Τον κίνδυνο κατολισθήσεων στα απότομα πρανή της Φθιώτιδας επισημαίνουν οι ειδικοί μετά την εκδήλωση σεισμού στην Αμφίκλεια μεγέθους 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ χθες το μεσημέρι. Η δόνηση έγινε αισθητή σε ακτίνα 120 χιλιομέτρων ανησυχώντας ενοίκους και εργαζομένους σε ψηλά κτίρια ακόμη και της Αθήνας, ενώ προκάλεσε φθορές σε πάνω από δέκα παλιές κατοικίες κοντά στο επίκεντρο του σεισμού.

Κλιμάκιο του Δήμου Αμφίκλειας κατέγραφε χθες τις ζημιές και ενημέρωνε τους πολίτες για όσα σπίτια είναι πλέον μη κατοικήσιμα. Οι ρωγμές παρατηρούνται κυρίως σε σπίτια που βρίσκονται σε ορεινές περιοχές. Ο αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδας Θωμάς Στάικος τόνισε ότι πλέον κάποια από τα σπίτια είναι ακατάλληλα.

Παράλληλα ο δήμαρχος Αμφίκλειας – Ελάτειας Θεόδωρος Ντούρος ζήτησε από τους κατοίκους της Τιθορέας να προσέχουν ενδεχόμενες πτώσεις βράχων το επόμενο 48ωρο. Μετά τον σεισμό εκκενώθηκαν προληπτικά τα δημοτικά καταστήματα γιατί στεγάζονταν σε γερασμένες κατασκευές.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών, το εστιακό βάθος του σεισμού εντοπίζεται στα 20 χιλιόμετρα. Ζημιές προκλήθηκαν σε σπίτια στο Ρεγγίνι, στη Μενδενίτσα, στην Ανάβρα, στη Δρυμαία, στο Τιθρώνιο, στην Κάτω Τιθορέα, στα Καμένα Βούρλα και στον Αγιο Κωνσταντίνο. Της κύριας δόνησης είχε προηγηθεί προσεισμός 4,1 ρίχτερ, κάτι ασυνήθιστο για την περιοχή σύμφωνα με τους σεισμολόγους. Μετά τα 5,1 ρίχτερ ακολούθησαν τουλάχιστον 30 μετασεισμοί μεγέθους άνω των 2 ρίχτερ, δείχνοντας ότι το φαινόμενο οδηγείται σταδιακά σε εκτόνωση.

Ο επικεφαλής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών Κωνσταντίνος Μακρόπουλος δήλωσε πως έως το απόγευμα είχαν καταγραφεί 60 μετασεισμοί, δύο εκ των οποίων μετρήθηκαν πάνω από τα 4 ρίχτερ αναστατώνοντας και πάλι τους κατοίκους των γύρω περιοχών.

Η Αστυνομική Διεύθυνση Λαμίας ανέφερε πτώση βράχων, χωρίς ζημιές, κοντά στο επίκεντρο των δονήσεων.

Καμία σχέση με την Αταλάντη. «Ηταν σημαντική σεισμική δόνηση, αλλά δεν έχει σχέση με το ρήγμα της Αταλάντης που είχε δώσει σεισμό της τάξης των 7 ρίχτερ το 1893», δήλωσε στα «ΝΕΑ» ο καθηγητής Γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας. Η προηγούμενη μεγάλη δόνηση στην περιοχή είχε σημειωθεί το 2008 στη Μενδενίτσα με σεισμό 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.