Αν δεν μπορεί κανείς να πει την αλήθεια, η επίτευξη της ειρήνης γίνεται μια επιφανειακή ρητορεία παρά μια πραγματικότητα» δήλωσε ο Σόλομον σε συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε μετά την κατάθεση της αίτησης των 5.000 σελίδων - συμπεριλαμβανομένων των σχολίων - στο Ινστιτούτο Νόμπελ.

Καταδικάζοντας «μια θέσπιση του διαρκούς πολέμου», ο ακτιβιστής υπογράμμισε ότι η απονομή του Νόμπελ Ειρήνης στον Μάνινγκ θα επιτρέψει να ανακτήσει το βραβείο το κύρος του μετά την απονομή του στον νυν Πρόεδρο των ΗΠΑ.

«Το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης έχει σε αυτό το στάδιο περισσότερο ανάγκη τον Μάνινγκ απ' ό,τι έχει ανάγκη ο Μάνινγκ το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, διότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία όσον αφορά την δέσμευση του Μάνινγκ υπέρ των δικαιωμάτων του ανθρώπου και της ειρήνης» σημείωσε ο Σόλομον.

Ομως «υπάρχουν όλο και περισσότερα ερωτήματα όσον αφορά την Επιτροπή των Νόμπελ και την αμερόληπτη και ανεξάρτητη δέσμευσή της υπέρ των δικαιωμάτων του ανθρώπου και της ειρήνης» πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στον Εντουαρντ Σνόουντεν, ο οποίος καταζητείται επίσης για κατασκοπεία και έλαβε προσωρινά πολιτικό άσυλο στην Ρωσία, και τον Τζούλιαν Ασάνζ, τον αυστραλό ιδρυτή του WikiLeaks, ο Σόλομον καταδίκασε «την προοδευτική, αλλά διακεκριμένη τάση της κυβέρνησης Ομπάμα να στηρίζεται στην καταστολή, τις απειλές και την δημόσια διαπόμπευση των δημοσίων λειτουργών και άλλων που πιστεύουν στην διαφάνεια».

Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Νόμπελ, Γκάιρ Λούντεσταντ, έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι οι εκστρατείες αυτού του είδους δεν επηρεάζουν τις επιλογές της Επιτροπής των Νόμπελ. Η απονομή του Νόμπελ Ειρήνης θα ανακοινωθεί στις 11 Οκτωβρίου στο Οσλο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από