Εκατό καινοτόμα σκευάσματα περιλαμβάνει το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων, των οποίων η τιμολόγηση και η κυκλοφορία στην ελληνική αγορά είχε παγώσει για τουλάχιστον δύο χρόνια. Το αποτέλεσμα ήταν να εμποδίζεται η πρόσβαση ασθενών με βαριές ή σπάνιες παθήσεις σε νέες θεραπείες.

Πάντως, τα στελέχη του υπουργείου Υγείας εκτιμούν ότι η τιμολόγησή τους μπορεί να επιφέρει εξοικονόμηση στο θεραπευτικό κόστος, «εφόσον σε αυτά περιλαμβάνονται ορισμένα σκευάσματα που αποδεδειγμένα μειώνουν το θεραπευτικό κόστος και άλλα, τα οποία υποχρεωτικά εισάγονταν έως σήμερα μέσω του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Ερευνας και Τεχνολογίας, σε υψηλότερες τιμές».

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης δεσμεύτηκε πρόσφατα για το άνοιγμα της αγοράς σε νέα φάρμακα, υπό την προϋπόθεση ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες θα τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους –όπως είναι για παράδειγμα το clawback, δηλαδή η επιστροφή χρημάτων στην περίπτωση εκτροχιασμού του κλειστού προϋπολογισμού της φαρμακευτικής δαπάνης.

Στην ίδια λίστα, περιλαμβάνονται και 1.600 γενόσημα (αντίγραφα) σκευάσματα, που εισέρχονται επίσης για πρώτη φορά στην ελληνική αγορά, έπειτα από έγκριση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ).

Οπως σημειώνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, οι τιμές τους είναι χαμηλότερες σε σύγκριση με αυτές των πρωτοτύπων και προοπτικά μπορούν να βοηθήσουν στη διαμόρφωση χαμηλότερων ασφαλιστικών τιμών στις αντίστοιχες θεραπευτικές κατηγορίες.

Σημειώνεται ότι το νέο δελτίο τιμών θα ισχύσει για τους παρασκευαστές, συσκευαστές, εισαγωγείς από τις 26 Αυγούστου, για τις φαρμακαποθήκες από 2 Σεπτεμβρίου και για τα ιδιωτικά φαρμακεία από τις 9 Σεπτεμβρίου.